KIBRIS’TAN… Sınırlarımız Girne

Bizim Cumhuriyet Bayramımız olan evvelki gün, Rum kesiminde  yüzlerce orta eğitim ve üniversite öğrencisi neredeyse adanın güney yarısının tüm genelinde “Yunanistan”  ve “Kıbrıs Cumhuriyeti” bayrakları açarak Türkiye aleyhine sloganlar attılar ve KKTC’nin ilanını protesto ettiler.


Rum öğrencilerin neredeyse tümü, Rum Eğitim Bakanlığının da teşvik ve izni ile  KKTC’nin 22. kuruluş yıldönümünü kınadılar. Hem de doyasıya. Sonra da Kıbrıs’lı Türklerle beraberce ve kardeşçe yaşamak istiyoruz diyorlar.


Yunan bayraklarının fazlalığının dikkat çektiği eylemlerde, Küçüklü büyüklü Rum öğrencilerin tümü, “Attila Kıbrıs’tan Dışarı,” “Birleşik, Bağımsız Kıbrıs” ve “Sınırlarımız Girne’dedir” şeklinde sloganlar attılar.


Hem birleşme istiyorlar, hem de bizi protesto ediyorlar. Anlamadım gitti.


Lefkoşa’daki protestoda, Rum gençler önce,  “Eleftheria (Özgürlük) Meydanı”na doğru yürüyüş gerçekleştirdiler.  Sonra meydanda hazırlanan  kürsüde, “Tüm Kıbrıs Öğrenci Eşgüdüm Komitesi” (PSEM) Başkanı  Sotiris Ksenofondos, KKTC’yi kınama bildirisini okudu.


Ksenofondos; “Uluslar arası camianın en kısa zamanda; uzlaşı çözümüne ulaşabilmemiz için, Kıbrıs Rum tarafının haklı endişelerini güvence altına alacak yöntem ve mekanizmaların aranması amacıyla Kıbrıs sorununda, zaman kısıtlaması ve hakemlik içermeyen,  yeni inisiyatifler geliştirilmesi gerekmektedir” dedi. Evvelki gün Tasos Çionisi’in söylediklerinin bir başka versiyonunu kürsüden dile getirdi.


Limasol öğrencileri ise KKTC’nin ilanını Limasol Kaymakamlığı önünde protesto ettiler.  Kentin ana yollarından yürüyerek gelen ve Grigori Afksentiu Meydanı’nda toplanan öğrenciler, Türk askeri ve taksim aleyhine sloganlar attılar.


Larnaka ve Baf’ta da benzer mitingler ve KKTC karşıtı konserler düzenledi.


Benim bu protesto gösterilerinde en çok dikkatimi çeken, “Sınırların Girne’de bittiği” sloganı oldu.


Bu slogan bana aslında hiç yabancı değil.


Metehan (Ay Demet) kapısından Rum tarafına geçince, ilk kavşaktan sağa sapıp, önünüze çıkan trafik ışıklarını da düz geçtikten sonra Trodos yoluna girerseniz, ilk trafik çemberine geldiğinizde başınızı sağa çevirin. Orada bir Rum Milli Muhafız Ordusu (Ethniki Frura) kışlası var. Kışlanın duvarındaki Rumca harflerle yazılı cümleyi okuyun.


Cümle tam olarak şunu söylüyor “Sınırımız burada değil Girne’de bitiyor”.


İşte Kıbrıs’lı Türklere dost olduklarını söyleyen Rumların öğrencilerinin de, askerlerinin de, din adamlarının da ağzındaki sakız bu. Adanın tümünü geri almak ve Türklerin sadece azınlık haklarına sahip olabilecekleri bir idare veya yönetim kurmak.


Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt boşuna Nikiforos tatbikatına karşın dışardan takviye alınmadan sadece Kıbrıs’taki birliklerle bir tatbikatın yapılacağının planlandığını söyledi.


Hiçte boşuna değil bu sözler. Sevgili Rum adadaşlarımız sınırların nerede bittiğini bu tatbikatla çok iyi idrak edecekler.


___________


*Prof. Dr.

653350cookie-checkKIBRIS’TAN… Sınırlarımız Girne

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.