KKTC’li işadamları Brüksel’de

Oda Başkanı Erdil Nami Brüksel ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının ekonomik kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan Mali Yardım Tüzüğü ile Direkt Ticaret Tüzüğünün karara bağlanmasından önce, Oda görüşlerini AB Konsey üyeleri, AB yetkilileri ve AB üyesi ülke temsilcilerine anlatmak amacıyla  5 Aralık 2005 Pazartesi günü Brüksel’e gideceklerini söyledi.


24 Nisan tarihinde yapılan referandumun ardından, Kıbrıs Türk Toplumunun yıllardır maruz kaldığı izolasyonlardan kurtulması ve ekonomik yönden güçlenmesi için Avrupa Konseyi’nin 26 Nisan 2004 tarihinde “Kıbrıs Türk toplumu, Avrupa Birliği içinde bir gelecek istediğini açık bir şekilde ifade etmiştir. Konsey, adadaki Türk toplumunun izolasyonuna son vermek ve bu Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik gelişmesini teşvik etmek suretiyle yeniden birleşmeyi kolaylaştırmak konusunda kararlıdır. Konsey, Komisyon’u adanın ekonomik entegrasyonuna özel bir katkı sağlamak ve iki toplumun hem kendi arasındaki hem de AB ile olan ilişkilerini geliştirmek amacıyla kapsamlı çözüm önerileri getirmeye çağırmıştır. Konsey ayrıca, çözüm halinde kuzey Kıbrıs’a verilmesi öngörülen 259 milyon Euro’nun bu amaçla serbest bırakılmasını tavsiye etmiştir.” şeklinde karar aldığını anımsatan Oda Başkanı Erdil Nami, Brüksel’deki temaslarında Konsey tavsiyesinin uygulamaya konulmasını isteyeceklerini anımsattı.


Ticaret Odası Başkanı Erdil Nami, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik gelişmesini teşvik etmek için 7 Temmuz 2004 tarihinde hazırlanan Mali Yardım tüzüğü ile şimdiki arasında çok büyük farklar bulunduğunu,  Rumların anlamsız istemlerinin daha da tüzüğe eklenmesi halinde tüzüğün kullanılamayacak hale geleceğini söyledi.


Mali yardım tüzüğünde KOBİ’lerle ilgili yardım görülmediğini ifade eden Ticaret Odası Başkanı Erdil Nami, Bütçe tekniği nedeniyle Mali Yardım tüzüğünün kabul edilebileceğini ancak bunun, Direk Ticaret Tüzüğü’nü rafa kaldırmak anlamına gelmemesi gerektiğini kaydetti.


PROGRAM
05 Aralık 2005 Pazartesi günü Brüksel’e gidecek olan Kıbrıs Türk Ticaret Odası heyeti 2 gün içerisinde yoğun bir görüşme yapacak.


Hazırlanan Programa göre, 05 Aralık 2005 Pazartesi günü saat 12.00’de Avusturya Daimi Temsilcileri Bayan Tünde Huber ve Bayan Gabriela Kühtreiber ile görüşecek olan Oda heyeti, Saat 13.00’de Almanya Daimi temsilcisi Oliver Rentschier ile buluşacak. Saat 15.00’de AP Liberal Demokrat Milletvekili Andrew Duff ile görüşecek olan Oda Başkanı Erdil Nami ve Başkan vekilleri Günay Çerkez ve Hasan İnce saat 16.00’da Finlandiya Daimi temsilcileri Bayan Marjatta Heikka ve Bayan Lauratuulia Lehtinen ile bir araya gelecekler. Oda heyeti aynı gün saat 17.30’da TÜSİAD’ın Brüksel temsilcisi Dr. Bahadır Kaleağası ile buluşacak.


Kıbrıs Türk Ticaret Odası heyeti 6 Aralık Salı günü saat 09.00’da Avrupa Birliği Kıbrıs Türk Masasından Leopold Maurer, Georg Ziegler, Max Uebe ile saat 11.15’de Yeşiller Partisi Almanya Türk milletvekili Cem Özdemir; saat 12.00’de EUObserver muhabiri Mark Beunderman; saat 14.15’de AP Hollanda milletvekili Camiel Eurlings; saat 15.45’de İngiltere Daimi temsilcisi Giles Portman; Saat 16.30’da Fransa Daimi temsilcisi Gautier Mignot ve saat 20.00’de KKTC’nin Brüksel temsilcisi Yalçın Vehit ile görüşecek. Oda heyeti 07 Aralık 2005 Çarşamba günü saat 08.30’da Olli Rehn’in kabine üyesi Jean-Christophe Filori saat 09.15’de İspanya Daimi temsilcisi ile görüşecek ve ardından İstanbul üzerinden ülkeye dönecek.


Ticaret Odası heyeti bu arada EurActiv . European Voice ve ABHaber portalı ile Brüksel’deki temasları ve AB tüzüklerine ilişkin Oda görüşleri konusunda görüşmeler yapacak.


RESİM ALTI: Soldan sağa, Başkan vekili Günay Çerkez, Başkan Erdil Nami, Başkan vekili Hasan İnce.

684600cookie-checkKKTC’li işadamları Brüksel’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.