KKTC ve Atun ailesinin acı günü

2 Ocak 1917 yılında Mağusa kazasına bağlı Ovgoroz (Ergazi) köyü doğumlu Hakkı Atun’u yitirdik.

Kıbrıs Türk Lisesi’nden ve Ankara Veteriner Fakültesi’nden mezun olan Atun, aynı Fakültede Bakteriyoloji ve Salgın Hastalıkları İhtisası ve Doktora yaptı.

1947-1950 yılları arasında Amerika’da doktora üstü çalışma ve araştırmalarda bulundu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Mikrobiyoloji Doçenti ve Profesörü oldu, 1940-1958 yıllarında Veteriner teşkilâtında Merkez Veterinerliği, Laboratuar Şefliği, Enstitü Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü, 1958-1982 yıllarında Kıbrıs’ta Veteriner Dairesi’nde Uzman, Bağdad Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde, Hacettepe Tıp Fakültesi’nde öğretim görevliliği ve öğretim üyeliği, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektör Vekilliği yaptı.

1982-1986 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Rektör, 1986-1992 yıllarında Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Akademik Danışman, 1992 yılından itibaren yine Kuzey Kıbrıs’ta bulunan Yakın Doğu Üniversitesi’nde öğretim üyeliği, 1995-2003 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Rektörlüğü görevlerinde bulunmuştur. Mikrobiyoloji alanında ve genel konularda yazılmış birçok makalesi, Ankara’da Mikrobiyoloji Derneği’nin yayınlamış olduğu “Mikrobiyoloji”dergisinde ve uluslar arası çeşitli dergilerde yayımlanmıştır.

Eylül 1975 tarihinde “Kıbrıs’ta en akılcı sanayi üniversite kurmak olacaktır” teması ile dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a ve Turan Feyzioğlu’na birer mektup yazarak günümüz Doğu Akdeniz Üniversitesinin temelini oluşturan “Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün kuruluş çalışmalarının başlatılmasını sağlamıştı.

Yayımlanan Yapıtları : Bağ Bozumu-I (Şiirler, 1996), Bağ Bozumu-II (Şiirler, 1999), Environmental Sanitation (Health and Human Environment, Lecture Notes, ( Book 1, Third Edition), Near East University Press 1993.

İLGİLİ KÖŞE: Ata Atun / Bir çınar gitti
AÇIK GAZETE: Değerli büyüğümüz Hatkkı Atun’un Kıbrıs Türk’ünün haklı mücadelesine yalnız siyasi alanda değil bilim cephesinde de katkıları unutulmayacak. KKTC ve Atun ailesine başsağlığı diler acılarını paylaşırız.

1223990cookie-checkKKTC ve Atun ailesinin acı günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.