KIBRIS’TAN… Rumlar diplomatik atak hazırlığında

Rumlar derken hem Yunanlı Rumları hem de Kıbrıs’lı Rumları kastediyorum.


Her ikisinin de Dış İşleri Bakanlıklarının faaliyetlerini gözlemlediğimde, 2008’e yönelik yeni bir diplomatik atak hazırlığı içine girdiklerini algılıyorum.
  
Kıbrıs Rum tarafında, göreve yeni başlayan Dış İşleri Bakanı Bayan Erato Markulli, daha çiçeği burnunda bir bakan ama geçmişi diplomasi ile dopdolu.


Yedi kocalı Hürmüz misali, Dış İşlerindeki görev yılları içinde dört Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı eskitmiş, beş de Dış İşleri Bakanı.


Bayan Markulli son iki gündür, Bakanı olduğu Rum Dış İşleri Bakanlığı bünyesinde, kilit ülkelerdeki Rum Büyükelçilere yönelik bilgilendirme, görüş alışverişinde bulunma ve daha iyi verimli bir koordinasyon kurmak çalışmalarına katılıyor. Katılımcılara hem deneyimlerini aktarıyor hem de Papadopulos hükümetinin Kıbrıs politikasını en ince detayına kadar anlatıyor.  
Dış İşleri Bakanlığının bu faaliyetini fiilen destekleyen Papadopulos da Rum Büyükelçileri makamına kabul ederek, geliştirmesini istediği konuları ve Kıbrıs konusundaki öncelikler hakkında bilgiler veriyor.


Bu çok özel toplantıda alınan karar uyarınca, AB ülkelerinde ve Kıbrıs sorunuyla ilgilenen diğer önemli başkentlerde çalışan Rum diplomatlar, yabancı hükümetleri, parlamentoları ve basını, koordineli bir şekilde, Rum tezleri doğrultusunda bilgilendirmeye başlayacaklar.


Katılımcı Büyükelçilerin diplomatik faaliyetlerine ilaveten ek görevleri, birbirleri ile koordineli bir biçimde bulundukları ülkede Kıbrıs konusu ve Rum tezleri ile ilgili toplantılar düzenlemek, ilgili üst düzey bürokratlara ziyaretler yapmak, bire bir görüşmelerde bulunmak, Kıbrıs Rum tarafı aleyhine çıkan her yazıya anında yanıt vermek, hediyeler almak, gerekli olan kişileri Kıbrıs’a davet etmek ve benzeri faaliyetlerde bulunmak olacak. 


Toplantıdan çıkan bir başka karar da, Portekiz’in AB Dönem Başkanlığı alması ile birlikte, Portekiz hükümetinin AB çalışmalarını yakından izlemek üzere Dışişleri Bakanlığı’nın bir mensubunun,31 aralık 2007’e kadar daimi ikamet etmek üzere Lizbon’a gönderilmesi oldu. Artık Portekiz hükümetinin aldığı her nefes, Lefkoşa’da anında duyulacak.
 
Bu ara, Markulli’nin söz konusu toplantıda yaptığı konuşmalardan, aklındaki çözüm planının, Türk askerinin ve Türkiye’den gelen göçmenlerin geri döneceği, Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılacağı, Rum göçmenlerin yerlerine döneceği ve AB’nin garantisi altında bir Federal devlet olduğu anlaşılmaktadır.
Bence bu devletin adını, kısaca “Kıbrıs Rum Üniter Devleti” koysaydı, anlaması ve anlatması çok daha kolay olurdu.   


Büyük bir tesadüf eseri olarak aynı konuda paralel bir çalışma, tam bir harmoni içinde Yunanistan’da da aynı günler içinde yapılıyor.


Yunanistan’ın Dışişleri Bakanı Bayan Dora Bakoyanni de, yurt dışında görevli büyükelçilerini Atina’da topladı ve adını “Yıllık olağan toplantı”sında koydukları bu toplantıda, özellikle Kıbrıs konusu üzerinde durdu.


Yunan hükümetinin, Rum hükümeti ile tam bir işbirliği içerisinde Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve fonksiyonel bir çözüm bulunması için mücadele etmeyi sürdürdüğünü ve Yunanistan’ın her zaman olduğu gibi uluslararası düzeyde ve ikili temaslarında Rum hükümetinin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalarını desteklemeyi sürdüreceğini de dile getirdi.


Kıbrıs konusunda Rum tezlerinin doğruluğunu kabul ettirmek için, 8 Temmuz Gambari sürecinin tıkanmasının sorumluluğunun Türkiye’ye ve KKTC’ye yüklenmesi gerektiğini, bunun için de her iki ülkenin, Yunanistan ve Kıbrıs (Rum) Cumhuriyetinin, büyükelçiler düzeyinde koordineli bir şekilde çalışmalar başlatacağını söyleyerek, 2008’e yönelik diplomatik saldırı planlarını açıkladı.


17 Şubat 20082de yapılacak Kıbrıs (Rum) Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra, tamamen Rum tezleri doğrultusunda hazırlanmış, Kıbrıs’ta yeni bir “Federal Devlet” kurulması önerisinin masaya konacağı kesin. Buna hazır olunması ve karşı önerilerin de şimdiden hazırlanması gerekmektedir.


Türkiye’nin ve KKTC’nin önüne konacak bu yeni teklifteki ilk 4 madde, Türk askerinin geri gitmesi, Türkiye’den gelen kardeşlerimizin geri dönmeleri, Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması ve Rumların kuzeydeki mallarına tekrar geri dönmeleri olacaktır.


__________________


* Prof. Dr.
   

655690cookie-checkKIBRIS’TAN… Rumlar diplomatik atak hazırlığında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.