‘Kimyasal silah trajik hata olur’

Rus yapımı silahlara sahip olan Suriye ordusu, askeri gücünün yanı sıra, güçlü hava kuvvetleri ve hava savunma sistemlerine sahip.

Suriye’nin başkenti Şam’da dün basın mensuplarının karşısına çıkan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi, Suriye halkına karşı kimyasal silah kullanmayacaklarını ancak dış müdahale olursa kimyasal silah kullanmaktan çekinmeyeceklerini söylemişti. Suriye’nin bu açıklamasına ABD’den tepki gecikmedi.

ABD Başkanı Barack Obama Nevada eyaletinde yaptığı açıklamada, Suriye’deki Esad rejiminin böyle bir “trajik hata”dan kaçınmasını istedi. Suriye’nin kimyasal silah kullanması durumundan, bundan doğrudan Suriye lideri Beşşar Esad’ın sorumlu tutulacağını dile getiren Obama, “Dünyanın gözleri üzerinizde. Böyle trajik bir hatadan kaçının” dedi.

‘AKLINA DAHİ GETİRME’
Benzer bir uyarı da ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü George Little’dan geldi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Şam kimyasal silah kullanmayı aklının ucuna bile getirmemeli” denildi.

‘KİMYASAL SİLAHLAR GÜVENLİ BÖLGEDE’
İsrail gazetesi Haaretz’de yer alan bir haberde ise, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın kimyasal silahların, isyancıların eline düşmemesi için güvenli bölgelere taşıdığı iddia edildi. Haaretz gazetesine açıklama yapan İsrailli üst düzey bir yetkili, Esad rejiminin, isyancıların eline düşmemesi için kimyasal silahları güvenli bölgelere taşıdığını söyledi. İsrailli yetkili, kimyasal silahların, çatışma yaşanmayan bölgelere taşındığını ileri sürdü.

HARDAL, SİNİR VE VX GAZI STOĞU
ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, dünyanın en büyük dördüncü kimyasal silah stoğu Suriye’nin elinde bulunuyor. Suriye’deki kimyasal silah envanteriyle ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte, Halep yakınlarındaki El Safir’de bulunan üç üretim tesisinin son yıllarda yenilendiğine inanılıyor. Muhaliflerin güçlü olduğu Humus ve Hama kentlerindeki kimyasal tesislerin de, 1990 yılından bu yana faaliyette olduğu tahmin ediliyor. Suriye ordusunda hardal, sinir ve VX gazı stokları bulunduğu düşünülüyor.

1349550cookie-check‘Kimyasal silah trajik hata olur’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.