Kılıçdaroğlu: Freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyoruz

Çorum’da sivil toplum kuruluşlarıyla buluşan Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Türkiye’nin geldiği durumu hepimiz biliyoruz. İçeride ne yapacağız? 50 yıl sonra Türkiye nereye gelecek? Bunun planlanması lazım. Devlet Planlama Teşkilatı kapatıldı. Niye insani gelişme diyoruz? Bütün bu gelişmelerin odağında insan olduğu için. Türkiye’nin önümüzdeki 50 yılını, 100 yılını oturup planlayacağız. Siyaset devleti yönetmek için gelir, devlet olmak için gelmez.

Devlette şef olmanız için üniversiteyi bitirmeniz lazım. Devlette çalışmanız lazım. Siyasette bir ilkokul kağıdı yetiyor. Devletin temelini adalet oluşturur. Çünkü adalet mülkün temelidir.

Gelişmiş bir ülkede iki berber dükkanı varsa üçüncüsünü açtırmazlar. Aile gibi devlette geleceği planlamalıdır. Katma değeri yüksek ürün üretmezseniz, Türkiye’nin söz sahibi olması imkansızdır. Bir cep telefonu parçaları 6 ayrı ülkede üretilir ve biz onları alırız.

Bu ülkenin tasarruflarını betona yönlendirirseniz Türkiye bilişim çağını kaçırır. Üretime yönlendirirseniz ne yapacaksınız? Herkes her istediğini yapacak mı? Devlet geleceği planlamak zorundadır. Katma değeri yüksek ürün üretmezseniz Türkiye’nin gelecekte yeri yoktur. Cep telefonu gibi mesela. Katma Değeri Yüksek ürünü üretmek için üniversiteler bilgi üretecek. Bizim inancımızın gereği de budur. Ramazan ayındayız. Bilgi de bizim inancımızın bir gereği. Sevgili peygamberimizin ‘İlim Çin’de olsa bile gidiniz’ sözü sadece günümüzün değil yüzyılların sözüdür. Hz. Ali ‘bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum’ diyor. Bunları yapmak zorundayız.

Biz ufku geniş bir partiyiz. 21. yüzyıldan bakıp 22. yüzyılı görmek zorundayız. Aksi halde Türkiye kaybeder. Hangi OSB’ye gitsem söyledikleri cümle şu nitelikli ara eleman bulamıyoruz.

Eğitimi iyi şekillendirmezseniz toplumu geriye götürür. Katma Değeri yüksek ürünleri üreten üreticilere özel teşvik gelmesi lazım. İzleyeceğiniz teşvik politikasında vergi ve teşvikini ödeyen kişiye bir yıl süreli sıfır faizli para verirseniz o kişi zamanında vergisini öder kredisini alır. Vergi ve sigorta primini alırsa devlet karlı çıkar. Ufku dar olan bir siyaset anlayışının bizi yönetmesi freni patlamış bir kamyon gibi yokuş aşağı gidiyoruz.

Kendisin yakan çiftçi işsiz, intihar eden sanayici var. Hiç rantiye sınıflarından kendisini yakan birini duydunuz mu? Ekonomiyi rantiyecilere teslim etmişseniz Türkiye’nin büyüme şansı yoktur. Konya’dan küçük Hollanda Türkiye’den fazla ürün ihraç ediyorsa oturup düşünmek lazım. Anadolu’nun içi boşalıyor. Buraya kaç yıldır söz verildi havalimanı yapılmadı bilmiyorum. Burası Anadolu’nun kalbidir.

2193610cookie-checkKılıçdaroğlu: Freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.