Kleopatra Koyu’nu yapılaşmaya açan plan iptal edildi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Tekirova’da Bakanlığın yandaş iş adamına rant sağlama planını mahkeme iptal etti…

Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova Mahallesinde bulunan Kleopatra Koyu’nu yapılaşmaya açan plan yargı tarafından iptal edildi. 2015 yılında Mesire Yeri olarak ihale edilen ancak ‘yeterli’ yapılaşmaya olanak sağlamadığı için ihalesi iptal edilen Kleopatra Koyu, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca 2016’da ‘Tabiat Parkı’ ilan edilerek Mayıs 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AKP’li Bakanlara yakınlığı ile tanınan Hasan Topaloğlu adlı bir iş adamının şirketlerine 29 yıllığına kiralanmıştı. Yerel halkın Mehmet Ali Bükü olarak andığı 120 dönümlük alanı kapsayan koyda uygulama imar planı olmadan ‘gelişme planı’ hazırlayan Bakanlık, alanın büyük kısmının yapılaşmaya açılmasına zemin hazırladı. Bunun üzerine planın iptali için Antalya Barosu, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Tekirova’da yaşayan Ahmet Kaya ve Sami Adaletli adlı yurttaşların açtığı davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi Tekirova Tabiat Parkı Gelişme Planı’nı iptal etti. Davacıların yeni hedefi ise bölge halkının denizle buluşabildiği nadir koylardan biri olan Klaopatra Koyu’nun tahsisinin iptali için dava açmak.

Mahkemenin iptal kararının ardından Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nden yapılan açıklamada, davayla ilgili bilirkişi raporunda alanın yapılaşmaya açılmasında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmadığının belirtildiğine dikkat çekildi. Mahkeme kararına dayanak oluşturan birlirkişi raporunda, Alanı yapılaşma açan kararların ve bu kararlarla getirilen belirsiz kullanım türlerinin ilgili yönetmeliklere ile kamu yararına aykırı olduğu, ayrıca yapılaşmanın bitki örtüsü, orman yapısı ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği sonucuna varıldığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

‘KAZANAN HALKIMIZ OLDU’

“Tabiat Parkı statüsündeki ender bir doğa parçası olan alana, rant uğruna üst ölçekli plan kararları ile turizm amaçlı yapılaşma kararı getiren, alt ölçekli yapılaşmaya yönelik plan kararları ile yapılaşma koşullarını belirleyen, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları yapılmadan, üstelik halkın bilgilenme ve hak arama özgürlüklerinin önü kapatılmak amacıyla, uzun devreli Gelişme Planları askıya çıkarılmadan, yangından mal kaçırırcasına onaylanarak, nedeni anlaşılamaz bir acelecilikle ihale edilen dava konusu işlemin iptaline karar vermiştir. Mahkemenin hem Yürütmenin durdurulması hem de iptal kararları ile Tabiat Parkı olan Tekirova Mehmet Ali Bükü (Kleopatra Koyu), halkımızın kullanımında kalmıştır. Kazananın halkımız olmuştur.”

AV. TUNCAY KOÇ: ‘RANT PLANLARINA KARŞI HUKUKİ MÜCADELE YETMEZ’

Davanın avukatlarından Tuncay Koç, bundan sonraki aşamada dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın özel şirkete tahsis ettiği alanın geri alınması için çaba harcayacaklarını belirterek, “Bu rant planlarına karşı hukuki mücadele yetmez, topyekün mücadele gerekir. Tekirova, ODTÜ ya da Gezi, mücadele bir bütündür, bölünemez” görüşünü dile getirdi.

