“Kişisel görüşümün önemi yok”

AB liderleri dün Brüksel’deki toplantılarında Belçika Başbakanı Herman van Rompuy’u Avrupa Konseyi başkanı, Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu İngiliz üyesi Barones Catherine Ashton’ı da dışişleri yüksek temsilcisi olarak atamışlardı.

Avrupa Konseyi Başkanı seçilen Herman van Rompuy, Türkiye’nin AB üyeliğine soğuk bakıyor. Herman van Rompuy, Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa’nın Hıristiyan değerlerini tehdit edeceği görüşünde.

EUObserver internet sitesinin haberine göre van Rompuy, Aralık 2004’te Avrupa Konseyi’nin Belçika Parlamentosu’nda düzenlediği bir oturumda “Türkiye, Avrupa’nın parçası değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır” demişti.

Ancak Herman van Rompuy, 1 Ocak’ta üstleneceği yeni görevinde Türkiye’nin üyeliği konusundaki kişisel görüşlerinin önem taşımadığını söyledi.

Van Rompuy “üye ülkelerin oy birliğiyle aldıkları kararların, kendi kişisel görüşlerinin bütünüyle üzerinde olduğunu” belirtti. Ancak gözlemciler, van Rompuy’un Türkiye’yi gündemin üst sıralarına taşıyıp üyeliğini çabuklaştırmak için çaba göstermeyeceğinin de kesin olduğuna dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’NİN BAKIŞI

Türkiye Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yaptığı açıklamada, “İnanıyorum ki, yeni başkan ve yüksek temsilci, Türkiye’nin kararlılığını ve AB’ye yapacağı katkıları takdir ederek, hem ülkemiz hem AB için kazanç sağlayacak Türkiye’nin tam üyelik sürecini ilerletecektir.” dedi.

Bağış, Rompuy ve Ashton’a yeni görevlerinde başarılar da diledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise BBC’ye yaptığı açıklamada, Herman van Rompuy’un başkanlığı sırasında Türkiye-AB ilişkileri konusunda iyimser olmadıklarını söyledi.

ABD MEMNUN

Bu arada ABD, AB’nin belirlediği isimlerden memnun olduğunu açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama, AB’nin kararının birliği güçlendireceğini ve AB’nin ülkesi için daha güçlü bir ortak olmasını sağlayacağını söyledi.

Obama ayrıca ABD’nin halen, dünyada güvenlik ve refahı sağlama çabalarında Avrupa’dan daha güçlü bir ortağı olmadığını belirtti.

TEPKİLER…

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Herman van Rompuy’un başkanlığının birlik içinde uzlaşma sağlayacağını ve Avrupa Konseyi başkanlığının ehil ellerde olacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Brüksel’de çok akıllıca bir karar alındığını belirtti. Sarkozy, başkanın “çok önemli ülkelerin birinden seçilmediğini, bu nedenle de kimsenin kendisini dışlanmış hissetmeyeceğini” vurguladı.

Avrupa Parlamentosu’nda Yeşiller Grubu’nun lideri olan Daniel Cohn-Bendit’e göre ise AB bu atamalarla “dibe vurdu”.

Brüksel’deki BBC muhabiri, AB’nin başkanlık ve dışişleri yüksek temsilciliği görevlerine uluslararası düzeyde pek tanınmayan iki kişiyi getirmesinin, bazı çevrelerde hayal kırıklığı yarattığını vurguladı. Gelinen noktada Avrupa Konseyi başkanlığı, daha önce düşünülenden daha az öneme sahip bir makam oldu. Birliğe üye ülkelerin de en azından kısa vadede dış politika konusunda AB dışişleri yüksek temsilcisi karşısında ağır basacakları kesin.

AMAÇ LİDERLİK DEĞİL EŞGÜDÜM

Herman van Rompuy amacının birliğe liderlik etmek değil, üye ülkeler arasında eşgüdüm sağlamak olduğunu belirtiyor.

Barones Catherine Ashton ise yeterince tecrübeli olmadığı eleştirilerini reddetti. AB liderlerinin sürpriz tercihi olarak görülen Ashton, BBC’ye yaptığı açıklamada bu görev için en iyi kişi olduğunu göstereceğini söyledi.

GÖZLER DİĞER SEÇİMDE

AB’nde gözler ise şimdi atanacak yeni Avrupa Komisyonu üyelerine çevrildi. Komisyonun 27 üyesi, AB üyesi ülkelerin her birinden seçilecek. Fransa ve Almanya özellikle, ekonomi ve ticaretten sorumlu komisyon üyeliklerine talip.

(BBC)

1224540cookie-check“Kişisel görüşümün önemi yok”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.