KIBRIS’TAN… Lokmacı baş ağrıtacak

Lokmacı barikatı Rumların başını ağrıtacak… 


“Dünyanın tek bölünmüş başkenti” diye yıllardır propaganda yapan Rumlar bu bölünmüşlüğün kaldırılması için ciddi girişimler yapılmaya başlanınca, mani olmak için Bizans entrikalarına baş vurmaya başladı.


Nasıl yapmasın ki? Ben olsam bende yapardım.


Rum hükümeti büyük bir ustalıkla önce kendi halkından 1963-1974 yılları arasında Türklere yaptıkları zulmü saklamayı başardı ve tarih kitaplarından sildi, sonra da şehrin bölünmüşlüğünü 1974 Barış Harekatına bağladı ve yıllardır o şekilde de bütün dünyaya sattı.


KKTC hükümetinin “adanın Berlin Duvarı” olarak bilinen ve şehrin Rum tarafındaki “Ledra” sokağını, şehrin Türk tarafındaki “Arasta” sokağından ayıran Lokmacı Barikatı’nı açmak istemesine, Papadopulos hükümetinin tepkisi gittikçe artıyor.


Rumların, Akritas Planı uyarınca 21 Aralık 1963 tarihinde Türklere saldırılara başlamasına kadar, adanın başkenti olan Lefkoşa’nın, etrafı Venediklilerin yaptığı surlarla çevrili tarihi şehir merkezinin en canlı yeri olan Ledra Caddesi ve Arasta,  neredeyse tüm adanın en önemli ticaret ve alış veriş merkezi idi.


Zaten Arasta, Osmanlılardan kalan ve döneminin “Akmerkez” tipi alış veriş merkezi olan bir yer.  


Ledra Caddesi, kendi konumundan daha ilginç bir durumdaki “Ermu Caddesi” ile tam da Lokmacı barikatında bir dik açı yapıyor.


Tarihi Ermu Caddesi, şu anda şehrin Rum kesiminde bulunan tarihi Baf kapısından başlıyor, seksen metre uzandıktan sonra şehrin Türk kesimine geçiyor, sekiz yüz elli metre kadar Türk kesiminden yol aldıktan sonra gene şehrin Rum kesimine geçiyor ve yaklaşık beş yüz metre daha gittikten sonra da Mağusa kapısının doğusundaki “Melina Merküri” köprüsüne ulaşıyor ve oradan da tarihi şehrin dışına çıkıyor.


Bu cadde üzerinde tamı tamına sekiz tane barikat var. Kimi nizamiyeli ve nöbetçili, kimi de salt kalın beton duvar.


Bunların en önemlisi, Ermu Caddesine dik açı yapan Ledra Caddesini, Türk kesiminden yani Arasta’dan ayıran Lokmacı barikatı.


Adını da, orada 1970’li yıllara kadar varlığını sürdüren, Kıbrıs’ın yerel tatlısı olan “Şamişi ve Lokma” yapan dükkandan almış. Dükkanın da sahibi Adana doğumlu bir Ermeni. Yanında pastırmacı Agop, Lokantacı Vahap ve şiş köfte yapan Pastek var ama nedense barikata “lokmacı” adı verilmiş.


Yıllardır Rumlar bu barikat ve ikiye bölünen yol nedeni ile Kıbrıs’lı Türkleri suçladılar. Ama ne vakit ki, bu barikatı kaldırmak için Türkler, fiili bir girişim yapıp Rumların bir adım önüne geçtiler, o vakit Rumlar gene oyun bozanlıklarını ortaya koydular ve , “Yeşil Hat’a müdahaleyi ve Türk ordusunun geçiş noktası açıp askeri avantajlarını genişletme çabalarını kabul etmiyoruz” bahanesi ile Ledra Caddesi’nin açılması için verdikleri onayı geri çektiler.


Bu bahaneye ve gerekçeye aslında keçiler bile güler.


Açılacak olan barikatın olduğu yere giderseniz, bölgeyi denetleyecek pozisyonda olanların Türk askerleri değil, barikatın yirmi metre gerisindeki sarı taştan yapılmış iki katlı binayı ellerinde bulunduran “Rum Milli Muhafız”ların olduğunu görürsünüz. Zaten o bölgede bitişik nizam evlerin bulunması nedeni ile stratejik olarak denetim kurmak olanaksız.


Buna karşın Rum hükümeti sözcüsü, kapının açılışını durdurmak bahanesi ile Türklerin kapı açılmasını bahane ederek ölü bölge içerisinden toprak işgal etmek arzusunda oldukları yalanını hiç yüzü kızarmadan söyleyebilmektedir.


Ünlü bir hukukçu olan ve şehrin gerçeklerini çok iyi bilen yılların Lefkoşa eski Rum belediye Başkanı Lellos Dimitriadis bile bu konuda Rum Hükümetini eleştiriyor ve onları  kapının açılmasını istememekle suçluyor.


Tabi yalancının mumu yatsıya kadar yanacak. Bu deneyimlere dayalı bir atasözü ve illaki neticesi de doğru çıkacak.


Eminim bu geçersiz bahaneleri, Rumların sırtlarını dayadıkları AB üyeleri bile kabul etmeyecek ve Lokmacı Barikatı önümüzdeki aylarda açılacak.


Rumların bu tavırları, nasıl yıllar boyu yaptıkları propagandalarını yalan ve yanlış bilgilendirme üzerine kurduklarını çok güzel bir şekilde gözler önüne sermektedir.


_______________


* Prof. Dr.

653470cookie-checkKIBRIS’TAN… Lokmacı baş ağrıtacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.