KKTC izolasyonu ‘yılan hikayesi’

Londra’da yayınlanan  “Londra Gazete” nin Başbakan Tony Blair’e gönderdiği mektubu, başbakan adına yanıtlayan MacShane, hükümetin Kıbrıs’ın birleşmesinden yana politikayı sürdüreceğini vurgulayarak, Kuzey Kıbrıs’a direk uçuşların başlaması için hukusal prosedürü incelediklerini fakat Ercan’ın uluslararası bir liman olmamasının engel oluşturduğunu söyledi.


Bakan’ın “Londra Gazete”ye yanıtı şöyle:


“Annan Planı’nın şimdiye kadar ortaya konulan en iyi plan olduğunu düşünüyoruz. Rumlar tarafından reddedilmesini de üzüntüyle karşıladık. Kıbrıslı Türkler’in geleceklerini AB’de görmeleri de sevindiricidir. Hükümetimiz Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonu kaldırması ve adadaki ekonomik entegrasyonu sağlanması çabalarını ulusal politika ve AB içinde kararlılıkla destekliyor.”


MacShane, KKTC’ye direk uçuş ve ticaret sınırlamaları konusunda da şu yorumu yaptı:


“Kuzey Kıbrıs’a olası direk uçuşların uluslarası hukuk kurallarına uygunluğu hukukçu ve uzmanlarca  inceleniyor. Ercan Havalimanı’nın uluslararasılığı henüz onaylanmamıştır. Bu nedenle Kıbrıs Britanya ikili anlaşma gereğince bu havalimanına direk ve sürekli uçuş yapılması mümkün değildir.. Ayrıca AB kurallarının Kuzey kıbrıs’ta geçerli olmaması nedeniyle şu anda Kuzey’e yönelik ticaret hacmi oldukça düşüktür. Bu sorunları aşabilmek için AB içinde Kıbrıs’ın kuzey bölgesi ile özel bir ticaret rejimi uygulanması konusunda ortak bir karar alınmaya çalışılıyor.“


Birleşik Krallık’ın Yeşil Hat Tüzüğü’nde değişiklik yapılması konusunda AB Komisyonuna destek verdiğini de söyleyen Bakan, Türkiye ile ilgili olarak da, “Birleşik Krallık, AB’nin Türkiye ile üyelik görüşmelerine başlamasını destekliyor ve bu süreçte Türkiye ile ilgili yakın ilişkilerini sürdürecektir” dedi.

677180cookie-checkKKTC izolasyonu ‘yılan hikayesi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.