KKTC’de Panik

Son günlerde ismi bizde saklı olan bazı KKTc vatandaşlarının ciddi panik içine girdiğini, bir ülke temsilcisine kendi ülkeleri, liderleri, partileri ve sivil toplum kuruluşları hakkında düzenli bilgi verdikleri ortaya çıkacak diye uyku uyuyamadıkları bilgisini alıyoruz. Özellikle WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın serbest kalmasından sonra yeni dosyaların açıklanmasından birilerinin büyük kaygı duydukları anlaşılıyor.

Gerçekten de KKTC’deki bazı işbirlikçilerin isimlerinin yer aldığı, başka bir ülkeye jurnallik yaptıklarının kanıtlandığı belgelerden ürkmeleri ve telaşa kapılmaları doğaldır. Çünkü, bunlar ortaya çıktıktan sonra jurnalledikleri ülkede yaşamaları hiç de kolay olmayacaktır.

Korkmakta çok haklıdırlar, çünkü bu tür belgelerin WikiLeaks sızıntıları içinde yer aldığı kanıtlanmıştır. Gelin bu konuda yazmış olduğum yazıyı hatırlayalım.

“Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan “Fileleftheros” gazetesi, Yunanistan’da yayın yapan “Ethnos tis Kiriakis” gazetesi tarafından açıklanan Amerikan belgelerine yer vermiş. Gazeteye göre, aralarında başka ülkelerin vatandaşlarının da bulunduğu, Amerikan yardımı alan kişilere sözleşme imzalatmışlar. Belgelerin; BM tarafından hazırlanıp iki kesimin onayına sunulan Annan Planı’nın hazırlanması sırasındaki dönemin ardından, Washington’daki yetkililer tarafından gizlilik kapsamından çıkarıldığını yazan gazete, Amerikan Hükümeti’nin ilgili biriminin, öncesinde alıcıların isimlerini silmesiyle, dört yıllık çabanın ardından, üç büyükelçiliğe 1.331 adet ödeme sözleşmesi teslim ettiğini belirtiyor. Gazetenin haberine göre, gizlilik kapsamından çıkarılan belgeler, ABD Dışişleri Bakanlığı “Review Authority”ye bağlı Theodore Sellin imzasını taşımaktaymış. Üç başkentteki Amerikan büyükelçiliklerinin, çoğunlukla lise öğretmenlerini, öğretim üyelerini, siyasetçileri, gazetecileri, ekonomi dünyasından kişileri ve “opinion leaders” ismini verdiği fikir üreten liderleri gözetleyip bunlara arasından seçtiklerine para dağıttığını yazan gazete, Amerikalıların ödenekleri UNDP ve UNOPS aracılığıyla ulaştırdığını da belirtmiş.”

KKTC’de ülkeleri aleyhine çalışmalar yapmak için başka bir ülkeyle para karşılığı bazı çalışmalar yapmak üzere sözleşme imzalayanlar kimlerdir? Bir Yunan gazetesinde bu isimlerin listeleri bulunmaktaymış. Acaba Amerikalılarla sözleşme imzalayan 1331 kişiden ve kuruluştan kaçı KKTC vatandaşıdır ve bunlar kimlerdir? KKTC’yi yönetenlerde bu isimler var mıdır? Varsa niçin bu konuda işlem yapmıyorlar?

KKTC’deki Amerikalıların ödenekleri, UNDP ve UNOPS aracılığıyla ulaştırılyormuş. Acaba bu tür yardımlar hala yapılıyor mu? Ne amaçla yapılıyor? Bu yardımlar karşılığında hangi bilgiler ediniliyor?

Peki, KKTC’de bu tür çalışmalar hala devam ediyor mu sorunuzna bir yanıt vereyim. Evet, UNDP yardımlarıyla projeler hala yürütülüyor. Size yakın zamanda UNDP tarafından finanse edilmiş bir projeden örnek vereyim. Bakın bunun belgesi : “It is supported by UNDP-Action for Cooperation and Trust (ACT) Programme in Cyprus (www.undp-act.org) and the European Commission Representation in Cyprus” (http://www.cyprus2015.org/index.php?option=com_content&view=article&id=74%3Apress-release-on-international-peace-day-2010-en&catid=3%3Alatest-news&Itemid=57&lang=en). Spyros Christou, Alexandros Lordos isimli 2 Rum ve 2 KKTC’li akademisyen, UNDP finansmanı ile bir proje yürütmüşler ve bunlardan birisi de Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Danışmanı kimliğindeki bir isim. Vay Vay Vay ! İsimleri merak edenler yukarıdaki internet sitesine bakabilirler.

KKTC’de asıl deprem, WikiLeaks belgelerinde ülkelerini Amerikalılara gammazlayan isimler ve bunların verdikleri bilgiler açığa çıktığında yaşanacak diye düşünüyorum. Özellikle Ö…, A…., E….. ve Y….. gibi isimlerin bu belgelerde olup olmadığını çok merak ediyorum. WikiLeaks belgelerini doğrusu çok çok merak ediyorum. Ya siz?

672540cookie-checkKKTC’de Panik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.