‘Kılık kıyafet değişikliği mümkün değil’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç yaptığı basın toplantısında, AK Parti’nin hazırlattığı anayasa değişliği taslağının katılımcı demokratik yollara başvurularak tamamlanacağı vaatlerinin inandırıcılıktan uzak olduğunu savunarak, ”Anayasa değişikliği girişimine bir an önce ara verilerek, 21 Ekim 2007 günü yapılacak olan halk oylaması ve devamında öngörülen 11. cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili hukuki belirsizliğin de açıklığa kavuşturulmasından sonra siyasi partilerin katılımıyla yeni bir sürecin başlatılması isabetli olacaktır” dedi.


YÖK Başkanı Erdoğan Teziç Başkanlığında olağanüstü toplanan Rektörler Komitesi, Anayasa değişikliği çalışmalarının halkoylaması yapılıncaya kadar ertelenmesini istedi. Rektörler Komitesi ayrıca kılık-kıyafet yönetmiliğinde yapılacak değişikliğin de hukuken mümkün olmadığını açıkladı.    


Prof Teziç toplantı ısonrası yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliği taslağını görüştüklerini belirterek, bu konudaki tartışmaların toplumda sayılamayacak kadar endişelere neden olduğunu söyledi. Toplumda tereddüt oluştuğunu bildiren Teziç, Anayasa değişikliği çalışmalarına 21 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve TBMM’nin görev süresinin 4 yıla indirilmesini kapsayan halkoylaması değişikliğini kadar durdurulmasını istedi. Teziç, rektörlerle bu konuda mutabakata vardıklarını söyledi.    


Teziç, üniversitelere türbanla giriş düzenlemeleri için de, “Kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik hukuken mümkün değilidir” dedi ve şuanki durumun Avrupa normları ile örtüştüğünü anlattı.   


Teziç, “Demokratik süreç içinde değişiklik metninin ortaya konulması için siyasi partilerin birlikte hareket etmeleri siyasi ve hukuki zorunluluktur” ifadesini kullandı.    


Anayasa çalışmalarının yalnızca bir siyasi parti ile yürütülmesinin demokratikleşmeye gölge düşüreceğine dikkat çeken Teziç, “22 Temmuz seçimlerinde iktidara gelen AK Parti’nin hazırlattığı taslak ile ilgili çalışmalarda katılımcı demokratik yolların kullanılmaması demokratikleşmeden uzaktır” diye konuştu.    


“Bu, toplumda endişe ve tedirginliğe yol açmıştır” diyen Erdoğan Teziç, “AK Parti’nin katılımcı çalışma yapılacağı vaadi inandırıcı değildir. Süreç bir an önce durdurulmalı, değişiklik girişimine bir an önce ara verilmelidir. 21 Ekim’de halkoylaması ve 11’inci cumhurbaşkanlığı seçiminin açıklığa kavuşması ile yeni bir süreç başlatılmalıdır” dedi.
 



 

1048340cookie-check‘Kılık kıyafet değişikliği mümkün değil’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.