Kleopatra Koyu

‘BİR KOYUN ÇEYREK ASIR SAHİBİ OLMA İSTEĞİ BOŞA ÇIKARILDI’

Mahkemenin iptal kararının ardından konuyla ilgili değerlendirmede bulunan davacılardan Sami Adaletli ise bundan sonraki amaçlarının koyun tahsisinin iptali için hukuk mücadelesi vermek olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Duruşması sonrası hepimizin beklediği karar, haktan yana, halktan yana, tabiattan yana, adaletten yana çıktı ve gözümüzü gönlümüzü aydınlattı. Hesap edilmeden yapılan yanlışlara imza atılsada, şükür ki onları doğrultan bir halk ve büyük bir devletimiz var. Hepimizin gözü önünde cereyan eden ve daha çok para kazanma ve bir koyun tümüyle çeyrek asırdan fazla süreyle sahibi olma istek ve eylemi, sizlerin katkı ve kararlı duruşuyla sona erdirildi ve boşa çıkarıldı. Kazanan çiçekler oldu, böcekler, atmacalar, Antalya süsenleri, kızıl çamlar, arıların mor pürenleri, topraktaki karıncalar, gece yeme içmeye gelen yaban domuzu sürüleri, sahile yanaşan carettalar, koya demirleyen tekneler, çakıllara kilimini serip serinleyen teyzelerimbacılarım, balığını tutan dostlarım, uzaktan yakından gelen misafirlerim oldu.

‘BİZDEN SONRAKİLER DEĞERLERİNE DAHA FAZLA SAHİP ÇIKACAK’

Doğaya ve halkın hakkına kasıt dün de vardı, bugün de var, yarın da olacaktır. Ama biz ve bizden sonrakiler ile devletimiz de hep burada olacak,değerlerinine her geçen günden daha fazla sahip çıkacaktır. Bu mücadeleyi oluşturan ve sahip çıkan sivil toplum kuruluşlarımıza, derneklerimize, siyasi parti temsilcilerine, muhtarlarımıza, basın temsilcilerimize, medya kuruluşlarına, şirket temsilcilerine halkımıza ve varlıklarıyla en büyük katkıyı sağlayan ağacından taşına, karıncasına kadar yaban hayatın her bir parçasına sonsuz teşekkürler.”

KLEOPATRA KOYUNDA NE OLMUŞTU

2015 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca önce mesire yeri ilan edilen ardından ise 2016’da Tabiat Parkı ilan edilen koy için Nisan 2018’de ‘Tekirova Tabiat Parkı Gelişim Planı’ hazırlandı. 120 dekarlık alanı kapsayan tabiat parkı, 30 Mayıs 2018’de ise ihaleyle 29 yıllığına özel bir şirkete kiralandı. Tekirova Tabiat Parkı ihalesini, Sembol Turizm Otelcilik A.Ş. ile Teknik Katı Atık ve Tekirova Kurumsal Turizm A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim grubu kazandı. Yıllık 505 bin TL bedelle kiraya verilen tabiat parkı için hazırlanan gelişim planının, koyun büyük bölümünü yapılaşmaya açacak olmasına tepki gösteren meslek odaları ve yerel halk Temmuz 2018’de konuyu yargıya taşıdı.

İHALE ERDOĞAN VE AKP’Lİ BAKANLARA YAKIN İŞ ADAMINA VERİLDİ

Tekirova Tabiat Parkı’nı ihaleyle kiralayan üç şirketten ikisi aynı kişiye ait. İstanbul Pendik merkezli Teknik Katı Atık firması ile Tekirova Kurumsal Turizm A.Ş’nin sahibi, 1994 yılından itibaren Pendik Belediyesi’nde Fazilet Partisi’nden iki dönem meclis üyeliği yapan ancak daha sonra AKP’ye destek veren Hasan Topaloğlu. Topaloğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ni kuran vakfın da başkanlığını yürütüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Veysel Eroğlu ve Numan Kurtulmuş gibi AKP’li siyasilerle de yakın ilişkiler içerisinde olan Topaloğlu’nun başkanlığını yürüttüğü vakfın yönetiminde Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde birlikte çalıştığı kişilerin yanısıra Remzi Gür, Abdülkadir Taçyıldız, Nevzat Kor ve Adem Baştürk gibi isimler yer alıyor.

 

 

2314820cookie-checkKleopatra Koyu’nu yapılaşmaya açan plan iptal edildi
Önceki haberÇanakkale’de tehlike çanları: Maden ocağı için 195 bin ağacı kestiler
Sonraki haberS-400 teslimatında ikinci gün
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.