Kitap toplatan kaymakama soruşturma

Resmi ziyaret amacıyla Londra’da bulunan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, dün akşam (31 Mart) Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nda (Turkish-British Chamber of Commerce and Industry-TBCCI) yaklaşık 60 işadamına Türkiye’deki gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Açık Gazete, toplantı sonrasında İçişleri Bakanı’na özel olarak “Orhan Pamuk’un kitaplarını toplatıp imha etme kararı veren Isparta’nın Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın hala görevden alınamama nedenini sordu. Bakan Aksu, “Hiç bir kitap yakılmamıştır. Kaymakam ile ilgili soruşturma başlatılmıştır. Gereken yapılacaktır” dedi.

Açık Gazete, verdiği ilkel karara daha sonra da sahip çıkan kaymakamın görevden alınamama nedenini tekrar sorması üzerine de bakan Aksu, “Bu konunun üzerinde çalışıyoruz. Bu aşamada yorum yapmak istemiyorum…” demekle yetindi.

TÜRKİYE – İNGİLTERE İLİŞKİLERİ
İçişleri Bakanı TBCCI’daki toplantısında aralarında İngiliz işadamlarının da bulunduğu üyelere Türkiye ekonomisi hakkında ve Türkiye- İngiltere ikili ilişkilerindeki gelişmeleri anlattı. Bakan Türkiye’nin bölgede siyasi ve ekonomik açıdan önemli bir konumu olduğunu belirterek yabancı sermayeyi ülkeye davet etti.

Bakan Aksu, Türkiye – İngiltere ekonomik ilişkileri konusunda şunları söyledi:

“1999’da ülkemizde 275 İngiliz sermayeli firma faaliyet göstermekte iken bu sayı 2003 Haziran’ında 413’e ulaşmıştır. Bu firmalar ağırlıklı olarak altyapı, enerji, gıda ve turizm alanlarında çalışmaktadırlar. İkili ilişkilerin dünyada yaşanan küreselleşme sürecine paralel olarak hızla artaması gerektiğine inanıyorum. 2004’de ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 9.8 milyan Dolara ulaştığını memnuniyetle belirtmek isterim. Bu tutarın 5.5 milyar Dolar’ını bu ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracat, bakiye 4.3 milyar Dolar’ını ise ithalat oluşturmaktadır.”

ANKARA ANLAŞMASINA UYMUYORLAR
Aksu konuşması sonrasında sorulara kaçamak yanıtlar verdiği gözlendi. Açık Gazete Danışma Kurulu üyesi ve yazarı Ziya Akşahin, Avruapa’daki Türklerin 4.7 milyon nüfus, 50 milyar Euro ticaret hacmine rağmen ‘dış Türkler’ diye adlandırılarak, ilgili bir bakanlık hatta müdürlükleri bile olmadığını söyledi. Akşahin, ‘Dış Türkler’in Türkiye’de muhatap olacakları bir makama ihtiyaç olduğunu belirtip seçme ve seçilme hakkının acele sağlanmasını istedi.

Bakan Aksu yanıtında, yurtdışındaki seçmenin Türkiye ve gümrüklere konulan sandıklarda oy kullanabildiklerini belirterek, yurtdışında sandığa gidilmesi için bazı ülkelerde güvenlik konusunda sıkıntıları olduğunu söyledi.

Aksu, “Türkiye – İngiltere arasında Ankara Anlaşması’na rağmen İngiltere’nin keyfi olarak anlaşmayı uygulamadığı” sorusunu da durumdan bilgileri olduğunu belirterek, bu sorunun çözümü için İngiliz meslekdaşıyla görüştüğünü açıkladı.

Bakana gelen sorulardan bir diğeri de Türkiye’de mülk edinen yabancıların işlemlerindeki gecikmeyle ilgiliydi. Aksu, yerel yönetimlerden kaynaklandığını belirterek, konuyla ilgili çalışıldığını ekledi.

İngiliz dinleyicilerden de “Türkiye’nin AB’ye üye olamamasının nedeni ekonomik, kültür ya da üye ülkelerin tavrı mı?” sorusunun yanısıra İngiltere – Türkiye ilişkilerin iyileştirme çabasıyla Turcell’in satışı arasında bir ilişki olup olmadığı soruldu. Bakan, ilgisiz bir yanıt vererek “Türkiye AB ilişkilerinde aşılamayacak bir sorun görmüyoruz. Yabancıların Türkiye’de iş açmasını kolaylaştırdık. Bir günde yabancı şirket kuruluşu yapabilecekler” demekle yetindi.

FOTOĞRAFLAR: Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar, İçişleri Bakanı Aksu, Açık Gazete yazarı Ziya Akşahin ve TBCCI Başkanı Remzi Gür ve Aksu işadamlarıyla sohbet ederken.

İLGİLİ HABERLER:

– Yasakcı kaymakam hala görevde

–  Ozan Ceyhun yazdı / Kitap imhası! İyi geceler Türkiye!

 

 

1102250cookie-checkKitap toplatan kaymakama soruşturma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.