KISA KISA AVUSTRALYA…

Binlerce hayvan telef edildi

Güney Avustralya’da Eyre Peninsula’da çıkan ve 83 bin hektar alanda etkili olan yangında 4’ü çocuk 9 kişi öldü. Yangında 80 ev yok oldu. Çiftlik hayvanlarının otladığı alanlarda da etkili olan yangın, 35 bin büyükbaş hayvanı telef etti. Güney Avustralya Çiftçi Federasyonu (SAFF) yetkilileri, çiftçilerin binlerce yaralı hayvanı da acı çekmemeleri için vurarak telef etmek zorunda kaldıklarını açıkladı. SAFF Başkanı John Lush, “Bazı durumlarda 2000 hayvanını vurarak öldürmek zorunda kalan çiftçi arkadaşlarımız oldu. Bazı bölgelerde çok büyük kayıp var” dedi.

Primary Industries and Resources South Australia, uzmanlardan oluşan hayvan sağlık ekipleri kurarak yangından etkilenen bölgelere gönderdi. Uzmanlar, yeraltı suları üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle çiftçileri ölü hayvanları gömmemeleri doğrultusunda uyardı. Hayvan leşlerinin ortadan kaldırılmasını, oluşturulan ekipler yerine getiriyor. Ekiplerin Müdürü Robin Vandegraff, yangın bölgelerindeki ekiplerin işinin zararı tesbit edip yaralı hayvanların telef edilip edilmeyeceğine karar vermek, ve edilecekse bu işlemi gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

SAFF, yardıma gereksinim duyan çiftçiler için bir telefon yardım hattı da oluşturdu.

Başbakan’a polis devleti yaratma suçlaması

NSW Sivil Haklar Konseyi, Başbakan Bob Carr’ı eyaleti “polis devleti”ne çevirmekle suçladı. Konsey Başkanı Cameron Murphy, ifadesine kanıt olarak NSW cezaevlerinde yatan tutukluların saysını gösterdi.

NSW cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin sayısı Carr Hükümeti 1995’de işbaşına geldikten bu yana 6169’dan 9048’e çıktı. ABC’de konuşan Başbakan, suçluların demir parmaklıklar arkasında olması nedeniyle toplumun daha güven içinde yaşadığını söyledi. Carr, hükümlü sayısının artışını, cezaların artırılması, daha çok polsin görev yapması ve kefaletle serbest bırakılma yasalarında gerçekleştirilen reformlara bağladı.

NSW Sivil Haklar Konseyi Başkanı Cameron Murphy, NSW cezaevleri nüfusunun, Avustralya’da beyaz yerleşim başladıktan bu yana geçen sürenin en yüksek seviyesine çıktığını ileri sürdü. Murhpy, “Carr, NSW’yi resmen polis devletine dönüştürdü” dedi. Murhpy, başbakanı suçu önlemekten ziyade suçluyu cezalandırmayı tercih etmekle suçladı. NSW Sivil Haklar Konseyi Başkanı Murphy, kefaletle serbest bırakılma yasalarındaki reformları da eleştirerek, “Reformla yapılan, gerekli olmadığı halde insanları demir parmaklıklar arkasında tutmaktır” dedi. Kefaletle serbest bırakılmayanların işlerini, evlerini kaybettiğini, birçoğunun da yargılama sonunda suçsuz bulunarak serbest bırakıldığını kaydeden Murphy, “cezaevi koşulları hafif suçluları azılı katile dönüştürüyor. Cezaevinde insanlar eğitilmiyor, suçun nasıl işleneceğini daha iyi öğreniyorlar” diye konuştu.

“Zenginler daha çok ceza versin”

Zenginlerin trafik suçu işlediğinde daha fazla ceza ödemeleri önerildi. Australia Institute’un ortaya attığı öneriye göre, aşırı hız ve arabalarını yasa dışı park edenlerin cezaları, ödedikleri vergi miktarına bakılarak kararlaştırlmalı. Enstitü Müdürü Clive Hamilton, mali durumu yerinde olanların trafik suçu işlemelerinin önüne ancak bu yolla geçilebileceğini söyledi. Hamilton, “Bazı zenginler, cezasının kendilerini etkilemeyeceğini düşünerek park ve hız sınırlarını bile bile ihlal ediyor” dedi.

Enstitünün önerisine göre yılda 30 bin doların altında kazananların cezası 125 dolardan, gelirlerinin yüzde 16’sı oranına; yani 75 dolara düşürülecek. Yıllık geliri 100 bin doların üzerinde olanlar ise aynı hesaplamayla 385 dolar ceza ödeyebilecek. Dr Hamilton önerilerinin “mükemmel” olmadığını ancak, herkese aynı uygulanan şimdiki sistemden daha iyi olduğunu ileri sürdü. Hamilton, önerdikleri sistem kabul edilirse, nüfusun üçte ikisini, trafik suçu işlediüinde bugünkünden daha az ceza ödeyeceğini söyledi. Aynı öneri Almanya, Fransa, Portekiz, Yunanistan ve İskandinav ülkelerinde hali hazırda yürürlükte. Geçen yıl aşırı hızdan yakalanan Fillandiya’nın en zengin kişisi, 270,000 dolar ceza ödemek zorunda kalmış ve gazetelere haber olmuştu. İngiltere’nin de sistemi benimseme yolunda olduğu bildiriliyor.

Queensland’da Nazi sempatizanı öldürüldü

Queensland’ın Bundaberg İlçesi’nde, yörede Nazi sempatizanı ve beyaz ırkçı olarak bilinen ve evini nazi bayrakları ile süsleyen 42 yaşındaki Rogan Philip Matthews, vurularak öldürüldü.

Cinayetin, geçen Cuma günü öğle satlerinde Matthews’in evinin önünde işlendiği açıklandı. Polis, katilin 50 yaşlarında olduğunu, görgü tanıklarının ifadesine göre temsili resminin çizildiğini açıkladı. Katili yakalamak amacıyla bölgedeki ormanlık alanda operasyonlar başlatıldı. Katilin kullandığı aracın plaka numarası da tesbit edildi.

1097730cookie-checkKISA KISA AVUSTRALYA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.