KKTC 2020 Turizm Sezonuna Odaklandı

HABER: MİHRİŞAH SAFA / FOTOĞRAFLAR: MUSTAFA KÖKER – KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, turizmi artırmak için Londra’da temaslarda bulundu

Tur operatörleri, turizm sektörü, sivil toplum kuruluş temsilcileriyle biraraya gelen KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Kuzey Kıbrıs’a gelecek turist sayısını artırmanın başlıca hedefleri olduğunu belirtti. “Turizmi layık olduğu yerden daha ileriye taşıyacağız. Turizmdeki kaybı 2020’de daha öne çekeceğiz. Devletin az ölçekte içinde yeralacağı yeni havayolu kurulmasının da ön çalışmasını yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

Ercan Devlet Havalimanının önümüzdeki yıl açıldığında geniş gövdeli uçaklara da iniş olanağı sağlayacağını kaydeden Bakan, Türk Turizm Bakanlığının da kendi tanıtımlarında KKTC’ye yer vereceğini söyledi

İngiltere’deki tur operatörleri, turizm sektörü temsilcileriyle görüşmelerde bulunmak üzere Londra’ya gelen Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, başlıca hedeflerinin Kuzey Kıbrıs’a gelen turist sayısını artırmak olduğunu belirterek, “ Turizmdeki kaybımızı 2020’de daha öne çekeceğiz. Devletin az ölçekte içinde yer alacağı yeni havayolunun kurulmasının ön çalışmalarını yapıyoruz. “ dedi.

Bilet fiyatlarının yüksekliği konusunda THY’nın yetkilileriyle konuştuğunu ve 2020 yılında nefes aldıracaklarını söylediğini de kaydeden Üstel, “ Kuzeye uçan diğer iki şirket özel .. Fiyat politikalarını ilerde göreceğiz.” Diye konuştu.

Londra’nın merkezi West End’de Hyatt Regency Churchill Hotel’de turizm sektörü temsilcileri ile toplantı yapıp, sorunlarını dinleyen bakan ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Konsey yöneticileri, tur operatörleri ve basın mensuplarıyla da biraraya geldi.

Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya TUncalı, Konsolos Buket Kop, Konsolos ve ikinci katipler Aslı Erkmen, Denil Ertuğ, Turizm Ataşesi Kadir Doruhan’ın da hazır bulunduğu davette, Bakan Ünal Üstel konuklarla tek tek sohbet edip, konuştu.

KKTC’nin birçok olumsuzluklarla mücadele ettiğini kaydeden Büyükelçi Oya Tuncalı, Bakan Üstel’in 4 Kasım’da başlayacak Dünya Turizm Fuarı öncesi yoğun bir programla ilgili Londra’da bulunduğunu kaydederek, ülkenin turizm imajına çok daha fazla önem vereceklerini vurguladı. 

Kuzey Kıbrıs’a gelen turist sayısında düşüşün nedenleri

Birleşik Krallığın, KKTC ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu bilerek Londra’ya geldiğini ve bu program çerçevesinde görüşmelerini gerçekleştirdiğini kaydeden Bakan Üstel, adaya gelen turist sayısındaki geriye gidişin nedenlerini irdelediklerini , tur operatörlerini dinlediklerini belirtti. Ercan Devlet Havalimanının ikinci öneme düştüğünü nedenlerini araştırdıklarını ifade eden Üstel, “ Yap islet devret modeliyle yapılan 2’inci havaalanının bitimiyle Kuzey Kıbrıs’ın çehresinin değişeceğini, 2020 Haziran ayında bitiminden itibaren geniş gövdeli uçakların Alana inişe geçebileceğini ve daha ucuz maliyetle Kuzey Kıbrıs’a gelineceğini” de söyledi.

 İlk hedef Birleşik Krallık’tan adaya daha kolay gelişi sağlamak

 Birleşik Krallık’ta adadaki Türk nüfusundan fazla Kıbrıslı Türkün yaşadığına dikkati çeken Üstel, konuşmasına şöyle devam etti;

“Lokomotif sektörümüz turizm.. Daha sonra eğitim, sanayi, tarım geliyor. Turizmi layık olduğu yerden daha ileri götüreceğiz. Birleşik Krallıkta yaşayan insanlarımızı vatanımıza getirmek asli görevimiz. Önümüzdeki yıl gençlerimizi de adaya getirip misafir etme, kültürümüzün devamını sağlamak için çalışamız var.

Karşımızda Avrupa’nın şımarık çocuğu var. Bizi pes ettirmek için çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığının desteğiyle çoğu yerlerdeki engelleri aşıyor. KKTC’nn tanıtımını yapıyoruz. Rum lobisiyle birçok yerde mücadele ettik. Ne mutlu ki Doğu Avrupa’daki fuarlara standlarımızı koyup, ülkemizin turizmini pazarlıyoruz. Charter uçakları ile geliyorlar.

En büyük sorun ulaşım.. Adamıza uçan 3 hava şirketi var. Ne yazık ki KKTC izolasyonlar, ambargolar altında. Rumlar, Birleşik Krallık makamlarına baskı yapıp KKTC’ne Londra’dan gelen uçakların uçaktan inme ve bnaşka uçağa binmelerini saüladılar. Alternatif Güney Kıbrıs uçuşları oldu.  Bilet farkı ortaya çıktı. Güneye 6 saatte uçuyorken, Kuzeyde bu süre 8 saat. Uçak fiyatlarındaki aliyetleri aşağı çekilmesi için bazı indirimler aldık.. Ancak yeterli değil. THY ve dşğer iki özel hava şirketinin üst düzey yöneticileri ile görüimelerimiz oldu. THY önümüzdeki yıl nefes alabileceğimizi söyledi. Diğerleri özel şirketler.. Bilette sabit fiyat istedik.Bunları önümüzdeki günlerde göreceğiz. “

Soru cevap bölümünde , İngiltere’de yayınlanan yüksek tirajli gazetelerin internet sitelerinde reklamlarının döndüğünü , sosyal medyada reklama başladıklarını söyleyen Bakan, Türkiye Turizm Bakanlığının kendi tanıtımlarında KKTC’ye de yer vereceğini , kendi bakanlıklarınınn da bütçeleri elverdiği kadar reklam kampanyalarına ağırlık vereceğini ve bu yılki turizm kaybını 2020’de daha öne çekeceklerini ifade etti.

İlk bakan olduğu 2010 yılında turist hedefinin 500 bin, 2013’te 1 milyon olduğunu, bu yıl 1 milyon150 bin turist geldiğini, önümüzdeki yıl ise 2 milyon olduğunu söyleyen Bakan, siyasi istikrarın çok önemli olduğunu, hükümet olarak hedeflerinin 2023 olduğunun altını çizdi.

Gençlerle ilgili bir projenin de başladığını ve yerel gençlik kültür evi açma projesi bulunduğunu fa ekleyen Üstel, “ Vakıflar İdaresi ile birlikte KKTC’ye has güzel bir kültür evini hayatiyete getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Bakan Ünal Üstel Cuma akşamı Türk Toplumu Futbol Federasyonunun düzenlediği 2019-2020 Sponsorlar Gecesine de katıldıktan sonra adaya döndü.

 

2342540cookie-checkKKTC 2020 Turizm Sezonuna Odaklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.