Kılıçdaroğlu: Alevilik din değildir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “Alevilik dindir” şeklindeki sözlerine katılmadığını söyledi.

Aleviliğin bir din olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Alevilik bir inançtır, Müslümanlığın bir parçasıdır” diye konuştu.

Bugün gazetesine röportaj veren Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Alevilik bir inançtır, Müslümanlığın bir parçasıdır. Aynı Allah’a inanıyorsunuz, aynı Peygamber’e, aynı kitaba inanıyorsunuz. Farklı bir din olabilir mi? Hayır.

Ayrıca ben din konusunun siyasette kullanılmasını istemem. Hiç kimsenin elinde bir başkasının inancını ölçebilecek terazi de yoktur. O halde Allah ile kul arasındaki o manevi, yüce duyguya birisinin, hele bir siyasetçinin aradan girmesi hiç doğru değil. Bu temiz duyguyu, inancı siyasete alet etmeyi hiç doğru bulmam. Herkes kendi inancını özgürce yaşayabilmeli ve herkes bir başkasının inancına saygı göstermeli.

Müslümanlık’ta tasavvuf, dini düşünen, manevi duyguları en yoğun yaşayan insanların alanıdır. O alanı okuruz, öğreniriz, manevi dünyamızda yaşarız ama o alanı siyasete malzeme etmemeliyiz.

Mevlana’ya, Hacı Bektaş-ı Veli’ye, Sarı Saltuk’a, Aşık Sümmani’ye, Karacaoğlan’a, Yunus Emre’ye haksızlık etmiş oluruz. Onlar hiç siyaset yapmadılar, inançlarını insanlık felsefesi ile yoğurdular. Geleceğe, aydınlığa bir toplumun nasıl taşınacağını gösterdiler.”

‘ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLMASIN’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasına karşı çıkan Kılıçdaroğlu, “Tayyip Bey, çatışma kültüründen geliyor, gençlere kin ve nefreti öğütleyen birisi bu ülkede cumhurbaşkanı olmamalı. Siyasi parti liderleri cumhurbaşkanlığına aday olmamalı. Bu benim içinde geçerli, Erdoğan içinde geçerli” dedi.

1349430cookie-checkKılıçdaroğlu: Alevilik din değildir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.