KKTC’de af yasası yürürlükte

Bu süre içinde KKTC’de kayıtdışı durumda olan herkesin parasız bu haktan yararlanabileceğini belirten Çavuşoğlu, aftan faydalanan kişilerin kayıt altına girmeyerek tekrar kaçağa düşmesi halinde geçmişteki cezasıyla birlikte ödemek durumunda kalacaklarını anımsattı.

Çavuşoğlu, KKTC hükümetinin bu yasa ile bu ülkede yaşayan insanlara samimiyetini gösterdiğini vurgulayarak, “Bilinsin ki insanların daha çağdaş bir yasa sürmesi için bu yasayı getiren KKTC devleti samimiyetini göstermiştir. Beklentimiz, onlarında KKTC devletini, KKTC otoritesini, KKTC yasalarını dikkate almalarıdır” dedi.
“Ücretsiz yararlanabilecekler”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu Haberdar Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, muhaceret af yasası olarak nitelendirilen yasanın 9 Aralık saat 12.00 itibarıyla yürürlüğe girdiğini söyledi. Yasanın 60 gün süreyle yürürlükte olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, bu af süresince KKTC’de kayıtdışı durumda olan herkesin bedava olarak bu haktan yararlanabileceğinin altını çizdi.

KKTC’de işvereniyle ilişkisi devam edenlerin sigorta borçlarını ödemesi halinde yurtdışına çıkmadan bu haktan yararlanabileceklerini vurgulayan Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

Yurtdışına çıkarak aftan faydalananlar… “Yurtdışına çıkarak aftan faydalanan herkese geri dönüşte 30 günlük ziyaretçi iznini yasada güvence altına aldık. Böylelikle yurtdışına hem bedava çıkmış olacaklar, hem de geri dönüşlerinde herhangi bir tereddütleri olmayacak.

Anne babası KKTC vatandaşı olanlar… KKTC vatandaşı olanlardan, anne babası, ya da çocukları ihraç edilenlerde bu haktan yararlanabilecek. KKTC’de yasal olarak çalışan herhangi birinin eş ve bekar çocukları da yurtdışında olsalar dahi bu aftan yararlanabilecekler. Yurtiçinde bulunan herkese af her koşulda bedavadır ancak şu anda yurtdışında olan ve aftan faydalanacak olan eş ve bekar çocuklar ile KKTC vatandaşlarının anne ve babası bir asgari ücretle bu haktan yararlanabilecektir.

Birçok partinin desteğiyle çıkarıldı… Bunlardan dolayıdır ki, birçok partinin desteklediği bu af her türlü kolaylık, her türlü özveri gösterilerek, uzlaşıyla çıktı denilebilir. Ancak bu uzlaşının sonunda kaçak yaşamla mücadele kararlılığı vardır.

Tekrar kaçak yaşama düşenlere af yok… Af bittikten sonra tekrar kaçak durumda olanlara ve kaçağa düşenlere karşı ciddi bir mücadele başlatılacaktır. Temennimiz herkesin sosyal güvence altına alınması, sağlık, eğitim ve diğer sosyal haklardan çağdaş bir şekilde yararlanmasıdır. Kişiler bu affa güvenerek huzurlu ve mutlu yaşama yolunu seçsinler. Bunun dışında bir modele başvurmasınlar, çünkü buna izin vermeyeceğiz.

KKTC devleti samimiyetini göstermiştir… Bilinsin ki KKTC devleti bu kayıtdışı olarak bulunan insanlara samimiyetini göstermiştir. Beklentimiz onlarında KKTC devletini, KKTC otoritesini ve KKTC yasalarını dikkate almalarıdır. Hayata bu şekilde bakarlarsa görecekler ki yaşamları aftan önceki yaşamlarından çok daha iyi olacaktır.

İşverenlere de görev düşüyor… Bu konuda, bu ülkeyi geleceğe taşımak için büyük emek sarf eden işverenlerimizin de, yanlarında kayıtdışı işçi çalıştırmamalarını ve KKTC yasalarına saygılı olmalarını bekliyoruz.

Aftan faydalanmak için bir yere başvurmaya gerek yok… Aftan faydalanmak için kişilerin 60 gün içinde yurtdışına çıkmaları gerekmektedir. Deniz ve hava kapılarından yurtdışına çıkışta polis muhaceretine işlem yaptırmaları yeterlidir. Af için başka bir yere başvuru yapmalarına gerek yok.

Çalışma izniyle gelenler pasaportla girecek… Çalışma izniyle ülkeye gelenlerin pasaportla giriş yapması zorunludur. Turist statüsündekilerin ise böyle bir zorunluluğu yoktur. Amaç parçalanan aileleri birleştirmek. Tüm insanların bu ülkede çağdaş şartlarda yaşam sürmesini sağlamak. Bu af o amaçla çıkarıldı.

Tekrar kaçak durumuna girerse… Bu aftan yararlanan bir kişi hem af süresini, hem de ziyaretçi süresini kullanıp, hiçbir şekilde kayıt altına girmez ve (kayıt altına girmeden) tekrar kaçak duruma düşerse, (bu kişi )geçmişteki cezasıyla birlikte ceza ödeyecektir.”

1534150cookie-checkKKTC’de af yasası yürürlükte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.