Kitap ve Kültür Günleri’nde “Aşkolsun!”

DAY MER bu yıl ikinci Kitap ve Kültür Günleri’ni 17-24 Aralık tarihleri arasında DAY MER ve Toplum Merkezi’nde düzenledi. Söyleşiye Britanya Türk Gazeteciler Derneği Başkanı Kemal Erdemol’un yanısıra 50’ye yakın kitap dostu katıldı.

Kitap ve Kültür Günleri kapsamında 22 Aralık akşamı Toplum Merkezi’nde belgesel romanı “Aşkolsun! Adı aşk olsun”u anlatan Eskioğlu şunları söyledi:

“Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumun son 25 yıldaki yaşamından bir kesit aktarmak istedim. Bizim toplumun yanısıra içinde yaşanılan İngiliz halkı ve diğer etnik toplumlarla ilişkisini de irdeledim. Bir aşk hikayesi çevresinde kurguladığım anlatı aynı zamanda Lonrdra’nın gezilecek görülecek yerleri hakkında da ipuçları veriyor… Bu yönüyle bir gezi kitabının özelliklerini de taşıyor”

“Aşkolsun! Adı aşk olsun”un toplumun içinden çıkan ve toplumu anlatan ilk belgesel roman olma özelliği taşıdığını belirten Eskioğlu şöyle devam etti:

“Bizden sonraki kuşakların bizi anlatan daha başarılı yazıtlara imza atmasına örnek olmasını isterim. Bu tür söyleşileri bu açıdan da önemsiyorum. İngiltere’de Tükçe ve Kürkçe konuşan toplumun ilerideki oluşturulacak arşivine kaynak oluşturmak açısından yaşanılanların doğru bir bakış açısıyla kaleme alınması gerekir. Sosyolojik değerdeki haberleri önemseyen bir gazeteci olarak bu tür çalışmalara imza atmak isterim…”

Sorular bölümünde Londra’daki Türkçe yayınlanan toplum gazetelerine de değinen Eskioğlu, çok düşük maliyetle üretilen reklam gazetelerini “kalitesiz” olarak nitelemenin haksızlık olacağını belirterek şunları söyledi:

“Herşeyden önce okurların kaliteyi artıracak bir talebi yok. Reklam verenler seçici değil… ‘Ücretsiz reklam gazetesi’ kalıbının kırılabilmesi için okurların para ile gazete satın alabilecek konuma gelmesi gerekir. Gazete patronları da ancak o zaman, talebe göre üretim kalitesini artırma çabasına girebilir.”

Eskioğlu, 2011’deki projeleri hakkında da şunları söyledi:

“Toplum tarihine yönelik çalışmalar yapmak istiyorum. Toplum’daki ilkleri kaleme alma projemi canlandırmak istiyorum. Ayrıca topluma rol model olabilecek karekterleri de bir kitapta toplamak istiyorum…”

835500cookie-checkKitap ve Kültür Günleri’nde “Aşkolsun!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.