KIBRIS’TAN… Rumlar’dan BMGK’ye Temsilci

Rumlar, BM Güvenlik Konseyine temsilci atadılar…


Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un hafta içinde Rum tarafına özel olarak yaptığı ziyaret, perde arkasında kalmış bir takım gizli ilişkileri ve amaçları su yüzüne çıkardı.


Hatırlarsanız, 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan Referandumdan sonra BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Kıbrıs müzakereleri ve Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması ile ilgili BM Güvenlik Konseyine sunduğu raporu Ruslar VETO etmişlerdi ve bu nedenle de bu rapor Genel Kurula hala daha sunulamadı.


Sunulsaydı ne olurdu. Belki de Kıbrıs’ta çözümü engelleyenin KKTC olduğunu içeren 441 ve 550 sayılı BM kararlarının tekrar gözden geçirilmesine ve kaldırılmasına kadar gidebilirdi iş.   
Lavrov’un Rum tarafına yaptığı ziyaret ile ilgili yapılan açıklamalarda Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki mevcudiyetinin, Amerikalılar ve İngilizlerin hareketlerine karşı Rum yönetiminin elinde silah teşkil ettiği ve  Moskova için ise bu gerekçenin, Kıbrıs sorununda rol sahibi olabilmesi için Güvenlik Konseyi’nde (Rum tarafına) verebileceği bir destek olduğu söylendi.
Kısa ve öz olarak söylenen, “Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinde Rumların temsilcisi olduğu” ve bu görevi de Ortodoks dünyasının dayanışması olarak büyük bir mutluluk içinde yaptığıdır.


Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti Başkanı Tasos Papadopulos, Lavrov’u adeta bir  kurtarıcı gibi karşıladı ve adaya gelişini de, ABD Milletvekillerinin KKTC’yi ziyaretinden sonra “Hızır gibi yetişme” olarak tanımladı.


 Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, Moskova’nın her zaman olduğu gibi, BM Güvenlik Konseyinde, Kıbrıs (Rum) Cumhuriyeti’nin tezlerini desteklemeye devam etmesini ve Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olarak, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerde ciddi bir rol oynamasını istediğini söyledi.


Yakovu’nun arkasından, Lefkoşa’daki merkez binalarının girişinde hala daha Lenin’in bronz bir heykelinin yer aldığı ve belki de dünyada artık yegane “Komünist Parti” olarak siyasi yaşamını sürdüren AKEL’in  Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı olan Dimitris Hristofyas, yaptığı temaslar sonucunda  Güvenlik Konseyi Daimi üyesi olarak Rusya Federasyonu’nun harekete müdahil olmaya hazır olduğunu ve BM Genel Sekreteri  ile Kıbrıs sorunundaki icraatlarını BM Sekreteryası’yla birlikte tekellerine almak isteyen İngilizler ve Amerikalıların her zaman karşısında dimdik duracağını algıladığını söyledi. Anglo Amerikanların ve BM Genel Sekreteri’nin de, “esasen adanın siyasi sorununun yönetimini tekellerine almamaları gerektiğini” de üstüne basarak vurguladı.


Artık Kıbrıs Rum hükümeti, Moskova’dan BM Güvenlik Konseyindeki daimi üyeliğinden dolayı, açıkça, Kıbrıs sorununa daha da aktif şekilde müdahil olmasını ve Güvenlik Konseyinde, Kıbrıs sorununa çözüm arayışlarında Rum ilkelerine karşı görüşlerin engellenmesinde, sırtını Rusya Federasyonu’na dayamak istiyor. 


Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bu ziyaretinde Rumlara, Rusya Federasyonu’nun Annan Raporunun Güvenlik Konseyi’nce benimsenmesini kabul etmeyeceğinin ve Annan’ın, KKTC’nin siyasi açıdan yükseltilmesini öneren Kıbrıs raporunun Güvenlik Konseyi tarafından benimsenmesine yönelik her türlü çabanın da karşısında duracağının teyidini verdi. Belli ki bu teyidi, peşinen Putin’den alarak adaya geldi. Bunu açıklamak zor değil.


Putin, güçlü Rusya olgusunu dünyaya tekrar kabul ettirmek istiyor. SSCB’nin yıkılışının ardından, uluslar arası siyasi sahnede Rusya’nın kısıtlanmasını sınırlandırmak ve mümkünse engellemek istiyor. Buna ilaveten Kıbrıs sorunuyla ilgilenmesi, kendisine; Moskova’nın söz sahibi olmak istediği Ortadoğu bölgesini ilgilendiren konulara da dinamik şekilde müdahil olma fırsatı veriyor.


Bu nedenlerden dolayı Kıbrıs konusu, aynı zamanda Ortodoks dünyasının birer kopmaz parçaları olmaları nedeni ile de Ruslar için ele geçmez altın bir fırsat. Hem Rumlara istediklerini yaptıracaklar hem de Rumların istediklerini yapacaklar.


Rusya açıkça, Kıbrıs konusunda Rum tezlerini sonuna kadar savunmak ve  Güvenlik Konseyi çerçevesinde arabuluculuk rolü de dahil olmak üzere Kıbrıs sorununda daha aktif rol almak istediğini bu resmi ziyaret ile ortaya koydu.


Filler itişirken karıncalar ezilirmiş… Bizim fil olmadığımız kesin….Galiba ikinci gruptanız…___________________


* Prof. Dr./ Denizcilik Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi

652360cookie-checkKIBRIS’TAN… Rumlar’dan BMGK’ye Temsilci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.