KKTC’de asgari ücret 1.190 YTL

Konuyla ilgili yapılan toplantının ardından basına konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem, "Önemli olan, toplantıdan uygun bir atmosferde çıkabilme yeteneği gösterebilmiş olmamızdır" dedi.


Adem, işveren sendikasının asgari ücretin olduğu şekliyle (bin 60 YTL) kalması, işçi tarafının ise yükseltilerek bin 250 YTL’ye çıkarılması yönündeki talebinin hem hükümet hem de karşılıklı taraflar olarak reddedildiğini söyleyerek, hükümetin ortaya bin 190 YTL’lik öneri sunduğunu söyledi. İşçi tarafının da desteğiyle yeni asgari ücretin bin 190 YTL olarak belirlendiğini kaydeden Sonay Adem, bunun saatlik 5, günlük 55, haftalık olarak da 275 YTL’ye tekabül ettiğini kaydetti.


Kararın verilmesinde işçi ve hükümet kanadının belirleyici olduğunu ve herhangi bir oybirliği bulunmadığını açıklayan Adem, yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diledi.


Toplantının taraflarından biri olan Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu da, çalışanlarını kendilerinin birer aile ferdi olarak gördüklerini, fakat yeni bir artışı ülkenin kaldıramayacağını, son bir yılda da istihdamlarda 10 bin kişi kadar azalma olduğunu dile getirdi.


Devletin taahhütlerini yerine getiremediğini, belediyelerin çalışılanlarına ödeme yapamadığını ve Sosyal Sigorta ile İhtiyat Sandığı yatırımlarının çoğu kuruluş tarafından yapılamadığını ifade eden Aroğlu, yeni bir artışın, kurum ve kuruluşların ödemelerini daha da artıracağını ve işsizlikle durgunluğa sebep olacağını savundu. Aroğlu, "Umarız bizim korkularımız gerçekleşmez, fakat maalesef bu artış bir rahatlama değil, bir başka rahatsızlığın ilk adımı olacak gibi gözüküyor. Önümüzdeki günlerde işsizlik, durgunluğun artması, kayıt dışılık, pahalılık, ekonomik iflas ve göç gibi sorunlarımız daha da artacak gibi görünüyor. Temennimiz bunların olmamasıdır. Hayırlısı olsun diyoruz" şeklinde konuştu.


Taraflardan HÜR-İŞ Başkanı Özay Andıç ise, asgari ücretin işçi tarafını da tatmin edecek bir meblağ olmamakla birlikte içinde bulunulan ekonomik durumun da gözden geçirildiğini ve 25 Temmuz’da ortaya koydukları rakamdan genel mutabakat sağlanması ve "son defa pazarlıkla belirlenmesi kaydıyla" geri adım attıklarını söyledi. 25 Temmuz’da ortaya koydukları bin 160 YTL rakamından 30 YTL daha yüksek bir rakamla ve "tatlı bir sonla" masadan kalktıklarını söyleyen Andıç, hükümet kanadında da bir rahatsızlık olduğunun bilincinde olduklarını, fakat gelinebilecek son noktanın da bu olduğunu söyledi.  (Haber7)

709810cookie-checkKKTC’de asgari ücret 1.190 YTL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.