KKTC nüfusunun 1/4’ü Türkiye’den…

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, 30 Nisan 2006’da yapılan nüfus ve konut sayımı sonuçlarının ikinci bölümünü, bugün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.


Soyer’in, nüfusun, doğum yeri ve anne ve babaların doğum yeri detaylarını içeren açıklamasına göre, de jure nüfusta, tek KKTC vatandaşı ve çift uyruklu olduğunu beyan eden KKTC vatandaşlarının toplamı 178 bin 31 olarak saptandı.


Ülkede sürekli ikamet eden KKTC vatandaşlarının 120 bin 7’sinin anne ve babaları Kıbrıs (KKTC veya Güney Kıbrıs) doğumlu; vatandaşların 8 bin 84’ünün annesi Kıbrıs, babası üçüncü ülke doğumlu; 4 bin 544’ünün babası Kıbrıs, annesi üçüncü ülke doğumlu.


Sayım sonuçlarına göre, anne ve/veya babası Kıbrıs doğumlu olanların KKTC vatandaşları içindeki toplamı 132 bin 635 ve bu rakam KKTC vatandaşlarının yüzde 74,5’ini oluşturuyor. Anne ve babası Türkiye doğumluların sayısı ise 42 bin 572 ve oranı yüzde 23,91.


KKTC’nin de facto nüfusu 265 bin 100, de jure nüfusu ise 256 bin 644.


“SONUÇLAR ŞEFFAF”


Başbakan Soyer, nüfus ve konut sayımıyla ilgili bundan sonraki sonuçların, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarlığınca açıklanacağını, sonuçların şeffaf olduğunu ve isteyen herkesin DPÖ’nün ana verilerinden yararlanabileceğini söyledi.


Nüfus ve konut sayımının BM Avrupa Ekonomik Komisyonu ve Avrupa Topluluğu İstatistik Ofisi’nin ortak hazırladığı “2010 Nüfus ve Konut Sayımları İçin Tavsiyeler” esas alınarak yapıldığını, kararın da Haziran 2005’te Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)-Demokrat Parti (DP) koalisyonu döneminde alınıp açıklandığını belirten Soyer, sayımın şeffaflığında ve uluslararası toplumun benimsediği norm ve tanımlara uygun olmasında son derece hassas davranıldığını ifade etti.


Nüfusun doğum yerlerine göre dağılımıyla ilgili verilerin çok önceden belirlenip açıklanması gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını kaydeden Soyer, özellikle Güney Kıbrıs’tan kaynaklanan demagojilerin önlenmesi için bunun gerektiğini, kendilerinin açık ve şeffaf davrandığını, korkuları da olmadığını vurguladı.


42 BİN TÜRKİYE DOĞUMLU


Soyer, Annan Planı’nın, Ada’da, 45 bin Türkiye doğumlu KKTC vatandaşı kalmasını öngördüğünü, kendilerinin BM’ye 41 bin kişilik bir liste sunduklarını hatırlatarak, sayım sonucunda anne ve babası Türkiye doğumlu KKTC vatandaşlarının sayısının da 42 bin çıktığına işaret etti.


Soyer, “Doğduğu yer neresi olursa olsun asıl olan insandır. KKTC’deki her insanın çözüme, barışa, demokrasiye, ekonomik ve sosyal gelişmeye, esenliğe götürülmesi için demokratik birliğimizin sarsılmasına fırsat vermeden yolumuzu yürüyeceğiz” dedi.

697360cookie-checkKKTC nüfusunun 1/4’ü Türkiye’den…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.