KKTC’yle elçi krizi

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın “KKTC’yle elçi krizi” başlıklı haberinde bir zamanlar Londra Temsilcisi olan Namık Korhan’ın Türkiye Büyükelçisi olarak göreve başlayamamasının nedeni şöyle anlatıldı: 
 
Türkiye ile KKTC arasında karşılıklı temsil düzeyi bir süredir büyükelçilik seviyesinden maslahatgüzar seviyesine indi. Bu durum KKTC’nin 3.5 aydan beri Ankara’ya, Türkiye’nin de 2.5 aydan beri Lefkoşa’ya büyükelçi atamamasından kaynaklanıyor.


TALAT STATÜ İNDİRİMİNE SOĞUK


Büyükelçi atamasında ilk kriz KKTC tarafında baş gösterdi. Krize, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın büyükelçilik ve dış temsilcilik atamalarının doğrudan kendi inisiyatifine bırakılmasını istemesi, KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı’nın buna karşı çıkması neden oldu. Büyükelçilik atamalarında söz sahibi olmak isteyen Cumhurbaşkanı Talat, Ankara Büyükelçiliği’ne atanmak istenen Müsteşar Namık Korhan’ın göreve başlamasını, hükümetin yasa değişikliği yaparak Cumhurbaşkanı’na yetki vermesini zorlamak için engelliyor. Namık Korhan’ın Ankara Büyükelçisi olabilmesi için daha yüksek bir mevki olan müsteşarlıktan müdür ve temsilci seviyesine indirilmesi gerekiyor. Bunun için de Cumhurbaşkanı Talat’ın onayı dahil üçlü kararname gerekiyor. Büyükelçilik atamasında söz sahibi olmayan Talat da, ODTÜ’den okul arkadaşı olan Korhan’ın müsteşarlık statüsünden indirilmesine sıcak bakmıyor.


LONDRA VE ROMA DA SORUNLU


Atamalarda yetkisi olmayan Talat, sadece Ankara ’ya değil, KKTC’nin Londra ve Roma temsilcilikleri ile İzmir Konsolosluğu’na atamaları da, temsilcilere “yetki belgesi” vermeyerek engelliyor. Talat, Londra’ya atanan Kemal Köprülü ile İzmir Konsolosu Mustafa Evran’a “yetki belgeleri” vermek için uzun süredir randevu vermiyor. Köprülü bu nedenle Londra’ya gidemezken, Evran ise yetkisiz şekilde İzmir’de görevinin başında bulunuyor.


LEFKOŞA İÇİN İKİ İDDİA


Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin bu yıl sonunda yaş haddi nedeniyle emekli olacağı için geçen 31 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Ankara merkeze çekildi. Kurttekin’in Türkiye’ye gelişiyle ilgili çeşitli spekülasyonlar ortaya atıldı. Bunlardan birisi, Kurttekin’in Lefkoşa’ya yeni bir cami yapılmasına karşı çıkması ve bu nedenle Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından erkenden Ankara’ya çekildiği oldu. Bir diğer iddia ise Türkiye’nin Rum Kesimi’ne, “Çözüm olmazsa adayı kendime bağlarım” mesajı vermek amacıyla Lefkoşa’ya büyükelçi olarak bir vali atayacağıydı. Ancak Dışişleri bu iddiaları yalanladı. KKTC’de 2.5 aydan beri maslahatgüzar seviyesinde temsil edilen Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi’nin yeni büyükelçi kararnamesiyle belli olması bekleniyor. Ancak Dışişleri koridorlarında kararnameyle ilgili herhangi bir hazırlık olmadığı konuşuluyor.


BAKAN EV SAHİPLİĞİ YAPTI


Ada’daki kriz, 15 Kasım’da KKTC’nin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle Ankara’da Devlet Konukevi’nde verilen resepsiyona da yansımıştı. KKTC Dışişleri Bakanlığı, Ankara’ya atama olmadığı için resepsiyonun Bakan Avcı’nın ev sahipliğinde yapılmasını kararlaştırmıştı. Resepsiyon için gönderilen davetiyelerde, ev sahibi olarak önce bakan Avcı’nın daha sonra da geçici maslahatgüzar Duba’nın isimleri yer almıştı.
 

713020cookie-checkKKTC’yle elçi krizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.