KKTC KISA KISA…

CONIS-PRENDERGAST GÖRÜŞMESİ…
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’un özel temsilcisi Tasos Conis, BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Kieran Prendergast ile ilk görüşmesini tamamladı.


Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmeden sonra açıklama yapmayan Conis, Prendergast ile görüşmesinde, muhtemel Kıbrıs görüşmelerine dair izlenecek prosedür üzerinde durduklarını söylemekle yetindi.


Conis, görüşmeler sırasında Annan’ın talebi doğrultusunda Kıbrıs Rum kesiminin Annan Planı’na dair itirazlarını içeren herhangi bir doküman sunup sunmayacağı konusundaki soruları da cevapsız bıraktı.


Bu arada Annan’ın sözcüsü Marie Okabe, olağan günlük basın toplantısında yöneltilen bir soru üzerine, bugünkü Conis-Prendergast görüşmesinin, yapılması planlanan bir dizi görüşmenin ilkini teşkil ettiğini söyledi.


Okabe, konuyla ilgili daha içerikli bir açıklama yapabilmek için görüşmelerin bitmesini beklemenin gerekeceğini kaydetti.



BÜLENT ECEVİT ANADOLU LİSESİ’NDE ÜNİVERSİTE TANITIMI


Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nde yarın yerel ve uluslararası üniversiteler tanıtılıyor.


“National ve International University Fair 2005” adlı etkinliğe İngiltere’den 20’den fazla üniversite temsilcisi, ABD’den University of Indianapolis yetkilileri ve yerel üniversiteler katılacak. Tanıtım saat 10.00-13.00 saatleri arasında gerçekleşecek. 
 
ÖĞRETMEN AKADEMİSİ  ULUSLARARASI FESTİVALE KATILIYOR.


Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) Bodrum’da yapılacak 2. Uluslararası Halk Dansları Festivali’ne katılıyor.


AÖA Genel Sekreteri Gencay Eroğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, gençlik haftası dolayısıyla düzenlenen festival bugün başlayacak ve 22 Mayıs’a kadar devam edecek.


AÖA’nın bu yıl ikinci kez katılacağı festivale Polonya, Slovakya, Bulgaristan, Makedonya, Türkiye, Macaristan, Kore, Bosna Hersek ve Hırvatistan’dan ekipler de katılacak.



“SOSYAL GÜVENLİKTE EŞİTLİKÇİ BİR DURUM İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”


Kıbrıs Türk İşverenler  Sendikası Başkanı Hasan Sungur ve yeni yönetim kurulu üyeleri, Çalışma ve Sosyan Güvenlik Bakanı Sonay Adem’e nezaket ziyareti gerçekleştirdi.


Bugün saat 09:00’da gerçekleşen ziyarette konuşan Sendika Başkanı Hasan Sungur,  sendikanın 11. genel kurulunda  göreve getirilen yeni yönetim kurulunu bakana tanıtmak  ve önlerindeki dönemde sosyal güvence konusunda hükümet ile uyum içersinde neler yapabileceklerini görmek istediklerini kaydetti.


SONAY ADEM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem de yeni dönemde Kıbrıs Türk Halkı’nı arzuladığı refah seviyesine ulaştırmak  ve sosyal güvenlikte eşitlikçi bir durum ortaya çıkarmak için ciddi şekilde el birliğiyle çalışmanın gerekliliğini vurguladı.


“İşverenler Sendikası’nın işçi sendikalarıyla beraber değerlendirildiğinde, bir denge unsuru olması gerektiğine inanıyorum” diye konnuşan Adem, hükümet olarak bütün sivil toplum örgütlerine önem verdiklerini de hatırlatarak, herkesten katkı beklediklerini söyledi. Adem, sivil toplum örgütleriyle birlikte çalıştıkları takdirde arzuladıkları değişimi başaracaklarını da belirtti.


TEK TİP SOSYAL GÜVENLİK
KKTC’de sosyal güvenlik alanında ciddi bir değişime ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Adem, tek tip sosyal güvenlik  konusunda çalışacak olan komiteyi haziran ayı içerisinde oluşturacaklarını, komitenin özellikle yerel uzmanlardan ve üniversite görevlilerinden oluşacağını kaydetti. Temel hedeflerinin konuyla ilgili çalışmayı başlatmak olduğunu söyleyen Adem,  gerekirse  yurt dışından  uzmanlar getirtebileceklerini  de ifade etti.


