KKTC KISA KISA…

Çiftçiler Günü kutlanıyor…


Bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü… Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Başkanı ve Dünya Çiftçiler Birliği Akdeniz Bölgesi Başkan Yardımcısı Alican Kabakçı, gün dolayısıyla yaptığı açıklamada, çiftçilerin sorunlarının çözümü için bir an önce gerekli önlemlerin hükümet tarafından alınması gerektiğini belirtti.


“Üretimi can çekişmekten kurtarmak durumundayız” diyen Kabakçı, KKTC’de çiftçinin aldığı refah payında, diğer sektörlerdekilerle karşılaştırıldığında büyük bir dengesizlik bulunduğunu ifade etti. Kabakçı, “Çiftçimiz, diğer sektörlerle kıyaslandığı zaman çok adaletsiz bir dağılımla karşı karşıyadır” dedi.


 
***


DAÜ 12. Bahar Şenlikleri başlıyor…
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 12. Bahar Şenlikleri 17-21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.


“Kayıp Şehir Atlantis” başlığıyla ilk kez bir tema üzerine kurulan geleneksel Bahar Şenlikleri’nin 12’incisinde, festival alanında çeşitli etkinlikler ve eğlenceler yer alacak.


Yerli ve yabancı müzik gruplarının katılacağı şenliklerde, 18 Mayıs’ta Direnen Mızıkacılar, 19 Mayıs’ta Cengiz Baysal & Okan Ersan BAND ve 21 Mayıs’ta Levent Yüksel konserleri yer alacak. Şenlik kapsamında sayıları 50’yi bulan öğrenci kulüpleri etkinlikleriyle interaktif oyunlara da yer verilecek.


Bahar Şenlikleri’nde çeşitli kültür-sanat, dans, 5 kilometre koşusu, en güzel evcil hayvan yarışması gibi etkinliklerin yanı sıra yiyecek-içecek ve elyapımı ürünlerin de satışının yapılacağı çeşitli stantlar kurulacak. İki büyük sahne, rekreasyon alanı, yazlık sinema ve lunaparkın bulunacağı şenlikleri 40 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.


DAÜ yetkilileri 16 Mayıs Pazartesi günü saat 11.30’da Senato Salonu’nda şenlikle ilgili basın toplantısı düzenleyecek.


***


‘Rumların muhatabı tapuyu veren KKTC’dir’


Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oğuz Ceyda, 24 Nisan 2004 referandumunda Kıbrıs Türkünün ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 1960 Londra ve Zürih Anlaşmaları ile elde ettiği hakların halkoyuyla ortadan kaldırıldığını iddia ederek, “Geldiğimiz noktada hukuken hiçbir dayanağımız kalmamıştır” dedi.


Ceyda yaptığı yazılı açıklamada, mal-mülk konularında açılan davalarla Kıbrıs Türküne karşı sinsi bir oyun oynanmakta olduğunu belirtti. Rum Yönetimi’nin, kendi vatandaşlarına Kıbrıslı Türklere karşı bireysel mal-mülk davaları açtırmaktaki amacının, kendi otoritesini Kıbrıs Türküne kabul ettirmek olduğunu kaydeden Ceyda, bu konuda şu uyarılarda bulundu:


“Güney Kıbrıs, bize otoritesini kabul ettirip, bizi Rum mahkemelerine çekip, Rum malını işgal ettiğimiz noktasında bizi tazminata mahkûm ederken, diğer yandan amacı, kişi bazında el değiştirmiş bu mülkleri ve de tek taraflı olarak yapılan büyük orandaki kamulaştırmayı Kıbrıs Türküne mahkemelerde onaylatmaktır. AB’ye üye bir ülkenin mahkemelerinde ortaya çıkacak bu durumun ve sonucunun Türkiye tarafından kabullenilmemesi bundan sonra artık mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla ‘büyük bir hukuk savaşı başlatacağız’ safsatasıyla Kıbrıs Türkünü bireysel olarak şu an resmi dili Rumca olan Kıbrıs Cumhuriyeti mahkemelerine yollayanlar, telafisi imkânsız bir hata yapmaktadırlar. Günün sonunda Güney’deki mülkün el değiştirmesi ve kamulaştırılması mahkemelerde yasallaşırken, Kuzey’deki Türk malları da yüksek tazminatlar için mahkemelerce el konulup satılacaktır.  Sonuç olarak bu sinsi plan neticesinde hukuka uygun ve yasal bir şekilde Kıbrıs Türkü’nün adadaki mülkü eritilecektir. Bunun sonucunda bu mülke dayalı olarak elde ettiğimiz toplumsal haklar bir yerde artık temelsiz kalıp savunulamayacaktır.”


Ceyda açıklamasında halka da seslenerek, mal-mülk konusunda Rumların muhatabının halka tapu veren KKTC Devleti olduğunu söyleyerek, “Güney Kıbrıs mahkemelerinde mal mülk konusundan dolayı yargılanmayı kabul etmeyin” dedi.

679340cookie-checkKKTC KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.