Kimin resmi tatili daha çok

Her fırsatı tatile çevirmemiz ünlüdür ya, kar yağsa kar tatili, sıcak olsa aşırı sıcak tatili yeter ki çalışmayalım bir gün daha yırtalım devlet dairelerinden. Sanki çok çalışıyormuşuz gibi. Gizli işsizliğin had safhada olduğu devlet dairelerine hala da memur alınır. Ben de bunu hiç anlamam.

Resmi tatil cenneti Endonezya

Endonezya’ya geldiğimde gördüm ki asıl Endonezya bir resmi tatil cenneti imiş. Ama haklı sebepleri var. Büyük çoğunluğu müslüman olan Endonezya da bir çok din mevcut. Bunun sakıncası yok ancak kim olursan ol mutlaka bir dinin olmalı, kimliğinde yazmalı ve ibadet etmeli. Öyle başıboş gezmek yok.

Her dinin de bir hatta birkaç bayramı var doğal olarak. İşte ona da saygı duyuluyor ve her dine ait kutsal gün resmi tatil ilan edilmiş bu uzak diyarda. Müslümanlar ramazan ve kurban bayramını kutlayıp tatil yaparken herkese bayram, bonusdan faydalanıyor ötekiler, Miraç kandili tatil. Diğer taraftan Hristiyanların kutsal günleri Noel ve Paskalya ve daha az bilinen bilumum kutsal günler tatil, yeni yıl zaten tatil, Çin yeni yılı (İmlek) tatil. Ayrıca havai fişekli kutlamalar çok yaygın Çin yeni yılında. Bazı Budist kutsal ve özel günleri tatil . Buda’nın aydınlanma günü (Waisak) tatil, herkes aydınlansın diye olsa gerek. Daha ne kaldı efendim Bali’de ek tatiller var mesela sessizlik “Nyepi” günü tatil. Resmi olmasa da 1 Mayıs tatil. Milli günler tatil. Tatil de tatil saymakla bitiremiyorum. Aman ne kadar hoş bir durum her dinin kutsal gününe saygı göstermek, dini vecibelerini yerine getirmelerine resmi olarak izin vermek. Ayrıca birbirine jest olarak bu kutsal günler de zor durumda olan diğer dine mensup olan insanlar için dua edilebiliyor. Sözgelimi geçenlerde Budist Rahipler Burma’da eziyet gören ve yerinden yurdundan edilen hatta çocuk yapma haklarına sınır getirilen müslümanlar için dua ettiler. Müslüman kızlar da onlara çicek verdiler. Etkilendim, özellikle bizim sosyal medyada gördüğüm bir paylaşımdan sonra bu haber ilaç gibi geldi. Şöyle idi paylaşımdaki dua “ Allahım sen çocuklarımı, eşimi, ve beni koru”. Dünya batsın umurunda değil vatandaşın..

Bütün bu güzelliklerin yanında ne yazıkki son zamanlarda Endonezya’da dini hoşgörüsüzlüğünün arttığına, dini azınlıkların özellikle aşırı uçlar tarafından hedef alındığına dair haberler gelmekte ve buna dair yorumlar var.

Sünni İslama dönen Ahmediler

Pazartesi günü Batı Java’da 20 Ahmedi mezhebini değiştirerek Sünniliğe geçmiş. Üstelik Diyanet İşleri Bakanı tarafından kendilerine çocukları için yeni bir okul yapılacağı ve çocuklara eğitim bursu sağlanacağı yolunda sözler verilmiş.

İslam Savunucuları Örgütü başkanı Nurul Mubin ilk 20 den sonra toplam 728 Ahmedi’nin daha Sunni İslam’a kabul edildiklerini açıklarken Ahmedi örgütü lideri ise Ahmedilerin camilerine yapılan saldırılardan sonra hükümetin konuyu böyle gündeme getirmesinin normal olduğunu ancak bütün bunlara şüpheli yaklaşmak gerektiğini ifade ediyor.

Öyle görünüyor ki Endonezya’da çok yaygın olduğu üzere Ahmedilere rüşvet verilmiş mezheplerini değiştirsinler diye. Can evinden vurulmuşlar. Çocuklarına daha iyi eğitim fırsatları ve belkide can güvenlikleri.

Umuyorum ki bu güzel ülke dini çeşitliliğini, sık sık ortaya çıkan gökkuşağı renklerini , hoşgörüsünü kaybetmesin, karşı karşıya yapılanmış olan camiden ezan sesleri yükselirken klisenin çanları çalmaya devam etsin, Ahmediler herkese sevgi ile kucak açarken, Budistler tüm dünya barışı ve refahı için dua etsinler. Biz de katkımızı esirgemeyelim.

.

http://img.thejakartaglobe.com/2013/05/GION-RIGHTS-ISLAM-898129-01-02_preview-1024×681.jpg

Ahmedi camisi minaresi

[email protected]

764030cookie-checkKimin resmi tatili daha çok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.