KIBRIS’TAN… Rum Kesimi Straw’ı kullanmak istiyor

Ocak ayının 3.cü haftasında, İngiltere Dış İşleri Bakanı Jacques Straw’ın bölgeye bir ziyaret yapacağı kesinleşti. Bunu zaten birkaç gün evvelki yazımda detaylı olarak yazmıştım.
Rumların taktiği çok dahiyane. Gerçekten Rumların politik dehalarını kutlamak gerekir.


Bu ziyaret ile ilgili olarak tüm dikkatleri önce Straw’un Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la  KKTC Cumhurbaşkanlığı makamında görüşmesine ve sonra da Kıbrıs konusunda bir girişim yapıp yapmayacağına çekiyorlar. Ortada hiç Jacques Straw’ın nereden gelip nereye gideceği ve nasıl gideceği konusu yok. Buna değinen de yok.


Rumların bütün istekleri Jacques Straw’ın Larnaka’dan kalkan bir uçakla direk Ankara’ya gitmesi veya en kötü ihtimal Larnaka’dan Atina’ya oradan da Ankara’ya gitmesi.


Bir kere Rumlar, Jacques Straw’ın Ercan’dan Ankara’ya gitmesini asla kabul edemezler ve kalp krizinden ölüp giderler. Bunun alternatifi Jacques Straw’ın adanın güneyindeki Gata Burnunu içine alan İngiliz Hükümran bölgesi olan “Ağrotur”daki (Akrotiri) uluslararası uçuş trafiğine açık Ağrotur İngiliz askeri havaalanından kalkan bir uçakla Ankara’ya gitmesi.     
Açıklanacak olan programda İngiliz Dış İşleri Bakanının Ağrotur’dan kalkacak bir uçakla Ankara’ya gitmesi olasılığı çok fazla.


Halbuki Rumlar büyük bir ümitle, Türkiye’nin Rumlara uyguladığı ambargoyu kırabilecek ve Türklerinde politik nedenlerle asla karşı koyamayacakları bir girişim olarak İngiliz Dış İşleri Bakanı Straw’ı Larnaka’dan kalkacak bir uçağın direk bir uçuşla Ankara’ya götürmesini istiyorlardı. Bu şekilde belkide ambargoyu delebilecek bir kapı açabileceklerini düşünüyorlardı.


Ama ne İngiliz diplomatları ne de Jacques Straw bu oyuna gelmeyecekler ve en iyi çözüm olarak Ağrotur üssünü kullanarak Rumların ambargoyu delme hayallerinin içinde edecekler. 


Eskiden bu tür ziyaretlerde, BM’nin 541 ve 550 no. kararlarına duyulan saygı nedeni ile  görüşmeler, ya Ledra Palace’ta yapılırdı ya da ilgili ziyaretçinin diplomatik misyon binasında gerçekleştirilirdi.


Bir müddet evvel İngiliz Başbakan Yardımcısı adaya geldiğinde, Talat ile Cumhurbaşkanlığı makamında görüşmek istemiş fakat Rumların kopardığı yaygara nedeni ile bu toplantı, başka bir mekanda ama KKTC toprakları içinde yapılmıştı.


Şimdi gelen sinyallerden anlıyorum ki, İngiliz Dış İşleri Bakanı Jacques Straw, Cumhurbaşkanı Talat ile ne pahasına olursa olsun KKTC Cumhurbaşkanlığı makamında görüşecek.


Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovou dün, “Biz Rum Bakanlar Kurulu’nda, adaya resmi ziyaret yapacak olan yabancı devlet adamlarının Kıbrıs Türk toplumunun bazı liderleri ile yapacakları görüşmelere birtakım ön koşullar getirdik. Tüm yabancı ziyaretçiler buna uymak zorundadır. Bu kurallar Straw için de geçerlidir. Straw’ın bir ayrıcalığı yoktur ve buna uymak zorundadır” şeklinde sert bir açıklama yaptı ve bu tür ziyaretlerin BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına da aykırı olduğunu iddia etti.


Hala daha tüm Kıbrıs’ı temsil ettikleri iddiasındalar ve  Straw’ın CB Mehmet Ali Talat’la Cumhurbaşkanlığı makamında görüşmeyeceğinin garantisini şimdiden almak istiyorlar. 
Tabi Kıbrıs Cumhuriyetinin üç garantöründen birisi olan İngiliz hükümeti, 24 Nisan 2004 Referandumundaki Rum “Hayır”ından sonra Rum Bakanlar kurulunun bu kriterlerini ve isteklerini artık dikkate alır mı?, çok da emin değilim.


Benim tanıdığım, yüzyıllardır dünya politikasında ve siyasi yapılanmasında önemli rol oynamış olan Büyük Britanya İmparatorluğunun mirasçısı olan İngiliz hükümeti, kendi çıkarları ve ABD’nin Orta Doğu politikası uyarınca artık Rumların, adada yegane devlet olmadıklarını, adayı tümü ile temsil etmediklerini ve Kuzeyde yaşayan Türklerin de adanın yönetimi üzerinde hakları olduğunu vurgulamak amacı ile Rumların bu görüş ve isteklerini dikkate almayacaklar ve  İngiliz Dış İşleri Bakanı Jacques Straw hem Cumhurbaşkanı Talat’ı makamında ziyaret edecek hem de Ankara’ya Ağrotur’dan kalkacak bir uçakla gidecek.  


Rum Kesimi’ne kibarca ve diplomatik yolla “Bizi yeterince kandırdınız. Canınız cehenneme” diyecek.  


_____________-


* Prof. Dr.

653750cookie-checkKIBRIS’TAN… Rum Kesimi Straw’ı kullanmak istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.