Kleopatra Koyu Erdoğan aşkına nasıl kurban edildi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kleopatra Koyunu kiralayan ortak girişim grubunun büyük hissedarı olan eski siyasetçi Hasan Topaloğlu, AKP’nin finansörlerinin yöneticisi olduğu vakfın başkanı çıktı…
 
Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Kleopatra Koyu’nun 29 yıllığına özel şirkete kiralanmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, ihaleyi kazanan firmalar arasında olduğu iddia edilen Sembol İnşaat Turizm A.Ş’nin ortaklarından turizmci Fettah Tamince koyla ilgili ihaleden haberinin olmadığını açıkladı. Konuyla ilgili haberlerin gündeme gelmesinin ardından adı ortaya atılan Sembol Turizm Otelcilik A.Ş.’nin yönetim kurulu üyesi Sedat Yıldız ise, “Ne ihalesi, biz mi almışız, kaça almışız?” diye konuştu. Yöre halkının özel şirkete verilmesinin ardından tepkisini göstermek için eylem yaptığı Kleopatra Koyunda ihale bilmecesinde adı geçen diğer iki firma ise bugüne kadar sessizliğini korudu. İstanbul Pendik merkezli Teknik Katı Atık firması ile Tekirova Kurumsal Turizm A.Ş’nin sahibi aynı. 1994 yılından itibaren Pendik Belediyesi’nde Fazilet Partisi’nden iki dönem meclis üyeliği yapan ancak daha sonra AKP’ye destek veren Hasan Topaloğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ni kuran vakfın başkanı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Veysel Eroğlu ve Numan Kurtulmuş gibi bakanlarla yakın ilişkiler içerisinde olan Topaloğlu’nun başkanlığını yürüttüğü vakfın yönetiminde Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde birlikte çalıştığı kişilerin yanısıra Remzi Gür, Abdülkadir Taçyıldız, Nevzat Kor ve Adem Baştürk gibi isimler yer alıyor.
 
KLEOPATRA KOYUNDA BAŞ DÖNDÜREN İHALE TRAFİĞİ
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova mahallesinde bulunan Kleopatra Koyu, yöre halkının denizle buluşup ücretsiz yararlanabildiği son doğal alanlardan biri. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Ocak 2015’te A Tipi Mesire Yeri ilan edilen koy, Ağustos 2015’te 29 yıllığına kiralanmak üzere yıllık 495 bin lira kira bedeliyle ihaleye çıkarıldı. 3 milyon 800 bin liraya kadar çıkan açık artırmada ihaleyi kazanan firma koyda yapmak istediği tesisler için yönetmelik yeterli gelmeyince ödediği teminatı yakarak sözleşme yapmaktan vazgeçti.
 
TABİAT PARKI YAPILAN KOYUN ALANI DA GENİŞLETİLDİ
Bunun üzerine alanın niteliği ve yüz ölçümü değiştirilerek tabiat parkına dönüştürüldü. Tabiat parkları günübirlik ve gecelemeli turizm olanaklarına yasal zemin yarattığı için Keleopatra Koyu’nun bulunduğu alan ‘Tekirova Tabiat Parkı’ adını aldı. Mesire yeri iken 109 dekar olan alanın büyüklüğü, tabiat parkı yapılınca 120 dekara çıkarıldı.
 
İKİNCİ İHALE BEŞTE BİR DÜŞÜK BEDELLE ANKARA’DA YAPILDI
Planlama ilkelerine aykırı biçimde alel acele tabiat parkı ilan edilen koy, tabiat parkı olarak Haziran 2017’de bir kez daha ihaleye çıkarıldı. Bu ihalenin doğrudan Ankara’da yapılması, adrese teslim bir girişim olduğu kuşkusunu akıllara getirirken bu kez ihale bedelinin sadece 100 bin lira olması dikkat çekiyordu.
 
BEKLENMEDİK FİRMA KAZANINCA BAKANLIK İHALEYİ İPTAL ETTİ
İhaleye beklenmedik biçimde giren F. Ç. Adındaki iş adamına ait olan firma, 125 bin lira bedelle koyu kiralama hakkını kazandı. Ancak Bakanlık bir süre sonra kendi belirlediği ihalede rekabet koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.
 
