Kitap Fuarı rezaleti

Geçen haftalarda AB referandumundan söz etmiştik. Bu hafta IMF’nin, Birleşik Krallık’ta (BK) 23 Haziran’da yapılacak olan AB üyeliği referandumunu, şu an dünyanın ekonomik istikrarı için en büyük risklerden biri olarak gördüğü açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Başbakan David Cameron’u makamındaki ziyaretinde “Birlikten güç doğar” diyerek topa girdi ve NATO’nun tavrını koydu.

Hani Fransız mantığıyla hareket edersek, dünyanın başına ortak çorap ören bu iki kurum ne diyorsa tersini yapmak gerekirdi ama toplumun ve işçi sınıfının çıkarlarını Fransız mantığı’na endeksleyemeyiz.

İşçi Partisi’nin soldaki lideri Jeremy Corbyn’den büyük sendikalara pek çok kesim AB’de kalınmasından yana. Onların ana gerekçesi de AB çalışma yasaları ve haklarının daha iyi olması ve kendisine ayak uydurulması için de Londra’ya sürekli baskı yapması.

Bana sorarsanız emperyalist bir ülke olan BK’nin “emperyalist” bir kurum olan AB’de kalma tartışması abesle iştigal. Bizim taraf olmamız yerine referandumu boykot etmemiz daha doğru. Tabii bizim toplum üyelerinin Türkiyelilere çalışma ve oturum hakkı konusunda kapı aralayan Ankara Anlaşması’nı korumak adına “AB’de kalınmalı” tavrını da anlarım.

BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

16 milyar sterlin bütçeli Londra Belediye Başkanlığı için 5 Mayıs’taki seçimi için 12 aday yarışıyor. Yarışın İşçi Partisi’nden Sadiq Aman Khan ve Muhafazakar Goldsmith Zac arasında geçmesi bekleniyor.

Seçim yaklaştıkca adaylar da bol keseden atıyor. Örneğin Partisi adayı Mr Khan, “Seçilirsem Londra’da konut sorununu çözeceğim” dedi. Yahu sen Londra’daki fare sorununu çöz, yeter!

Secime katılan partiler arasında One Love Party’nin adayı Ankit Love, Londra’yı her türlü endüstriyel atıktan arındırmayı ve 2020’ye kadar 1 milyon çağdaş ev yapmayı, esrarı da serbest yapmayı öngörüyor. Bir diğer parti de Lee Eli Harris’in başkanlığındaki “Esrar altolden daha güvenli – Cannabis is Safer than Alcohol” Partisi… Kendisini esrar aktivisti olarak tanımlayan 79 yaşındaki Eli Harris, belediye seçimlerini propaganda zemini olarak gördüğü belli. Harris’i okuduğumda “Düşünce ve ifadesinin özgürlüğü işte bu” dedim dostlar. Burjuva demokrasisinin hazmettiği bu özgürlüğün aynısından Türkiye’de de istiyoruz.

KİTAP FUARI REZALETİ

Londra Olimpia Sergi ve Konferans Salonu’nda 12-14 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Londra Kitap Fuarı’na 124 farklı ülkeden 25 binin üzerinde yayıncı katıldı. 60’dan fazla ülkenin “stand” açtığı fuara, yayıncılar, yazarlar, çevirmenler, basım evleri yer aldı. Fuar’a bu yıl Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumu, TEDA ve özel yayın evlerinden oluşan kalabalık bir katılımcı grubu ile yer aldı.Fuara katılan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de, “Kitapların kokusunu almak için bile Londra Kitap Fuarı’na gelinmeli” dediği basına yansıdı.

Buraya kadar her şey iyi güzel de fuara Türkiye’den katılan yayınevlerinin cümlesiyle hepsinin dini yayınlar basanlardan seçilmesine ne demeli? Fuarda Türkiye’nin Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk’un, Yaşar Kemal’in, Orhan Kemal’in kitaplarının olmamasına ne demeli? Ben “rezalet” derim…

AKP’ye oy vermeyenlerden bu kadar mı nefret ediyorsunuz? Türkiye adına fuara katılıyorsunuz, yalnızca kendi şürakanızı getiriyorsunuz. Ayıp! Türkiye reyonuna gelen kitap dostları kitap göremedi, koklamakla yetindi… Bilginiz olsun!

1085010cookie-checkKitap Fuarı rezaleti
Önceki haberDemokrasi cephe mücadelesi
Sonraki haber‘Dodgy Dave’ ya da Türkiyelileşen İngiltere…
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.