KIBRIS’TAN… Rum tarafının Annan’dan talepleri

Rumların ANNAN’dan istedikleri değişiklik taleplerini okuyunca aklıma Ankara ve Atina’daki temaslarını tamamladıktan ve her iki garantör ve anavatanın, “derin” görüşlerini aldıktan sonra ikinci etap olarak Lefkoşa’da ve KKTC’de görüşmeler yapmak için Mayıs başında adaya gelmiş olan Laura Kennedy geldi.


ABD Dış İşleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Bayan Laura Kennedy, açıkça Tasos Papadopulos’a aba altından sopa göstermiş ve ona kişiye özel üç tane mesaj iletmişti.
Birinci mesajı; BM Genel Sekreteri’nin yaptığı gibi, Kennedy de Papadopulos’a, Annan planındaki değişikliklere ilişkin önerilerini yazılı olarak sunmasını tavsiye etmek oldu.
İkinci mesajı ise, BM Genel Sekreteri ile işbirliği yapmadığı takdirde Kıbrıs sorununun çözülmesi için yeni sürecin başlamayacağı, ve tam aksine “Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmesi”ne yönelik gelişmelerin ivme kazanacağı uyarısı oldu.


Üçüncü mesajı ise, güvendiği çalışma arkadaşlarından oluşacak bir heyeti New York’ta bulunan BM Sekretaryasına göndererek Kofi Annan ile direk temas kurmasının ve Annan’ın nabzını tutmasının, Rumların çıkarları açısından çok iyi olacağı tavsiyesi oldu.


Papadopulos, bu (kritik) görüşmeden sonra, Amerika’lıların önerilerini ve tavsiyelerini benimsedi ve daha Bayan Kennedy KKTC’deki temaslarını bile tamamlamadan, New York’ta bulunan BM sekretaryasına, adamı Çionis’i gönderdi.


Gelen bilgiler Çionis tarafından BM’ye sunulan değişiklik taleplerinin, Türkiye’nin hakları,  Ortak devletin ekonomik yapısı ve Ortak devletin yönetimi sisteminde değişiklikler yapılmasını içerdiğini teyit ediyor.


Tabi söylememe gerek dahi yok. Önerilerin tümü de, “Rumların çoğunluk idaresini kurabilmeleri ve Ortak devletin açıkça bir Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti olması” yönünde. 
Kıbrıs Rum tarafı, “görev sürelerinin en az 5 yıl olan Başkanlık Konseyi’nin Başkan ve Başkan yardımcılıkları  kurumunu ve ortak devlettin en üst düzey organında alınacak kararların oy çokluğu ile alınması”nı istiyor.  Yani Rumlar ne isterse o olacak. Türklerin esamesi bile okunmayacak. Bunlara ilaveten;


– BM’ye (askeri) müdahale etme hakkı verecek geniş garantiler
– Türk askerinin tamamen adadan ayrılması,
– 30 bin TC kökenli göçmenin adada kalması diğerlerinin geri dönmesi,
– Karpaz’ın Kıbrıslı Rumlara iade edilmesi,
– Mal-mülk konusu ile göçmenlerin geriye dönüşünün “topluca yeniden ele alınması” gibi talepler de var.


Aslında Rumların önerileri bir yerde Birleşmiş Milletlere, “eğer bizi gene Türklerle masaya oturtacaksan işte sana yeni bir plan” şeklinde hazırlanmış ve tamamen Rumların çıkarlarını gözeten, adada Türklere nefes almak hakkı bile vermeyen dahice hazırlanmış yeni bir Annan Planı taslağı.


Rumlar nasıl olsa allem edip kalem edip bu planı masaya konacak yeni plan olarak  kabul ettirecekler.


İstedikleri değişik talepleri özetle bu güne kadar söylediklerinden çok da farklı değil.


– Hakemlik yok
– Zaman kısıtlaması yok
– Siyasi eşitlik olmalı ama Kıbrıslı Türkler de “Hayır demek yetkisi olmayan ortak” statüsünde olmalı.
– Kıbrıslı Türklerin her karara katılma hakları olmamalı.
– İhtilaf olursa işin içine Yüksek Mahkeme karışmamalı.
– İşbirliği anlaşmaları yeniden gözden geçirilmelidir. (Türkiye ile KKTC arasında yapılanlar yok sayılmalıdır.)
– Türkiye Garantör ülke olmayacak ve adada bir tek askeri kalmayacak.
– Federal yasalarda Kıbrıs’ın değil Türkiye’nin çıkarlarına hizmet eden, Kara suları, kıta sahanlığı, hava sahanlığı, Montrö Anlaşması gibi tüm maddeler çıkarılacak.
– Shengen Anlaşmasına tam katılım olacak. (Yani Türkiye’den Kıbrıs’a gelmek isteyenler, Shengen vizesi almak zorunda kalacak)
– Malların  iadesi istisna değil kanun teşkil etmelidir. Yani tüm Rum malları sahiplerine geri verilmelidir.


Kıbrıs’lı Rumların bu taleplerini Kıbrıs’lı Türklerin kabul etmesi demek, çok değil bir veya iki jenerasyon sonra çoğunluk olan Rumların, azınlık olan Türkleri asimile etmelerinin  tamamlanacağı ve adada müzeye koymak için dahi olsun bir tane bile Kıbrıs’lı Türk’ü bulmanın mümkün olmayacağı demektir. 


_____________


* Prof. Dr.

653450cookie-checkKIBRIS’TAN… Rum tarafının Annan’dan talepleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.