KKTC’den, Cemiyet ve Zabcı’ya dava

Evkaf’a ait 35 D’Arblay Street adresindeki değeri 2 milyon Sterlin dolayında bulunan beş katlı bina üzerinde uzun bir süredir devam eden tartışma sonunda çözülmek üzere yargıya intikal etti. Merkez Londra’daki County Court’ta Kasım ve 25 Ocak’ta yargıç karşısına çıkan taraflar 2007’de karar için tekrar hakim karşısına gelecekler.


Evkaf’ın binanın derhal boşaltılması için dava ettiği kurum ve şahıslar şöyle:


“Binanın kullanım hakkına sahip olarak Londra’da faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Cemiyeti, Cemiyet’in başkanı Mustafa Gençsoy, Cemiyet’in kiracısı konumdaki Hürriyet Londra Bürosu’nun bulunduğu kattaki Hürriyet Temsilcisi ve Zaba Limited’in sahibi Faruk Zabcı ile katlardan birinde yine Cemiyet’in kiracısı olarak kalan İngiliz John Richardson”


“EN ESKİ DERNEK KAPATILACAK”


Kıbrıs Türk Cemiyeti Başkanı Mustafa Gençsoy, Evkaf’ın kendilerini dava ettiği haberini doğrulayarak olayın mahkemeye yansıdığı için konuşmak istemediğini fakat Evkaf’ın davayı kazanması durumunda İngiltere’nin en eski Türk derneği Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin kapısına kilit vurulacağını söyledi.


Davaya konu olan dernek binasının Kıbrıs Türk’ünün rahmetli lideri Dr. Fazıl Küçük’ten Bülent Ecevit’e kadar pek çok siyasinin uğrağı olduğunu belirten Gençsoy dernek çalışmalarını şöyle anlattı:


“İngiltere’nin ilk Türk derneği olarak 55 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Derneğimizin Kıbrıs sorunu konusunda pek çok araştırma, yayın ve çalışmaları bulunuyor. Dernek gelir getirici faaliyetlerin dışında, toplumsal faydaya yönelik hizmetler sunuyor. Üyelerinin ve bölgede çalışan Türklerin de uğrak yeri. Türk yemeğinin de yapıldığı kantin hizmeti ve internet olanağı sunuyoruz.”


Toplumsal çalışmalarıyla tanınan Gençsoy’un 35 yıldır başkanlığı üstlendiği Kıbrıs Türk Cemiyeti, KKTC’de CTP ve Türkiye’de AK Parti hükümetinin Kıbrıs sorununa bakışını ateşli eleştiren Londrada’ki Kıbrıs Egemenlik Platformu’nun da kurucu üyesi bulunuyor.


ZABCI: BİZ YALNIZ KİRACIYIZ


Hürriyet Londra Temsilcisi Faruk Zabcı da sorularımızı yanıtlarken kendisine ait olan Zaba Limited olarak binada faaliyet sürdürdüğünü söyledi. Zabcı şunları söyledi:


“3Şu an kullandığımız katı 30 yıl önce, Kıbrıs Türk Cemiyeti’den kiraladığımızda virane halindeydi. Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin binanın sahibi olmadığı aklımızdan bile geçmedi. Yıllar sonra Evkaf diye bir kurum ortaya çıkıyor ve binayı boşaltın diyor… Şaşırdık tabii. Biz kira akdimizi düzenli olarak yerine getiriyoruz. Evkaf ile Kıbrıs Türk Cemiyeti arasında mahkemeye yansımadan çözümlenebilecek bir sorunda benim aleyhimde de kişisel olarak dava açılmasına anlam veremedim…”


“TARTIŞMA YENİ DEĞİL”


Londra’daki Kıbrıslı toplum için 1959’da satın alınan binaya ilişkin tartışmalar yıllardır sürüyordu. Kıbrıs Türk Cemiyeti, 1970’lerin ortasında hazırladığı bir kitapcıkta sorunu belgeleriyle birlikte yayınlamıştı.


1959’da Adnan Menderes’in Londra ziyaretinde Kıbrıslı Türk toplumunun isteğiyle toplumsal amaçla kullanmak üzere söz konusu bina 33 bin Sterlin’e satın alınır. Adnan Menderes hükümeti ilk taksit olarak 4.500 Sterlin, sonrasındaki General Cemal Gürsel Başkanlığı’ndaki Milli Birlik Komitesi yönetimi de 10 bin Sterlin bağış gönderir. Londra’daki Kıbrıslı Türklerin de katkılarıyla binanın banka kredisi ödenmeye başlar…


Kıbrıs Türk Cemiyeti tarafından Kıbrıslı Türk toplumunun sosyal faaliyetleri ve İngiltere’de kulis çalışmaları için kullandığı bina, özel kişilerin eline geçme tehlikesine karşı yine o dönemdeki dernek yönetiminin aldığı bir kararla “yalnızca  mülkiyet hakkı” 1961’de Evkaf’a devredilir. Evkaf’a devir anlaşmasında 6 katlı binanın (davaya konu olan) üç katının kullanım hakkı dernek tarafından saklı tutulacağı şartı konulur. Evkaf da mülkiyetine geçen binanın kalan banka kredi borcunu üslenir ve borç bittikten sonra binanın kullanım hakkını bulundurduğu katlardan gelecek kira gelirileriyle Londra’ya okumaya gelen öğrencilere burs yardımı yapmayı taahhüt eder.  


Banka kredi borçları planladığı ödemeyen Evkaf, 1971’de binayı satışa çıkarır. Kıbrıs Türk Cemiyeti üyeleri “Binanın kullanım hakkına sahip olduklarını öne sürerek” düzenledikleri kampanya sonucu Evkaf’a geri adım attırır. Evkaf ve Cemiyet arasında 1971’den buyana süren bina tartışması günümüze gelindiğinde ise yargıya yansır…

788650cookie-checkKKTC’den, Cemiyet ve Zabcı’ya dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.