Toplumda sosyal güvelik konusunda büyük bir dengesizlik olduğunu anlatan Adem, insanların kendilerini güvencede hissetmek için devlette istihdam edilmek istediğini ve siyasetin üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu dile getirdi. Bir yanda ciddi güvencelerle devlette çalışan insanlar varken diğer yanda “güvencesiz ve ne olacağı belli olmayan bir sosyal sigorta sistemi” içerisinde çalışanlar olduğuna dikkat çeken Adem, bunun daha uzun süre devam edemeyeceğini ve yeni bir şemsiye oluşturma hedefinde olduklarını söyledi.



DAÜ 11. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI


Onay Fadıl Demirciler Eğitim ve Bilim Vakfı’nın katkılarıyla Doğu Akdeniz Üniversitesi Matematik Bölümü ve Matematik Kulübü tarafından düzenlenen DAÜ 11. Liselerarası Matematik Yarışması’nın ekip finalinde birincilik Lefkoşa Türk Maarif Koleji’nin oldu.


Geçen hafta 9 lise arasında yapılan ön elemede ilk dört sırayı paylaşan okullar finalde yarıştı.


DAÜ’de yapılan finalde, Nihan Şevket, Kaan Asvaroğlu ve Tolga Fuatlı’dan oluşan Lefkoşa TMK birinci, Mustafa Yelken, Hüseyin Nergiz ve Mehmet Evram’dan oluşan Gazimağusa TMK ikinci, Gülizar Büyüktepe, Meltem Küçük ve Yakup Yıldırım’dan oluşan 20 Temmuz Fen Lisesi üçüncü olurken; Fatma Eminağa, Sevim Çelikden ve Ali Övgün’den oluşan 19 Mayıs TMK da dördüncü olarak Onay Fadıl Demirciler Teşvik Ödülü’nü kazandı.


Yarışmanın ardından gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren okullar ile geçen hafta yapılan bireysel yarışmada dereceye giren öğrenciler ve öğrencileri yarışmaya hazırlayan öğretmenler Deniz Ahçıhoca, Tunciz Pirhan (Lefkoşa TMK), Zafer Alikor (Gazimağusa TMK), Remziye Korkuter ve Besime Tanol’a (20 Temmuz Fen Lisesi) ödülleri DAÜ vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı Rifat Yalınç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Bilsel, Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Eriş, Matematik Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yücel Tandoğdu, DAÜ Genel Sekreter Yardımcısı Ramadan Görgü, Matematik Kulübü Başkanı Tolgay Karanfiller ve merhum Doç. Dr. Murat Kirezci’nin kızı Fulya Kirezci tarafından verildi



POLİS  TEŞKİLATININ SİVİL OTORİTEYE DEVREDİLME TALEBİ


Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği, Güvenlik Kuvvetleri Emekli Astsubaylar Derneği, KKTC Emekli Polisleri Derneği ve Emekli Mücahitler Derneği, polis teşkilatının seçimle iş başına gelen sivil otoriteye devredilmesini talep etti.


Güvenlik Kuvvetleri Emekli Subaylar Derneği Başkanı Hüseyin Özbudak, Güvenlik Kuvvetleri Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Esen Ömürlü, KKTC Emekli Polisleri Derneği Başkanı Nedret Tümkan ve Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör, bugün ortak basın bildirisi yayımlayarak, “son günlerde meydana gelen kriminal olaylarla ilgili çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan açıklama ve yorumlarda, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve polis teşkilatının bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yıpratıldığını” belirtti. Özbudak, Ömürlü, Tümkan ve Direktör’ün imzalarını taşıyan ortak bildiride devamla şöyle denildi:
 
 “1.Bu konudaki tartışmalara son vermek ve göz bebeğimiz bu iki güzide kuruluşumuzun daha fazla yapranmısını engellemek,
 2.Polis teşkilatının, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olmasını bahane ederek, uluslararası mahkemelerde Türkiye Cumhuriyeti aleyhine verilen kararların son bulmasını sağlamak,
 3.Daha fazla sivilleşerek batı medeniyetlerindeki yönetim şekillerine ulaşmanın önünü açmak,
 4.Halkın seçimler ve diğer demokratik haklarını kullanarak, polis örgütünün yaptığı veya yapmadığı işlerle ilgili hesap sorma, yani kendi kendini yönetme hakkını kullanabilmesi amacıyla polis teşkilatının seçimle iş başına gelen sivil otoriteye devredilmesini talep etmekteyiz.”



