Köleliğe dernek: Granville Sharp

Granville Sharp…


Tower-Hill’de bir kumaşçıda çıraklığını tamamlayınca ordunun levazım bölümüne girdi. Arkadaşıyla din tartışırken tenkit edildi, arkadaşı ona; ‘sen Yunanca’yı iyi bilmediğin için üç tane tanrıya inanıyorsun’ dedi. O, Yunanca çalışmaya başladı.


Benzer bir tartışmadan sonra İbranice’yi öğrendi. Amacı insanlığa hizmet etmekti. Mincing Lane de doktor olan kardeşi William, hastalara parasız bakıyordu. Kardeşinin hastası zenci Jonathan Strong, sahibi Barbadoes(Avukat) tarafından dövülünce, işe yaramaz bir haldeydi, çalışamıyor, kçr edilen gözleriyle sokaklarda dolaşıyordu. Sharp sahip çıktı, hastaneye(St. Bartholemew) yatırdı. Z


enci iyileşti. Eczanede iş buldu. Eski sahibi zenciyi sağlıklı görünce, Londra Belediyesinden iki memurla yakalattı, Hindistan’a gönderecekti. Zenci, Sharp’a mektup yazdı. Sharp, Londra Belediye başkanıyla zencinin durumunu görüştü. Zenci serbest bırakılsa da yapılacak bir şey yoktu, sorun bitmiyordu; satış kağıtları başka birinin elindeydi.


O zamanlar, adam satan çeteler vardı, satışlar resmen ilan ediliyordu. Sharp karşı görüşlü avukatları buldu. Baş yargıç Mansfield bile bir esirin İngiltere’de hür olamayacağını savunuyordu. Sharp iki yıl İngiliz kanunlarını inceledi. Köleliği haklı gösterecek maddeye rastlamadı. Belgeleri hazırladı, bütün avukatlara dağıttı. Aleyhine olanlar davadan çekildiler. Nerede bir zencinin Hindistan’a gönderileceğini işitse orada mantar gibi bitiyordu. Kazancını bu yolda harcıyordu.


Tazminatıyla bir çok zenciyi kurtardı.
Bir gün, Afrikalı Lewis’i karanlık bir gecede iki kişi suya sokup, sandalda ağzını tıkar, ellerini ayaklarını bağlar, Jamaika’ya gidecek Down adlı gemiye yüklerler. Komşuları feryadını duyup, zenci dostuna haber verirler. İngiliz sahillerinden ayrılmadan, 24 saatten fazla hapis olamayacağı kanununa dayanarak kurtarır.


Granville Sharp, hayatının sonuna kadar kendini adadı. Daha sonra; Clarkson, Wilberforce ve Brougham onu örnek aldılar.


‘Society for the Abolition of Slavery’ cemiyetini kurdu. Afrika’da da zencilerin yaşamlarının iyileşmesi için çalıştı.


_______________


YAZARIN DİĞER ÇALIŞLMALARI İÇİN: www.filiztosyali.com



 

682060cookie-checkKöleliğe dernek: Granville Sharp

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.