İklim Konferansı’nda boş laf üretildi

Görüşmelerin son gününde henüz somut bir anlaşma sağlanamadı. Görüşmelerde, küresel ısınmayla mücadele üzerine uzun vadede nasıl tartışmalar yapılacağı konusunda ise çelişkili mesajlar veriliyor.

ABD’nin Kanada Başbakanı’ndan gelen sert eleştiriler üzerine gelecekteki benzeri tartışmalara katılmayı reddettiği bildirildi. İngiltere hükümeti ise “Müzakereler devam ediyor” mesajı verdi.

BBC, “Tam da görüşmelerin iyiye gittiği yönünde iyimserlik oluşmaya başlamışken, iki haftadır devam konferansın son saatlerine girilirken hava birden soğudu” yorumunu yaptı.

BBC’nin yorumu şöyle:

“Görüşmelere başkanlık eden Kanada Çevre Bakanı, ABD’yi kendisini Kyoto Protokolü gibi kesin hedeflere bağlamadan gelecekte küresel ısınmayla mücadele için adım atmayı sağlayacak ucu açık tartışmalara katılmaya ikna etmeye çalışıyordu. Ama Amerikalı delege, Kanada Başbakanı Paul Martin’in, Amerikalıların küresel vicdanın sesini dinlemeleri gerektiği şeklindeki sözlerine tepki göstererek ülkesinin bu tür görüşmelerde hiçbir şekilde yer almayacağını açıkladı. İngiliz bakanlar, kendileri açısından görüşmelerin devam etmekte olduğu ve bunun ABD’nin bir son dakika taktiği olabileceğini öne sürdüler.”

THE INDEPENDENT: BOŞ LAF

Montreal’deki BM iklim konferansını değerlendiren The Independent, ”peki 11 gün içinde ne mi başardılar?” sorusuna yanıt aradı. Gazete “189 ülkeden temsilcinin ortaya çıkarabildiği tek şey ‘boş laftan’ ibaret” sonucuna ulaştı.

Konferans süresince çevrenin uğradığı zararın ise acımasızca sürdüğünü vurgulayan The Indepehdent’e göre; çevre konferansı başladığından bu yana denizler 0,077 milimetre yükseldi. 280 bin hektar ormanlık arazi yok oldu. 1 milyar varili aşkın petrol pompalandı. Ve 907 milyon ton sera etkisi yapan sanayi gazı atmosfere salındı.

1120030cookie-checkİklim Konferansı’nda boş laf üretildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.