Kiprianu’dan Talat’a destek

ABD’deki düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’nde ”Kıbrıs: Çözüme Doğru mu?” başlıklı konferans veren Kiprianu, müzakere sürecinin Kıbrıslıların sahiplendiği bir girişim olduğunu ifade ederek, süreçte bazı alanlarda ilerlemeler sağlandığını kaydetti.

Kiprianu, Kıbrıs sorununda varılacak bir çözümün, uygulanabilir ve kalıcı olması, varolan sorunlara yenilerini eklememesi, adadaki iki tarafa ve AB’ye yarar sağlaması ve AB’nin kurallarıyla da uyum göstermesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs’ta çözüme ulaşılması durumunda yabancı garantöre ihtiyaçlarının olmadığını, AB üyesi olmanın zaten yeterli garantiyi sağladığını savunan Kiprianu, müzakere sürecinde Türkiye’nin rolünün çok önemli olduğunu da belirtti.

TÜRKİYE GÖZLEMCİ OLAMAZ

Kıbrıs sorununu Türkiye’nin yarattığını öne süren Kiprianu, bu açıdan müzakere sürecinde Türkiye’nin bir ”gözlemci” olamayacağını ve çözüme yönelik yapıcı katkı sağlaması gerektiğini savundu.

Kiprianu, ”Türkiye’den, çözüm için daha somut ve olumlu çabalar göstermesini bekliyoruz” diyerek, uluslararası toplumun da Türkiye’yi bu yönde teşvik etmesi gerektiğini kaydetti.

Kiprianu, müzakerelerin KKTC seçimlerinden sonra nasıl şekilleneceğine dair soru üzerine, “Eğer Talat kaybederse, çözüm çabaları ve süreç daha karmaşık hale gelecektir. Bu durum, soruna çözüm bulmaya yönelik umutları da daha iyi şekle getirmeyecektir” ifadesini kullandı.

1238220cookie-checkKiprianu’dan Talat’a destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.