İSTANBUL PENDİK’TE TEKİROVA ADINI ALAN FİRMANIN İLGİNÇ ÖYKÜSÜ
Antalya-Ankara hattında bunlar yaşanırken bu arada İstanbul Pendik’te kurulan bir şirketin yöneticileri, isim değişikliği yapmak için toplandı. 2012’de İstanbul Pendik’te kurulan Goldin Otelcilik Turizm A.Ş., 14 Aralık 2016 tarihinde İstanbul 3. Noterliğine başvurarak unvan değişikliği talep etti. Aynı gün şirketin yeni ismi ‘Tekirova Kurumsal Turizm Otelcilik Sanayi ve Tic. A.Ş. olarak tescil edildi. Adı değiştirilen firmanın yönetim kurulu başkanı Hasan Topaloğlu, ikinci başkanı ise Mahmut Güçlü oldu.
Kleopatra Koyunun bulunduğu Tekirova’dan yaklaşık 800 kilometre uzaklıkta kurulan yeni şirketin adının başında neden ‘Tekirova’ olduğu 30 Mayıs 2018 tarihinde Antalya’da yapılan ihalede anlaşılacaktı.
ARAZİ 11 DEKAR BÜYÜDÜ, KİRA BEDELİ 4 KAT KÜÇÜLDÜ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki DKMP Antalya Şubesi’nde gerçekleştirilen Tekirova Tabiat Parkı ihalesine, Sembol Turizm Otelcilik A.Ş. ile Teknik Katı Atık ve Tekirova Kurumsal Turizm A.Ş. şirketleri katıldı. 2015’te mesire yeri olarak yıllık 495 bin lira kira bedeliyle başlayan ancak 3 milyon 800 bin liraya kadar çıkan ihalede bu kez ilginç bir çelişki vardı. Aradan geçen 3 yıllık zamana ve alanın yüzölçümünün 11 dekar büyütülmesine rağmen 30 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleşen ihalede Tekirova Tabiat Parkı’nın yıllık muhammen bedeli yalnızca 120 bin 800 TL olarak belirlenmişti.
İHALEYİ ALAN FİRMALARDAN İKİSİ AYNI KİŞİYE AİT
İhaleye katılan bu üç firmanın oluşturduğu ortak girişim grubu, yıllığı 505 bin liradan Kleopatra Koyunu da içeren ormanlık alanı 29 yıllığına kiraladı. Edindiğimiz bilgiye göre ihaleyi alan üçlü girişim grubunun büyük hissesi, Teknik Katı Atık ile Tekirova Kurumsal Turizm firmalarına ait.
SEMBOL İNŞAAT’IN SAHİBİ TAMİNCE ‘İHALEDEN HABERİM YOK’ DEDİ
Konuyla ilgili haberimizin ardından kamuoyunun gündemine gelen ve büyük tepki çeken ihaleyle ilgili Sembol İnşaat Turizm şirketinin ortağı Fettah Tamince’den açıklama geldi. Tamince ihaleden haberinin olmadığını ve bu konuda ilgili bakanlığa resmi başvuru yaparak adlarının kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek istediklerini dile getirdi.
İhaleyi alan diğer şirketlerin yetkililerinden ise bugüne kadar bir açıklama gelmedi. Peki, bu iki şirketin sırrı ne? 
BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİNDEN HOLDİNG PATRONLUĞUNA
Teknik Katı Atık firması ile Tekirova Kurumsal Turizm firmalarının sahibi aynı kişi: Hasan Topaloğlu. Trabzon Çaykara kökenli olan Topaloğlu, geçmişi Refah Partisine dayanan siyasetçi kökenli bir iş adamı. 1994-2004 arasında Pendik Belediyesi’nde Refah ve Fazilet partilerinden meclis üyeliği yapan Topaloğlu, belediyelerin katı atık toplama ihaleleriyle büyüttüğü şirketiyle inşaat sektörüne de el attı. Pendik Kurtköy kavşağında inşa ettiği gemi şeklindeki otomobil AVM’siyle gündeme gelen Topaloğlu, bütün şirketlerini Evra Grup şemsiyesi altında topladı.
Ancak adı Kleopatra Koyu ihalesiyle bir kez daha gündeme gelen Hasan Topaloğlu yalnızca iş dünyasında değil, siyaset ve eğitim alanında da faaliyetleri olan bir girişimci.
