KKTC’de ikinci tura doğru…

11 Ekim Pazar günü KKTC’de düşük katılımlı (%58.21) gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sürpriz yaşanmadı.

Bağımsız aday, şimdiki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve UBP adayı, şimdiki Başbakan Ersin Tatar 18 Ekim tarihinde yapılacak ikinci tura kaldılar.

Tatar’ın seçimi az farkla önde bitirmesi pek de önemli değil. Çünkü 2015 seçimlerinde UBP adayı Derviş Eroğlu da seçimi az farkla önde tamamlamıştı, ama ikinci turda Akıncı oyların %60.50 sini alarak büyük fark ile Cumhurbaşkanı seçilmişti.

2015 seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yine kendi adayı Dr. Sibel Siber ile seçime katılmış, ve oyların %23e yakınını almıştı. Dün yapılan seçimde CTP adayı Tufan Erhürman da ona yakın bir oy aldı.

Ancak 2015 ve 2020 seçimlerinde önemli bir değişiklik var. 2015 yılında bağımsız aday olarak seçime katılan Kudret Özersay oyların %21.25ini alarak sürpriz yaratmıştı.

Bu yıl seçime “parti kurmayacağım” deyip Halkın Partisi’ni (HP) kuran ve seçime o partinin adayı olarak katılan Kudret Özersay çok başarısız oldu ve oyların ancak %5.74ünü toplayabildi. 

Bunun nedeni Özersay’ın dörtlü koalisyon hükümetini bozması ve UBP ile hükümet kurmasının cezalandırılması olarak görmek mümkün.

Akıncı seçim süresinde Türkiye tarafından seçimden çekilmeye zorlandığını, hatta tehdit edildiğini dillendirmişti. 

Türkiye’nin KKTC seçimlerine müdahale etmesi ilk değil. Geçmişte de bazı adaylar aynı davranışla karşılaştılar. 

Ancak bu seçimlerde çok daha bariz bir şekilde Türkiye’nin bir adayı desteklediği, daha doğrusu Akıncı’ya seçimi kazandırmamak için yoğun çaba gösterdiğine tanık olundu. 

Yüksek Seçim Kurulu kararlarını çiğneyip Tatar’a açık destek verildi. Aylarca Türkiye’den gönderilen su seçimden birkaç gün önce borulardan akmaya başladı.

Maraş’ın kıyı bölgesi açıldı. Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türkiye’ye çağrılarak törenlerle bunlar ilan edildi.

Tüm bunlara rağmen, hatta bu müdahaleler yüzünden KKTC seçmeni Mustafa Akıncı’nın yanında durarak onu ikinci tura taşıdı. 

İkinci turda en önemli faktör, CTP seçmeninin tavrı olacak. Akıncı’yı destekleyecekler mi? 

Tufan Erhürman seçimlerin sonucu açıklandığında yaptığı konuşmada 13 Ekim Salı gün yapılacak Parti MYK toplantısında partisinin ikinci tur ile ilgili kararının verileceğini bildirdi.    

CTP taraftarları adaylarının ikinci tura kalmamasını sindiremeyip seçimi boykot edebilirler. Tabii bu da UBP adayı Ersin Tatar’ın lehine olur.

İkinci turu etkileyecek bir diğer unsur önümüzdeki haftalarda yapılması gereken Genel Seçimdir. 

Bilindiği gibi hükümet ortağı Halkın Partisi, büyük ortak UBP’nin kendilerini dışlaması yüzünden hükümetten istifa etmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların %15.31ini toplayan HP (Halkın Partisi),  DP (Demokrat Parti) ve YDP’nin (Yeniden Doğuş Partisi) hangi adayı destekleyeceği Genel Seçim manevraları nedeniyle belirlenebilir.  YDP’nin oylarının Tatar’a gideceğine kesin bakılıyor.

2459620cookie-checkKKTC’de ikinci tura doğru…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.