“Kimyasalda hemfikiriz”

Obama, St. Petersburg’da yapılan G20 zirvesinde, Suriye konusu hakkında yapılan görüşmelerin ardından basına açıklama yaptı. Obama, kimyasal silah kullanılmasına karşı uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Obama, BM kararını bekleyeceklerini belirtirken, karar olmadan da hareket edebileceklerini ifade etti.

Obama, şu ifadeleri kullandı:

“BM, 189 ülkeden oluşuyor ve bu ülkeler dünya nüfusunun yüzde 98’ini temsil ediyor. Kitle imha silahları geliştirilen örgütlere, güçlere karşı müdahale edilmesi gerekiyor. Bu silahların olduğu dünyada yaşamak istemiyoruz. Esad rejimi bu silahları kendi insanlarına karşı kullandı bu yüzden sorumlu tutulmalı. İleri günlerde operasyon için görüşmelere devam edeceğim ve ABD Kongresi’nin desteğini bekleyeceğim. Tüm sorumluluklarla yüzleşmeli ve zorluklarla mücadele etmeliyiz.”

‘G20 ÜLKELERİ BÖLÜNMÜŞ DURUMDA’

Obama, G20 ülkelerinin Suriye’ye yönelik askeri operasyon konusunda kararsızlık içinde olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi’nden çıkan karara göre hareket edilmesi konusunda belirsizlik yaşandığını belirtti.

Rusya ile kimyasal silahları kullanan taraflar konusunda ayrılık yaşadıklarını belirten Obama, Suriye’de uzun dönemli politik çözüm için tarafların farklılıkları bir kenara koyması gerektiğini belirtti.

Obama, Salı günü Beyaz Saray’da yapacağı konuşmada Amerikan halkına Suriye konusunda açıklama yapacağını belirtti.

“ORTAK GÖRÜŞÜMÜZ VAR’

Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmede kimyasal sila konusunda ortak görüş ortaya koyduklarını söyledi.

“Bazı ülkeler görüşlerini açıkça ortaya koyuyor. Dün Putin’le çok iyi bir görüşme gerçekleştirdik. Detaylara girmek istemiyorum ancak kimyasal silahların kullanıldığını düşünüyoruz. Ortak görüşümüz, kimyasal silahların kullanılmasına karşı hareket edilmeli. Esad hükümetinin bu saldırıdan sorumlu tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Birçok ülke, eğer askeri operasyon düzenlenecekse, bunun BM’den çıkan karar sonucunda yapılmasını savunuyor. Biz de bu düşünceyi savunuyor ve BM’den çıkacak kararın, raporun açıklanmasını bekliyoruz.”

“Ancak BM’nin bu süreçte felce uğradığını düşünüyoruz. Eğer kimyasal silahlar kullanıldıysa buna karşı hareket edilmelidir. Biz BM olmadan operasyon kararı alabiliriz ancak BM’nin kararına saygı duymak istiyoruz… Eğer kimyasal silahlara karşı kabul edilen norm hayata geçirilmez ve harekete geçilmezse, bu norm çürümeye başlar ve diğer normların da zedelenmesine neden olur. Böyle bir dünya yaşanmaz hale gelir.”

‘UZUN BİR OPERASYON İSTEMİYORUZ’

Suriye’de uzun süreli bir operasyon düzenlemeyi düşünmediklerini belirten Obama, yapılacak operasyonun sınırlı olacağı konusunda Amerikan halkını ve Kongre’yi bilgilendirdiğini belirtti.

Askeri operasyonun orantılı ve sınırlı olmasının iyi anlaşılması gerektiğini söyleyen Obama, ‘Kongere’den hayır kararı çıksa bile müdahale yapacak mısınız’ sorusuna, ‘ÂBD’de yaşanan Suriye hakkındaki tartışma desteklenmeli’ dedi.

Obama, kimyasal silahların ABD halkına karşı bir tehdit olduğunu ve bu tehdidin önümüzdeki yıllarda devam edeceğini belirtti. Obama, Suriye’nin Libya’dan farklı bir durum sergilediğini ve ölümcül silahların engellenmesi gerektiğini belirtti.

Obama, öldürücü silahların hangilerinin kendilerini uzun dönemde tehdit ettiğinin belirlenmesi ve bu konuda adım atılması gerektiğini belirterek, ‘insanların ABD’den bir şeyler yapmasını ve karar almasını beklediğini’ söyledi. Obama, sorumluluklarını yerine getirip getirmeyecekleri konusunda cevap vermeleri gerektiğini ifade etti ve Irak’taki gibi, kara kuvvetlerinin kullanılacağı, uzun bir operasyon yapılmayacağını vurguladı.

‘GÖRÜNTÜLER UNUTULMAMALI’

Esad rejiminin kimyasal silahlarla 1400’den fazla sivili öldürdüğünü belirten Obama, ‘Gelen görüntüler unutulmamalı, bu görüntüleri unutarak hayatımıza devam ediyoruz. Kimyasal silahlara karşı bir şey yapmadan duramayız ve acil harekete geçmeliyiz” dedi.

Suriye operasyonu teklifini Kongre’ye bilinçli olarak götürdüm diyen Obama, ‘Eğer evet kararı çıkarsa daha güçlü olacağımıza inanıyorum’ dedi. Obama, kararın ne olacağı konusuna şu an konuşmak istemediğini, görevinin ABD halkına ‘neden bir operasyon düzenlemesi gerektiğini anlatmak olduğunu’ söyledi.

ABD halkını operasyon konusunda ikna edebileceğini belirten Obama, Kongre’den harekat kararı çıkardan, ABD için doğru olan hareketin yapılacağını belirtti. Obama, operasyon konusunda diğer ülkelere danışmaya devam edeceklerini söyledi.

1395170cookie-check“Kimyasalda hemfikiriz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.