Kişisel bilgileri çalınanları bekleyen tehlike!

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Kişisel bilgilerin çalınması ve internete yüklenmesi, ulusal güvenliğimizi ilgilendiren bir konudur. Kötü niyetli kişiler, bir sonraki aşamada, İHA’larımızı bile kontrol edebilir” uyarısında bulundu.

‘BAKANLARIN EV ADRESİNİ ARTIK HERKES BİLİYOR’

49 milyon yurttaşın kişisel verilerinin çalınarak internette yayınlanmasına ilişkin çarpıcı uyarılar geldi. CHP İstanbul Milletvekili – TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, Halk TV’de katıldığı programda, verilerin çalınmasının yaratacağı sakıncaları anlattı. Elif Doğan Şentürk’ün sorularını yanıtlayan Yarkadaş, “AKP iktidarı, yurttaşlarının kişisel bilgilerini koruyamamıştır. Bu çok büyük bir ulusal güvenlik meselesidir. AKP’li bakanların, Genelkurmay Başkanı’nın, Emniyet Genel Müdürü’nün ev ve iş adresleri bile şu an korsanların elindedir. Allah göstermesin, bir savaş halinde, ülkeyi korumakla görevli bakanların adreslerinin deşifre edilmiş olması, güvenliğimizi riske atmaktadır” dedi.

‘AKRABALARINIZIN KİM OLDUĞUNU BİLE ÇÖZERLER’

Kişisel verilerin çalınmasıyla birlikte, bilgisayar korsanlarının eline geçen bilgileri sıralayan Yarkadaş, şöyle konuştu: “Korsanlar ellerine geçirdikleri bilgilerle, sizin nerede oturduğunuzu, kimlerle yakın ve uzak akraba olduğunuzu öğrenmiş durumdalar… TC kimlik numaralarının algoritmalarını da çözdükleri takdirde, size dair tüm bilgileri ellerine geçirirler. AKP’li Binali Yıldırım, meseleyi ya kavramıyor, ya da üstünü örtmeye çalışıyor. Üstelik bakan, bu bilgilerin güncel olmadığını ifade ederek, çalındığını da doğrulamış oluyor. AKP’li Yıldırım, bilgilerin çalınmadığını söyleyemiyor.”

‘BU BİR ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR’

TBMM çatısı altında faaliyet gösteren Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun CHP’li üyeleri olarak sorunu masaya yatırdıklarını da belirten Yarkadaş, “Bu sabah, Engin Özkoç, Tuncay Özkan ve Hilmi Yarayıcı ile meselenin tüm boyutlarını ele alan bir toplantı düzenledik. Konuyu ben de soru önergisi ile meclise taşıdım” dedi. Kişisel bilgilerin çalınmasının ”ulusal güvenlik sorunu” olduğuna dikkat çeken Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

‘UÇAKLARIMIZI BİLE YÖNLENDİRİRLER’

“Bu bilgileri ele geçiren kişiler, eğer daha kötü niyetli hareket ederse, bir sonraki aşamada, İHA’larımızı yönlendirir, savaş uçaklarımızın programlarını bile yönetir hale gelir… Bilgilerin çalınması, ulusal güvenliğimizi sağlayan mekanizmalarda büyük bir açık olduğunu gösteriyor. AKP’li Bekir Bozdağ da tıpkı Binali Yıldırım gibi meseleyi örtbas etmeye ve muhalefeti suçlamaya çalışıyor. AKP, siyasi taktik yerine, olayın sorumlusunu bulup çıkarmalı ve yurttaşa böyle bir skandalın bir daha yaşanmayacağına ilişkin güvence vermelidir.”

‘HİÇ TANIMADIĞINIZ BİRİNE KEFİL OLABİLİRSİNİZ!’

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, bilgilerin çalınmasının, yurtaşların hayatını doğrudan etkileyeceğini de belirtti. Yarkadaş, ”Bilgisayar korsanları TC kimlik numaraları üzerinden işlem yapmak isterse, herhangi bir yurttaşımız, herhangi bir bir bankada hiç tanımadığı birine kefil olarak bulabilir kendisini… Ya da almadığınız bir eşyadan dolayı borçlu çıkabilirsiniz…” dedi.

‘DAHA ÖNCE DE YAŞANDI, ÖNLEM ALINMADI’

Türkiye’de TC kimlik numarası verilen yurttaş sayısının ölenlerle birlikte 104 milyon olduğunu belirten CHP’li Yarkadaş, “Korsanlar kişilere ait bilgileri satabilir de… Birkaç yıl önce İstanbul’da buna benzer bir çete ortaya çıkmış ve yurttaşların bilgilerini bazı avukatlara satmıştı” hatırlatmasında bulundu. TC kimlik numaralarının belli bir algoritmaya göre düzenlendiğini, devletin ise son iki numarayı kendisinin belirlediğini belirten Yarkadaş, “Belli ki; bu koruma mekanizmaları hiçbir işe yaramamış” ifadesini kullandı.

‘AKP’Lİ YETKİLİLER BİLGİLERİ KORUYAMADI’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın çalınan bilgilerden dolayı, muhalefet partilerini zan altında bırakacak açıklamalar yapmasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Yarkadaş, şunları söyledi:

“Bu yöntem, AKP’nin her zamanki taktiğidir. Hangi skandal olursa olsun işin içinden kendilerini sıyırmaya ve muhalefeti suçlamaya çalışırlar. Siz bir kişiyi, partiye bir üye yaptığınızda, o kişinin kimlik bilgileri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da o kişinin herhangi bir siyasi partiye üye olup olmadığına ya da üyeliğine engel bir durumun olup olmadığını bakar. Eğer bir sakınca yoksa üye onaydan geçer. Bu bilgileri biz Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim ediyoruz. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı daha sonra bunları YSK’ya gönderiyor. YSK da bu bilgilerden yola çıkarak seçmen listesi oluşturuyor. Adalet Bakanı suçu kendi üzerinden atmaya çalışıyor; topu başka yerlere atıyor. Sızma, ya MERNİS’ten, ya da YSK’dan olmuş… Korsanlar, bilgileri devlet kurumlarından aldıklarını açıkça söylüyor zaten… Adalet Bakanlığı, İçişleri ve Ulaştırma Bakanı’nın sorumluluğunda olan bir konudur bilgilerin çalınması…. Bilgileri koruyamayanlar, sorumluluk üstlenmek yerine muhalefeti suçlamaya çalışıyor.

1483650cookie-checkKişisel bilgileri çalınanları bekleyen tehlike!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.