Kâinat güzeli kimin?

Kâinat Güzelleri, hemen her seferinde, Porto Riko’(Puerto Rico)dan çıkıyordu. ABD mandası altında 1898’den beri koloni bulunan Porto Riko’nun bu yılki güzeli Züleyka Rivera Mendoza, “2006 Kâinat Güzeli” seçilince magazin basınında kraliçe tacının kime ait olduğu tartışmaları alevlendi.

Bazı magazin yazar ve yorumculara bakılırsa, her bakımdan ABD’ye bağlı-bağımlı olan adaların güzelleri de Amerikalı sayılmalıydı. Buna gerekçe olarak, uluslararası siyasi kurallara göre kolonilerin devlet sayılmıyor olması gösteriliyordu. Bu nedenle Porto Riko bir bağımsız devlet gibi yarışmada temsil edilemeyeceğinden, Züleyka da ABD’li sayılmalıydı. Bu savı doğrulayan bir ayrıntı, Züleyka’nın ABD pasaportu taşımasıydı.

Buna karşılık, 1946’dan bu yana anti-kolonyal mücadele veren “Porto Riko’nun Bağımsızlık Partisi- PIP” ve öteki özgürlükçü-demokratik kuruluşlar, “Porto Riko ABD toprağı değil, işgal altında bir kolonidir. O hâlde Kâinat Kraliçesi bizimdir!”, görüşünde birleşiyor.

“İspanyol-Amerikan” Savaşından sonra ABD kolonisi olan Porto Riko, Karayip adaları arasında Küba’nın 100 mil kadar doğusunda yer alıyor. “Batista Diktası”nı deviren Kübalı devrimcilerin komşu adalara “sosyalizm ihraç” etmeleri uzun zaman ABD’nin en büyük korkusu olmuş, bu nedenle son 40 yıl içinde Porto Riko’da yumuşa işaretleri olarak gözlenen kimi demokratik haklar koloniye verilmişti. Porto Riko halkı ABD kimliği ve pasaportu taşıyor, ancak Amerikan vatandaşı sayılmıyor.

1133130cookie-checkKâinat güzeli kimin?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.