REMZİ GÜR VE NEVZAT KOR’UN YÖNETİCİSİ OLDUĞU VAKFIN BAŞKANI
2004 yılında Bosna’da açılan Uluslarası Saraybosna Üniversitesi’ni kuran Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı ve finansörlerinden biri olan Hasan Topaloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Numan Kurtulmuş, Veysel Eroğlu gibi bakanlarla da yakın ilişki içinde. Kısa adı SEDEF olan vakfın yöneticileri arasında iş adamları Remzi Gür, Abdülkadir Taçyıldız, Ülker’in kurucularından Abdurrahman Selçuk Berksan, Ahmet Yahya Kiğılı, Orhan Özyurt’un yanı sıra Prof. Dr. Nevzat Kor, Prof. Dr. Adem Baştürk gibi isimler yer alıyor.
SEDEF’in yönetim kurulu üyelerinden biri olan Mehmet Alacalı, aynı zamanda Recep Tayyip Erdoğan’ın da kuruculuları arasında bulunduğu Birlik Vakfı’nın da başkanı olması dikkat çekiyor.
DKMP GENEL MÜDÜRÜ: ‘İMAR PLANINI İHALEYİ ALAN FİRMA YAPACAK’
Şimdi gözler yeniden Tekirova Tabiat Parkı’nda. Doğal sit alanına bitişik olsa da sit alanıyla aynı ekosistemi paylaşan koy tabiat parkı ilan edilip AKP’ye en üst düzeyde yakın ortak bir gruba 29 yıllığına kiralandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, ihale tartışmalarının ardından Hürriyet’e yaptığı açıklamada, imar planının ihaleyi alan firma tarafından hazırlanacağını belirterek “Biz uygun görüş verirsek onaylanacak” diye konuştu.
SEMBOL TURİZM YETKİLİSİ: ‘NE İHALESİ, BİZ Mİ ALMIŞIZ, KAÇA ALMIŞIZ?’
İhaleyi kazanan firmalardan biri olan Sembol Turizm ve Otelcilik A.Ş.’nin yöneticilerinden biri olan Sedat Yıldız ise Hürriyet’in konuyla ilgili sorusu üzerine, önce “Ne ihalesi, biz mi almışız, Kaça almışız?” şeklinde tepki verdi. Kleopatra Koyu’nun Kemer Tekirova’da olduğunun ve Teknik Katı Atık firmasıyla ortak ihaleye girdiklerinin anımsatılması üzerine Yıldız, “Tamam, biz vekâlet vermiştik. Demek almışız” dedi. Yıldız, nasıl bir proje yapacaklarına ilişkin soru üzerine ise “Ne bileyim ne yapacağız. İlgilenen kişiyle konuşup size döneyim” yanıtını verdi; ancak bir daha geri dönmedi.
BAKAN EROĞLU’NUN YANITLAMASI GEREKEN SORULAR
Baştan sona şaibeler ve usul hatalarıyla dolu bir ihaleyle yandaş bir şirket grubuna 29 yıllığına verilen Tekirova Tabiat Parkı’yla ilgili son 3 yıldır yaşanan süreç, adrese teslim ihale kuşkularını güçlendiriyor. İhalede adı geçen şirketlerin yetkililerinin açıklamaları soru işaretlerini daha da çoğaltıyor. Şimdi gözler Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nda. Bakan Eroğlu’nun koyun bulunduğu alanda neden cins değişikliğine gidildiğini ve 2017 yılında yapılan ihalenin neden Ankara’da gerçekleştirildiği sorularına yanıt vermesi bekleniyor. Bakan Eroğlu’nun yanıtlaması beklenen bir başka iddia ise bu yıl yapılan ihaleye katılması beklenen bir girişimciye, devletin tepesinden gelen “ihaleye katılma” baskısı. Antalya kamuoyu bu soruların yanıtlarıyla birlikte ihalenin iptal edilerek koyun yapılaşmadan korunarak halkın kullanımında kalmasını talep ediyor.
 
2199040cookie-checkKleopatra Koyu Erdoğan aşkına nasıl kurban edildi!
Önceki haberViyana senfoni ile Philippe Jordan’ın iki ayrı konseri
Sonraki haberHülya Koçyiğit’in damadına verilen Konyaaltı Plajının açılışı Erdoğan’dan!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.