KIBRIS’TAN… UK=2, CY=0

Diplomatik maçın ilk yarı skoru :


İlk yarısı bu gün biten Jacques Straw hakemliğindeki İngiltere – Kıbrıs Rum Kesimi diplomatik maçının ilk yarı skoru İngiltere =2 , Kıbrıs Rum Kesimi = 0.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jacques Straw’un Kıbrıs’a yapacağı ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la Cumhurbaşkanlığı’nda görüşmesi konusunda Güney Kıbrıs ve İngiltere arasında çıkan anlaşmazlık dün de aşılamadı ama konu da çıkmaza girmedi.
Her iki taraf da ziyareti iptal etmeyi seslendiriyor ama bunu isteyen de yok.


Birinci gol İngiltere’den geldi.
İngiltere, Straw-Talat görüşmesinin KKTC Cumhurbaşkanlığı makamında yapılması taleplerinden taviz vermeyeceklerini açıklayarak ilk golü attı. Buna karşın Talat ile Straw’ın düzenleyecekleri basın toplantısı sırasında KKTC simgelerinin bulunmamasını güvence altına alınabileceğini vurgulayarak, konuyu açık tuttu.
Rumlar, tükürdüklerini yalamış olmamak için bu açığa sarılabilirler. Zaten İngiltere’nin de maksadı bu. Güzel bir diplomatik manevra veya diğer bir tanımla dahiyane bir ökse.
İngilizlerin bu kesin tavrına karşılık Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Yakovu bir deneme yaptı ve Rum Yönetimi’nin, Straw’un diğer bakanların izlediği tutumu izlemesi gerektiği tezinde ısrarlı olduğunu söyleyerek, Talat-Straw görüşmesinin “KKTC’nin sembollerinin bulunduğu bir yerde” yapılmamasını ve Rum Yönetimi’nin KKTC sembollerinin bulunmadığı bir yerde yapılacak Talat-Straw görüşmesine de engel koymayacağını resmi bir dille açıkladı.
Açıkladı açıklamasına da her hangi bir şeyi değiştirmedi bu gayreti. Zaten daha evvel ikili görüşmede dile getirilen bu talebi İngiliz Yüksek Komiseri Peter Millet anında reddetmişti. İngilizler dikkate bile almadılar bu sözleri.


İkinci golü ise Rumlar kendi kalelerine attılar.
Durumu kurtarmak isterken ve topu kalelerinde uzaklaştırmaya çalışırlarken yanlış bir geri pasla bir gol daha yediler.
Rum hükümeti ortamı yumuşatmak ve İngiltere ile gerilen ipleri gevşetmek için yarı resmi ve dolaylı bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre artık  yabancı diplomatların Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda görüşmesine itiraz etmeyeceklerini ve şimdilik itirazlarının sadece yabancı devlet Bakanları ve Devlet Başkanlarının, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda görüşme isteklerine karşı olduğunu söylediler.
Yani BM Genel Sekreter Yardımcısı Gambari’nin, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza’nın ve diğer tüm diplomatların ve misyon şeflerinin, Cumhurbaşkanı Talat ile Cumhurbaşkanlığı’nda görüşmelerine artık herhangi bir şekilde itiraz etmeyecekler.
Çok ilginç bir geri adım.


Anlaşılan Rum Yönetimi üzerindeki baskılar çok fazla.
İngiltere’nin Rumlara rest çektiği ve kapalı kapılar ardında bir İngiliz Dış İşleri Bakanlığı yetkilisinin Rum diplomata “ister kabul edin, ister kabul etmeyin bizim politik görüşümüz doğrultusunda Jack Straw Cumhurbaşkanı Talat ile Cumhurbaşkanlığı’nda görüşecek. İngiliz hükümeti bunda kararlı. Bunu kafamıza koyduk. Çok diretirseniz, zaten İngiltere’den Ercan direk uçuş için bahane arıyoruz, ilk resmi uçağı biz kaldırırız ve uçar gideriz” dediği ayyuka çıktı.  


Kıbrıs konusunda İngiliz ve Amerikan baskısı gittikçe artıyor ve ilk hedefleri Rumlarla Türkleri siyaseten eşit düzeye getirmek. ABD ve İngiltere’nin bu siyaseti nedeniyle Kıbrıs sorununda artık bu tür sıkıntılar yaşanacak. Buna ilaveten bu rüzgarı arkaların alan Güvenlik Konseyi üyesi bazı ülkeler de KKTC’yi bulunduğu seviyeden daha da yukarı çıkartmak ve yükseltmek çabası içine girdiler. Anlaşılan yıllardır yapılan yanlışı anlamaya başladılar.
2006 yılı Rumlar için sorun dolu, sıkıntı dolu ve düş kırıklığını kalplerinin derinliklerinde hissedecekleri bir yıl olacak. Tsunami benzeri bir diplomatik atak Rumların üstüne doğru yol almaya başladı. Kurtuluş yok. 


___________


* Prof. Dr.

653800cookie-checkKIBRIS’TAN… UK=2, CY=0

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.