Kiliseden Nobel ödüllü Fo’nun oyununa sansür

Nobel ödüllü Fo, “Giotto ya da Giotto Değil” adlı oyunu sahneye koymadan önce dört yıl boyunca araştırma yaptığını. Assisi kilisesinde Aziz Francesco’nun yaşamından keşitlere yer veren fresklerin Giotto tarafından yapılmadığı gerçeğinin ortaya çıktığını, çünkü Giotto’nun o tarihte bu freskleri resmedemeyecek kadar genç olduğunu öne sürdü.

Assisi kilisesindeki fresklerin temizlenmesi sürecinde restorasyon çalışmalarına başkanlık eden Bruno Zanardı mevcut fresklerin büyük bir bölümünün Giotto değil ama Romali ressam Pietro Cavallini’nın eseri olabileceğine dikkat çekti. “Giotto’nun Santiyesi” adlı bir kitap kaleme alan ve Assisi kilisesindeki freskleri inceleyen sanat tarihçisi Federico Zeri de Zanardı’nın tezine destek çıkarak fresklerin Giotto’nun işi olmadığını söyledi.

Kilisenin tepkisi ve sansürcü tavrından rahatsız olan Dario Fo, “Koşullar ortada. Kilise bu yaklaşımı ile kültür ve sanatı hedef alarak sansürledi” diye konuştu.

Dario Fo’nun yönetiminde Assisi kilisesi önündeki meydanda sunulacak “Giotto ya da Giotto Değil” 2 ve 3 Temmuz günlerinde sahnelenecekti.

1192850cookie-checkKiliseden Nobel ödüllü Fo’nun oyununa sansür

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.