Kirlilik. Neyin Kirliliği, Ya da Kirli Kim?

Kirli, sedye kirlenmesin diye. Gazetelerde yer almayan, internetten bir dostumun uyarısı ile gördüğüm yeni bir haber. İşçiler, şantiyede yemekhaneye alınmıyorlar. Yemekhane kirlenir diye ve eksi on derecede, karlar arasında, toprak üzerinde yemek yiyen işçilerin fotoğrafları.

Kirlilik, kirli olan ne, kim kirli yada neyin kirliliği, bu soruları çoğaltabiliriz. Gazetelere bakın, televizyonu açın, haberleri izleyin, gündem ne kadar değiştirilmek istenirse istensin. Bir kirliliği hissediyormusunuz. Ne yağmur, ne kar, bu kirliliği gideremiyorsa, bu kirlilik neden diye, düşündüğünüz oluyor mu?

Yeniden son habere dönelim. İlimiz KARS. İşyeri KARS’da. Şehrin içinde değil, arazide. Şantiye. Şantiye alanında kontenyerlardan bir de yemekhane yapılmış. İşyeri, BOTAŞ’a ait bir işyeri. Çevrede, bir lokanta, köfteci, dönerci, yok. Sadece, işyerinin kontenyerlardan oluşan şantiyesi var. Burada birde yemekhane oluşturulmuş.

İşçi arazide çalışıyor. Şantiyeye geliyor. Yemekhaneye girecek, en azından bir masaya oturarak, o gün karavanada ne varsa yemeğini yiyecek. Başka yer yok. Yemek seçme lüksüde yok. Ne varsa o. İşçi araziden geliyor. Toprak üzerine basarak. Asfaltta yürümüyor. Mermer yada halı döşeli bir yoldan da gelmiyor. Kış. Kar var, yağmur var, çamurda var. Elbette ayakkabısı, botu, çizmesi çamurlu olacak. Başka türlü olması olanaksız zaten.

Çalışmadan geliyor işçi, yine çalışmaya dönecek. Yemeğini yemeğe gelmiş. Dışarısı soğuk. Kontenyerin içi belki biraz sıcak da. Hem ısınmış olacak, hemde en azından sıcak bir çorba içebilecek. Yemeğini yiyecek ve çıkacak. Bu arada içeri biraz çamurda taşıyabilir. Sonra orası yıkanır, temizlenir.

Burada önemi olan, işçinin soğukda dışarıda çalıştıktan sonra, sıcak kapalı bir mekan içinde, insan onuruna yakışır, en basit bir ortam içinde, masaya oturup yemeğini yemesi. Bir sıcak çorba içmesi. Biraz dinlenmesi.

Hayır. Sen yemekhaneye girersen orayı kiletirsin. Al yemeğini, içeriye girmeden dışarda ye. Dışarısı soğuk. Kar yağmış. Eksi on derece. Değil bir masa sandalye, oturacak bir yer bile yok. Toprağın üzerine otur. Yemeğini soğukta ye. Bu arada yemek zaten soğumuş, belki de donmuştur bile. Sonra çalışmaya git.

Yemekhane kirlenirmiş. Kim kirletecek çalışan işçi.

Burada kirli kim? Ya da kirlenen kim?

Yemekler soğukmuş, soğukda yemeklerini toprak üzerine oturarak yiyorlar. İşçiler bir konuyu daha aktarıyorlar. Ücretlerimizi alamıyoruz diye. Çalışmaları karşılığı, emekleri karşılığı, ücretleri bile verilmemiş. Burada kirli kim ve nasıl bir kirlenme bu?

Yasaları bir yana bırakalım. Ne diyor dinimiz. İşçinin alınteri kurumadan emeğinin karşılığı veilmelidir, demiyor mu? Böyle bir söylem yok mu? Böyle bi kural yokmu? O zaman kilenme asıl nerede?

Bu haber üzerine sonraki günlerde, bazı gelişmeler olabilirdi.

Örneğin,

1. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı hemen bir açıklama yapabilirdi. Bu insan onuruna yakışmayan uygulamanın hemen kaldırılması gerekir.

2. Bakanlığın iş müfettileri hemen oraya denetim için Bakanlık tarafından görevlendirilir, ücretlerinin ödenmemesinin doğru olup olmadığı araştırlır ve gerekli yasal işemler yapılabilirdi.

3. Bu işçilerin büyük olasılıkla bir sendikal örgütlenmeleri yok. Bu işkolundaki sendikalar, hem olayı kamu oyuna daha etkin bir şekilde duyurarak, duyarlılığı arttırıp, sendikal örgütlenme de yapabilirlerdi.

4. Basın yayın organlarıi bu haberi gazetelerinde yer verebilirler, televizyon kameraları aktarabilirdi.

5. İşverenlik, işçilerden ve kamu oyundan açık olarak özür dileyip, bizim bu konuda bir talimatımız olmamıştır. Bilgimiz dışında gelişen bu olay nedeniyle, uygulama hemen değiştirilmiştir açıklaması yapabilirdi.

Bunların hiçbirisi olmadı.

Acaba, kirlilik nerede, ya da kirli olan kim ?

Bu işçiler,
1. Bedava kömür torbası istemiyorlar.
2. Bedava, erzak torbası istemiyorlar.
3. Bedava sadaka gibi para almak istemiyorlar.
4. Dilenmiyorlar.
5. Miting alanlarında alkış ve kalabalık olma karşılığı, bedava yemek ve harçlıkta istemiyorlar.

Ne yapıyorlar, çalışıyorlar, emeklerinin kaşılığı ücretlerini istiyorlar.
İşyeri arazide olduğu için soğukda, kapalı bir alanda sıcak bir çorba içerek, çalışmalarına devam etmek istiyorlar.

Peki. Ne yapılıyor. Yemekhane kirlenir diye yemekhaneye alınmadıklarından, soğukda sıcak olmayan yemekelerini yemek zorunda kalıyorlar ve ücretlerini de alamıyorlar.

O zaman kirli kim?
Kirlilik nerede ?
Bu Kirlilik nasıl oluştu?

Bunları düşünelim. Niye? Sadece insan olduğumuz için. Kirliliği sonladırmak için.

________________

İstanbul. 24 Şubat 2015. Salı. [email protected]

1570640cookie-checkKirlilik. Neyin Kirliliği, Ya da Kirli Kim?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.