KKTC siyasetinde umutsuzluk

KKTC’de siyaset ve siyasetçinin içine düştüğü kısır çekişmeler, Türkiye’deki gergin atmosfer de dikkate alınınca umutsuzluğa dönüşmeye başlamış görünüyor.


Açık olan bir şey var ki, KKTC siyasetinde halkın siyasete ilgisi ve siyasetçiye duyulan güveni gittikçe azalıyor. Bunun temel nedeni, geçmiş siyasetçilere duyulan güven bunalımı nedeniyle yeni umutlar peşinde koşan halkın ve gençliğin özlediği ve beklediği umutlu gelecek beklentisinin, yeniliklerin ve değişimin bir türlü gerçekleşememesi nedeniyle tabana vurması.


Kıbrıs Türklerinin Çözüm ve Avrupa Birliği beklentisi büyük ölçüde boşa çıktı. Kıbrıslı Türkler, Annan Planı’nın Kıbrıs Rumlarınca % 75 gibi bir oy oranı ile reddedilmesi ve Avrupa Birliği’nden beklentilerinin boşa çıkması nedeniyle büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. Bu hayal kırıklığı, halkın gelecek beklentilerini köreltti ve siyasetten umudunu da büyük ölçüde azattı.


Bu boşlukta bazı siyasal gelişmeler olmuyor değil. Merkez sağda yeni bir alternatif olarak Turgay Avcı liderliğinde Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) sahneye çıktı. Örgütlenme aşamasındaki başarısızlıklar ve partilerinden istifa ederek ayrılmaları ve iktidara ortak olmaları, halkın güvenini kazanmalarında en ciddi engellerden birisi olacağa benziyor. Solda parçalanmışlığın giderilmesi amacıyla Toplumcu Kurtuluş Partisi ve Barış ve Demokrasi Hareketi, bütünleşme kararı aldılar ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) adıyla siyaset sahnesine çıkmaya karar verdiler. Ancak, eski sosyal demokrat kimliklerinden koparak daha uç sol söylemlere yönelen TDP’nin işi de hiç kolay değil.


KKTC ekonomisindeki hızlı gelişme, inşaat sektöründeki patlamanın gerilemeye dönüşmesi ve KKTC’ye gelen öğrencilerin sayısındaki dramatik düşüş nedeniyle yerini durgunluğa bıraktı. KKTC ekonomisinde inşaat sektörü ve Türkiye’den gelen öğrenciler, ekonomide hiç de azımsanmayacak bir yere sahipler.


Kıbrıs Türkü, kısa yoldan sorunlarına çözüm bulmak arayışı ile Anavatanlarındaki soydaşlarını pek aratmıyorlar. Umudunu AB bütünleşmesi ve Kıbrıs Rumlarınca reddedilen Annan Planına bağlayan geniş bir kesim (% 65), büyük bir umutsuzluk ve hayal kırıklığı içinde. Bu kesimin büyük çoğunluğu, siyaset ve siyasetçiden umudunu büyük ölçüde kesmiş durumda.


Keskin olan bir şey var ki, KKTC’de siyasi partilere gözü kapalı oy verenlerin oranı % 30’ların altına düşmüş durumda. Toplumun % 70’ini oluşturan geniş bir kesim, bir beklenti ve arayış içinde. Bu arayış, çözümsüzlük ve gelecek belirsizliği içinde umutsuz bir ruh halini yaratmaya yetiyor.


Bütün bu umutsuzluk ortamında Türkiye’den gelen olumsuz haberler ve giderek tırmanan asker-siyasetçi gerginliği, Kıbrıs Türklerinin umutsuz bekleyişlerine yeni belirsizlikler ekliyor.


KKTC, Türkiye gibi kısa zaman içinde beklenen seçim atmosferi içinde de değil. Seçimden, siyaset ve siyasetçiden bıkmış, gelecek beklentileri zaafa uğratılmış, kendilerini AB ve ABD gibi güçlerce kandırılmış hisseden Kıbrıs Türklerinin yüzünde bir umutsuz bekleyişin izlerini görmek hiç de zor değil.


Bugün için Kıbrıs Türkü, siyasetten, siyasetçiden ve gelecekten umudunu kesmiş bir ruh hali içinde bir belirsizlik ortamı içindedir.


____________


* Siyaset Bilimci / KKTC


 


 



 

699620cookie-checkKKTC siyasetinde umutsuzluk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.