Kılıçdaroğlu: Arınç istifa etmeli

Kılıçdaroğlu, “Eğer bir bakan, kendine bağlı kurumun başkanını istifaya davet ediyor, bu olmuyorsa, Sayın Arınç’ın o görevden ayrılması lazım” dedi.Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı da istifaya çağırdı.

Parlamento Muhabirleri Derneğini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, gazetecilerin, gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Arınç, 21 Mayıs’ta TV’de katıldığı bir programda Deniz Feneri soruşturmasında adı geçen ve ifadesine başvurulan RTÜK Başkanı Akman’ın görevinden ayrılmasını istediğini şöyle anlatmıştı:

“Akman ile görüşmemizde Deniz Feneri davası gündeme geldi. Kendisine ’sizin seçimlerinizde katkısı olan bir insan olarak söylüyorum ki bu ithamlar sizi yıpratıyor, kurumunuzu yıpratıyor ve hükümeti yıpratıyor. Şimdi RTÜK’ten Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak beni de yıpratabilir. Çünkü böyle bir kanaat oluşmuştur. Halk nazarında RTÜK Başkanı ile ilgili olarak kurulan Deniz Feneri bağlantısı, kurumları da yıpratır hale geldi. Görevinizden ayrılmanızı istiyorum’ dedim. Sayın Akman da anlayış gösterdi ve ’Ben de aynı kanaatteyim. Görev sürem bittiğinde ben tekrar aday olmayacağım ve başkanlıktan ayrılacağım’ dedi. Bana söz verdi”

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, RTÜK Başkanı Zahid Akman’dan istifasını istemesine yönelik değerlendirmesinin ne olduğunun sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, Arınç’ın, yolsuzluklar konusundaki duyarlılığını bildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Arınç’ın, Akman ile görüşmesinde bu konudaki duyarlılığını dile getirdiğini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Akman’ın arkasında durma kararlılığını sürdürdüğünü savundu.

“Eğer bir bakan, kendine bağlı kurumun başkanını istifaya davet ediyor, kamuoyunun beklentisi de bu yöndeyse, bu istifa gerçekleşmiyorsa, Sayın Bülent Arınç’ın o görevden ayrılması lazım” diyen CHP’li Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Çünkü olay, Bülent Arınç-Zahit Akman olayının ötesine çıkmıştır. Başbakan’ın bizzat destek verdiği bürokrat ile o bürokratın bağlı olduğu bakan arasındaki ciddi bir sorundur bu. Sayın Arınç’ın, dürüstlük sıfatını sürdürebilmesi için o görevden ayrılması gerekir. Sayın Arınç, bir bürokrata sözünü geçiremiyorsa, Almanya’ya gidemeyen bir bürokrat, artık sabah-akşam Sayın Arınç’ı ziyaret edecekse, bu olmaz. Sayın Arınç’ın o nedenle görevden ayrılması gerekiyor. Sayın Arınç, Başbakan’a gidecek, ‘Ben, Meclis Başkanı istifasını istedi, kamuoyu, tüm muhalefet partileri istifasını bekliyor ama bu kişiye siz güven, destek veriyorsunuz, arkasında olduğunuzu söylüyorsunuz, o kişi de ayrılmıyor. O zaman kusura bakmayın ben bu görevden ayrılmak zorundayım’ diyecek. Eğer ayrılmazsa, Sayın Arınç’ın bu konudaki söylemlerinin samimi olmadığına dair bir görüşümüz olacak.”

“ALLAH AKIL FİKİR VERSİN”

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, “Biz, en baştan yüzde 29 artıyı kabul ettiğimiz için toprak vermek zorundayız. Görüşme sürecinde en zor konu toprak olacaktır, çünkü toprak vermek zor bir konudur” sözlerini değerlendirdi.

Uluslararası pazarlıklarda, masaya, kartları açarak oturulamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Sayın Talat, zaten baştan verici. Sayın Talat, KKTC’nin haklarını savunmaktan acizse, o görevi derhal bırakması lazım. ‘Biz toprak vermek zorundayız’ diyor, bari sınırlarını da çizin. Böyle bir devlet yönetimi anlayışı, herhalde dünyada ilk kez karşılaşılan bir anlayıştır. Allah akıl fikir versin” diye konuştu.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, 63 milyon avroluk Phieleas marka otobüsleri, hangi mantıkla ve krediyle aldığını İstanbullulara açıklaması gerektiğini söyledi. Topbaş’ın, otobüsün teknik özelliklerini, Makine Mühendisleri Odası’na vermekten korktuğunu öne süren Kılıçdaroğlu, sorunun, şoförlere bağlandığını kaydetti.

Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığının, dava açtığını anımsatan Kılıçdaroğlu, “Herhalde Sayın Topbaş, cumhuriyet savcısını da özür dilemeye davet edecektir. Topbaş, bu sürecin içinde mi yoksa dışına mı çıkarıldı? Dışına çıkarıldıysa, suç duyurusunda bulunacağız. İçindeyse, ek delillerle, dava sürecini yakından izleyeceğiz” görüşünü dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, CHP’li bir milletvekilinin özel yaşamına ilişkin bir soru üzerine, konuyu ilk kez duyduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, kişilerin özel yaşamıyla hiç ilgilenmediğini, bu konuda kendisine çok sayıda fotoğraf, belge geldiğini ancak hiçbirini kullanmadığını, politikada eleştiri unsuru yapmadığını belirtti.

1205310cookie-checkKılıçdaroğlu: Arınç istifa etmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.