EKENOĞLU’NA ZİYARET


Ertan Ersan başkanlığındaki Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği heyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu’nu ziyaret etti.


Ekenoğlu’nu yeniden göreve getirilmesinden ötürü kutlayan Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, ziyarette yaptığı konuşmasında, KKTC’de hemen hemen her evden şehitler  olduğunu vurguladı.


Dernek olarak Ekenoğlun’dan çok memnun olduklarını dile getiren Ersan, bütün siyasileri eşit tuttuklarını da söyledi.


Ersan, Ekenoğlu’na çalışmalarında başarılar diledi.


Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu da, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu günlere gelmenin kolay olmadığını kaydetti.


Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde her evden şehitler verildiğine dikkat çeken Ekenoğlu, amaçlarının Kıbrıs Türk Halkını daha mutlu kılmak olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ekenoğlu, tüm çabalarının Kıbrıs’a gerçek çözümü getirmek olduğunu ifade etti.


18-24 MAYIS DÜNYA MÜZELER HAFTASI…


Lefkoşa, 17 Mayıs 05 (T.A.K.):-18-24 Mayıs Dünya Müzeler Haftası KKTC’de de etkinliklerle kutlanıyor.


Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü İlkay Feridun, eski eserlerin dünya insanlığının ortak mirası olduğunu vurguladı.


Dünya Müzeler Haftası nedeniyle açıklama yapan Feridun, eski eserlere herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade etti.


Feridun, dünya kültür mirasının korunup sergilendiği yerler olan müzelerin tanıtılması amacıyla, UNESCO ve Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından ilan edilen haftanın 1986 yılından bu yana KKTC’de kutlandığını kaydetti.


Hafta süresince amaçlarının, gerçekleştirecekleri etkinliklerle eski eserlerle müzecilik olgusuna halkın ilgisini çekebilmek, eski eserlerin dünya insanlığının ortak mirası olduğunu ve bunlara birlikte sahip çıkmanın gerekliliğini vurgulamak olduğunu belirten Feridun, etkinlikler çerçevesinde haftanın, yarın Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Müze Dostları Derneği’nin, Dr. Fazıl Küçük ve Atatürk Heykeli’ne çelenk koymasıyla başlayıp, Ekonomi ve Turizm Bakanlığı’nı ziyaretle devam edeceğini kaydetti.



Dünya Müzeler Günü olan yarın müze ve ören yerleri girişlerinden ücret alınmayacağını kaydeden Feridun, ilkokullara yönelik gezi programları yürütüleceğini de söyledi.



Müzeleri düzenleme çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Feridun, Gazimağusa’da Canbulat Müzesi ile Lefkoşa’da açılması düşünülen Arkeoloji Müzesi için gerekli ön çalışmalara daire tarafından başlandığını ifade etti. (HÖMG)


TALAT’IN POSTERLERİ YIRTILDI


CTP Lefkoşa İlçe Merkezi’nde bulunan Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat posteri yırtıldı.


Polis Basın Subaylığı açıklamasına göre, 14 Mayıs-16 Mayıs tarihleri arasında meydana gelen olayda,  ilçe merkezindeki sürme pencere camı sert bir cisimle kırılarak, cama asılmış bulunan Talat posterini yırttılar. Polis olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.


MÜSTAHDEM TARAFINDAN HIRSIZLIK


Lefkoşa’da 33 yaşındaki A.Y., çalıştığı iş yerinde yaptığı satışlara karşılık aldığı 2,708.00 YTL’lik nakit parayı çaldı.


Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre olayın polisin bilgisine gelmesi üzerine sözkonusu şahıs tutuklandı.


Bu arada, Gazimağusa’da bir markette çalışan D.D.(E-42), markette muhafaza edilen 90.60 YTL meblağlı 2 adet çek yaprağını çalıp sahteleyerek para temin etti.


Her iki olayla ilgili soruşturma devam ediyor.


