KKTC’de 2008 Biterken

bir yıl içindeki değişimi görmek, nereye gideceğimizi anlamak açısından bizlere yardımcı olabilecektir.


2008 yılında KKTC siyasetinde, toplumsal ve kültürel yaşamında, ekonomik alanda, uluslararası ilişkilerde ve diğer alanlarda bazı değişimler olmadı değil. Ancak, 2007 sonu ile 2008 sonu arasındaki KKTC vatandaşları açısından en önemli fark nedir derseniz, buna doyurucu bir yanıt vermek kolay değil.


2008 sonlarında dünyadaki ekonomik krizin etkileri ülkemizi de etkilemeye devam ediyor. Sevindirici nokta, KKTC’nin hala yaşamaya devam ediyor oluşudur. Kıbrıs Türklerinin iradesinin KKTC’yi sonsuza kadar yaşatmaya devam etmesini diliyorum.


Kıbrıs adasının geleceğiyle ilgili Türk ve Rum tarafları arasındaki müzakerelerde en ufak bir ilerleme görülmüyor. İşin doğası gereği, bu konuda ilerleme beklemek de hayalcilik olur.


Rumlar, Kıbrıs Türklerini yutmak, kendi devletleri içinde eritmek için oyunlar üstüne oyunlar oynuyorlar. Bıktırmak, küstürmek, yıldırmak, karıştırmak, aşağılamak, umursuzluğa sevk edip teslim almak istiyorlar. Bunu da bir türlü başaramadıkları için sinirli ve küstahça davranışlar içine girdiler. Kıbrıs Türkleri ise hala iyi niyetli, hoşgörülü, bir parça kör biçimde umutlu bekleyişlerini sürdürüyor. Rumların niyetini bildikleri halde sabırlı davranıp oyunu kurallarına göre oynamaya çalışıyorlar. Bu süreçte yapılan yanlışlardan, deneyimsizliklerden ve hatalardan söz etmeyeceğim. Yeni bir yıla girmeye hazırlanırken, bunlar da bizim hatalarımız deyip sahiplenelim gitsin.


Siyasetteki tansiyon ise seçim kararının gayrı resmi biçimde açıklanması ile durulmuşa benziyor. Erken bir seçim kararı, DP’nin Meclis’e girmesine vesile olabilecektir. Bu durum da Meclis’in güçlenmesini sağlayacağı için olumlu bir adım olacaktır.


KKTC’de Erken seçim atmosferine girilmesi ile UBP’deki liderlik değişiminden kaynaklanan bazı sorunlar da ötelenecektir. Bu da UBP’nin yararına olacaktır. CTP de erken seçim kararından karlı çıkmıştır. CTP, parti içindeki kamplaşma atmosferi ve ekonomik krizden kaynaklanan gündemi, erken seçim kararı ile değiştirmeyi başarmıştır.


Erken seçim kararından karlı çıkan diğer iki parti ise ÖRP ve TDP’dir. Erken seçim, ÖRP’nin kendisini halk nazarında meşrulaştırması için büyük bir fırsat olacaktır. Böylece, ÖRP’nin ne noktada olduğu konusundaki şüpheler de ortadan kalkacak. Aynı tablo, TDP için de geçerli. TDP, belirsizlik atmosferini aşarak siyasette ne noktada olduğunu görecek ve seçim sonucuna göre Çakıcı ile yürüyüp yürüyemeyeceğine de karar verecek. 


KKTC’nin durgun siyasi atmosferi, erken seçim kararı ile hareketleneceğe benziyor. Seçim ekonomisi uygulamalarının da halkın krizden daha az etkilenmesini sağlayacağı bir gerçek. Seçim sonrasında bu geçici iyileşmenin faturasının çok daha büyük olacağı ise şüphesizdir. Ne var ki, demokrasi, pahalı bir siyasal sistemdir. Demokrasinin maliyetlerine katlanmak gerekiyor.


KKTC’de 2008 yılı, hataları ve yanlışlarıyla, doğruları ve güzellikleriyle, günahları ve sevaplarıyla bitmek üzere. Yeni yılda herkese önce sağlık, sonra mutluluk diliyorum. Gerisi kendisi gelir.

713720cookie-checkKKTC’de 2008 Biterken

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.