Kızıldere’de Katliamı’nın üzerinden 49 yıl geçti, 10’lar anılıyor

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan’ın idamlarını engellemek için NATO üssündeki 3 yabacı görevliyi kaçıran 10 devrimci Kızıldere’de katledilişlerinin 49. yılında anıldı.

Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin’in Kızıldere’de katledilmesinin üzerinden 49 yıl geçti. Kızıldere’de katledilenler her yıl olduğu gibi bu yıl da anıldı.

Ankara’daki emek ve demokrasi güçleri, Karşıya Mezarlığı’nda bir araya geldi. Kızıldere’de yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşıyan kitle, “On’ların mücadele mirasından güç alıyoruz” ve “Direnişin ve devrimci dayanışmanın tarihi onurumuzdur” pankartı arkasında yürüdü. Mahir Çayan’ın mezarına kırmızı karanfillerin konuldu, devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

Etkinlikte konuşan şair ve Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ahmet Telli, “Bizim öncülerimiz hayata bir anlam ve şahsiyet kazandırmışlardır. Bizim arkadaşlar, yani şimdi toprağın altında bizi dinleyen yoldaşlarımız, canavarın ağzından Denizleri almak için bedenlerini canavarın önüne atmayı göze almış, tarihsel trajedinin kahramanlarıydılar. Kahramanlar, bir ikon değil, öldükten sonra da yaşayanlardır ve elbet bugün burada olduğu gibi hatıraları gibi canlı bir organizmaya dönüşeceklerdir, dönüşmüşlerdir” diye konuştu.

“ONLARIN KAVGALARINI BUGÜNE TAŞIMAK GEREKİR”
HDP İstanbul Milletvekilli Musa Piroğlu da “Onların cesaretlerinden ve kahramanlıklarından bahsetmek değil onların kavgalarını bugüne taşımak gerekir. Mücadeleyi birleştirmeden üstümüze gelen saldırıları püskürtme şansımız yok. Türkiye demokrasi ve emek güçleri ile Kürt halkının özgürlük mücadelesini birleştirmeden bu iktidarı devirme şansımız yok. Bilcümle ezilenlerin bir beklentisi var. Yan yana gelin birleşin ve önümüzü açın. Kızıldere’de düşenlerin sözü bugün bu anlama geliyor” diye belirtti.

NE OLMUŞTU?
27 Mart 1972 günü Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için THKP-C ve THKO üyeleri, Ünye’de NATO’ya ait radar istasyonunda çalışan iki İngiliz ve bir Kanadalı teknisyeni rehin aldı. Kaçırılanların daha sonra Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Saffet Alp ve Ömer Ayna’nın bulunduğu Tokat’ın Kızıldere köyüne götürülmesine karar verildi. Ancak köyde saklanılan evin ihbar edilmesi sonucu operasyon kararı alındı ve ev askerler tarafından kuşatıldı. 30 Mart 1972’de görüşme yapılması isteğine uyarak çatıya çıkan Mahir Çayan, Ertuğrul Kürkçü, Cihan Alptekin ve Saffet Alp’e ağır makineli silahlarla ateş açıldı. Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Ömer Ayna, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ertan Saruhan, Sabahattin Kurt ve Nihat Yılmaz’ın öldürüldüğü katliamdan yalnızca Ertuğrul Kürkçü kurtulabildi. EVRENSEL – Fotoğraf: MA

2504360cookie-checkKızıldere’de Katliamı’nın üzerinden 49 yıl geçti, 10’lar anılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.