 MAHALLİ KÂTİP SEKRETER (MÜTERCİM) ALINACAK


TC Lefkoşa Büyükelçiliği Basın Müşavirliği’ne, Mahalli Kâtip Sekreter (Mütercim) alınacağı açıklandı.  
 TC Lefkoşa Büyükelçiliği Basın Müşaviri Züleyha Karaoğlu yaptığı açıklamada, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Basın Müşavirliği’ne Mahalli Kâtip Sekreter (Mütercim) kadrosuna sözleşmeli personel alınacağını belirterek, başvuruda bulunacak kişilerin Yunanca (Rumca) ve Türkçe dillerine vakıf olması, kamu hizmetlerinden yasaklı olmaması ve devlet memuru olabilme koşullarını taşıması gerektiğini kaydetti.  
 Açıklamada, münhal başvurularının TC Büyükelçiliği Basın Müşavirliği’ne yapılması gerektiği ifade edilirken, münhala başvuracak adayların, savcılık (Polis) iyi hal kâğıdı, nüfus cüzdanı fotokopisi, en son bitirilen okulun diploması, kısa özgeçmiş ve iki fotoğraf ibraz etmesi gerektiği kaydedildi.


HIRSIZ BU KEZ KAÇAMADI


Girne’de başarısız bir hırsızlık girişiminin ardından yakalanan 30 yaşındaki M.İ.’nin başka hırsızlıkları ortaya çıktı.


Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre dün sabah 06:00 sıralarında Yavuz Evrenoğlu’nun evine giren ev sahibi tarafından fark edilince kaçtı. Olayın polisin bildirilmesi üzerine yapılan soruşturma sonucunda M.İ. adlı kişi zanlı olarak tutuklandı. Zanlının sorgulamasında bir gün önce Hasan İlker Önsoy’a ait ikametgâhtan çeşitli ziynet eşyası çaldığı tespit edildi.


Öte yandan Alsancak’da Taşkın Ürel’e ait ikametgâha pencereyi kırarak giren kimliği meçhul şahısların bir şey çalmadan çıkış yaptığı belirlendi.Olaylarla ilgili soruşturma devam ediyor.



EROĞLU: HALK MORALSİZ VE HAYAL KIRIKLIĞI İÇİND


Lefkoşa, 17 Mayıs 05 (T.A.K.):-Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Derviş Eroğlu, koalisyon hükümetinin gelişmelerle ilgili politika üretemediğini ve halkın moralsiz olduğunu belirtti.


Eroğlu yazılı açıklamasında, Kıbrıs konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmasına karşın belirsizliği ortadan kaldıracak politika belirlenemediğini savundu.


Başbakan Mehmet Ali Talat’ın “Referandumun ardından tanınma talep etmedim, niyetim bölünme değil birleşmedir” şeklinde Rum basınına verdiği demeçten alıntı yapan Eroğlu, özetle şunları kaydetti:


“Dünyada kendi devletinin hak ettiği yeri almasını istemeyen tek cumhurbaşkanı herhalde Sayın Talat’tır. Sayın Talat bu açıklamasıyla ulusal Kıbrıs davasına büyük zarar vermiştir. Demek ki Sayın Talat referandumdan sonra KKTC’nin tanınmasını isteme hakkının doğduğunun farkında olmasına karşın bundan kaçınmıştır…”


Papadopulos yönetiminin anlaşmaya yanaşmadığına ilişkin devlet ve hükümet yetkililerinin açıklamalarından alıntılar yaparak, “Papadopulos’un anlaşma istemediğini söylüyorlar ama bunların gerektirdiği politikalar yok” diyen Eroğlu, CTP-DP koalisyon hükümetini “teslimiyetçi” olmakla suçladı.


Avrupa Birliği’nin söz vermesine karşın Kıbrıs Türkleriyle ilgili tüzükleri çıkarmadığını, referandumun ardından BM tarafından yayımlanması beklenen raporun da gündemden kalktığını kaydeden Eroğlu, Türkiye Başbakanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’ün açıklamalarından alıntılar yaparak, “KKTC, bırakın BM, AB ve ABD’yi, CTP-DP ikilisi sayesinde Türkiye’den bile darbe yemeye başladı” dedi.


Halkın hayal kırıklığı içinde ve moralsiz olduğunu belirten Eroğlu, partisinin gelişmelerle ilgili bilgi alacak bir muhatap bulamadığını da ekledi. (GÜR/can)


 

679470cookie-checkKKTC KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.