İklim görüşmelerinde uzlaşma

Çin ekonomik büyümenin zarar göreceğini savunuyor… Bilimadamları ve hükümet yetkililerinden oluşan panel, yükselen sıcaklıkların etkisini azaltmayı amaçlayan kilit stratejileri değerlendirdi.

Raporda iklim değişikliğiyle başa çıkmanın mümkün olduğu söyleniyor fakat maliyeti büyük.

Dört gündür süregiden ve tartışmalı geçen oturumların ardından panel, farklı politika ve teknolojilerin olası etkileri nelerdir açıklıyor ve bunun maliyetini hesaplıyor.

Atmosferdeki karbon gazını ”milyonda 445 parça” gibi iddialı bir seviyede sabitlemek için, 2030 yılına kadar dünyanın toplam gelirinin yüzde 3’ünün bu işe ayrılması gerek. Çin ve bir dizi başka ülke bu tahminin çok düşük olduğunu ve başarmakta zorlanılacağını söylüyor.

Bilimadamları, eğer karbon gazı bu seviyede tutulabilirse, hava sıcaklığının da sanayileşme öncesi dönemin en fazla iki derece üzerine çıkacağını ve bu barajı aşmayacağını düşünüyor.

Raporda, fosil yakıtlarının daha az, yenilenebilir enerji kaynaklarının ise daha çok kullanılmasının atmosferde karbon oranlarını sabit tutmak için kritik önem taşıdığı belirtiliyor. Konutların ve tarım sektörünün enerji tasarrufunda büyük yol katedilebilecek iki alan olduğu söyleniyor.

Bilimadamları, iklim değişikliğinin en yıkıcı etkilerinden kurtulmak isteniyorsa, bu stratejileri hayata geçirecek siyasi iradenin erken davranması gerektiğini vurguluyorlar. (BBC)

1150560cookie-checkİklim görüşmelerinde uzlaşma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.