KÜLTÜR SANAT KISA KISA…

‘Güzel Atlar Ülkesi’ Kapadokya’da yeni bir üniversite

Kapadokya’ya gönül verenlerin kurduğu İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı, Kapadokya Üniversitesi’ni eğitim ve öğretime açıyor.

Ürgüp’e 6 kilometre uzaklıkta bulunan Mustafapaşa beldesindeki  Mehmet Şakir Paşa Medresesi’nde açılacak üniversitede, bu yıl konuk ağırlama yönetimi, mutfak sanatları yönetimi, turizm rehberliği ve bilgisayar programcılığı bölümlerinde meslek yüksekokulu olarak eğitim verilecek.

Bu bölümlerin yanı sıra önümüzdeki üç yıl içinde Fotoğrafçılık ve Filmcilik, Organik Tarım, Bağcılık, Çömlekçilik, Spor ve Binicilik, İpek Yolu Konservatuvarı, Beşeri Bilimler Fakültesi ile Biyoloji ve Toprak fakülteleri ile Türkiye’de bulunmayan mesleklerden geriatri (yaşlı) hasta bakımı ve fon yönetimi bölümleri de olacak.

Ayrıca Rusya’nın ikinci büyük üniversitesi olan Kazan Devlet Üniversitesi ile hem öğrenci hem de öğretim üyesi değişimi yapılacak.

Mustafapaşa Belediyesi, kendilerine ait Mehmet Şakir Paşa Medresesi ve eski Rum konaklarından birini 25 yıllığına üniversite için tahsis etti. Erciyes Üniversitesi ise Kapadokya Üniversitesi’nin hamisi oldu.

Akademik koordinatörlüğünü ünlü yazar Alev Alatlı’nın yürüttüğü üniversite, Kapadokya bölgesinin kalkındırılmasına yönelik “yerel bir üniversite modeli”ni ortaya koymayı amaçlıyor.

“New Paradigms for City Tourism Management” Konulu Forum

Dünya Turizm Örgütü, İstanbul’da, 1-3 Haziran 2005 tarihleri arasında “New Paradigms for City Tourism Management” konulu bir forum düzenliyor. Toplam dokuz oturumdan oluşan ve “Şehir turizminde yeni pazar fırsatları ve rekabet gücü, Şehir turizmi pazarlaması, Karmaşık bir sistemin yönetimi: Performans ve Strateji” gibi tematik konuları içeren Forum’a, çoğunluğu Türkiye dışından olmak üzere akademisyenler, kamu yöneticileri ve turizm sektöründen konuşmacılar katılacak.

Daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler http://www.world-tourism.org/events/turkey/forum.htm adresinden bilgi edinebilirler.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Müzesi’ne Müdür Oldu…

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyelerinden, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Müzesine müdür olarak atandı. 1 Haziran’da görevine resmen başlayacak olan Ortaylı, üniversitedeki görevine de devam edecek.

Fransızca dilinden rehberler haklarını arıyorlar…

Fransizca hizmet veren turist rehberleri, 7 Haziran Salı günü haklarını alana kadar sürdürmeyi planladıkları “iş bırakma eylemi” başlatıyor. Rehberler; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen taban ücretlerin altında çalışmak zorunda bırakılmalarının yanı sıra, ”alışveriş” üzerine kurulu turlarda satış komisyonlarına dayalı çalışma koşulları ve en önemlisi kokart sahibi olmayan kaçak rehberlerin çalıştırılmasına göz yumulması konularında iyileşme sağlanmaması dolayısıyla eylem başlatıyorlar. Fransızca dilinden çalışan rehberler, mevcut çalışma koşullarının Türkiye turizmini ve ülkenin imajını olumsuz etkilemekte olduğunu vurgulayarak, artık halı-kilim satmak yerine gerçek işlerini yapmak istediklerini belirtiyorlar. Rehberler sorunların çözümünde en önemli tarafları oluşturan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve Maliye Bakanlığı gibi kurumları göreve çağırdılar.

Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu’na Leonardo da Vinci Projeleri…

Leonardo da Vinci Türkiye Ulusal Ajansı, Selçuk Üniversitesi Silifke-Taşucu Meslek Yüksekokulu öğretim görevlilerinden Ali Şükrü Çetinkaya’nın hazırladığı üç projeyi destekleme kararı aldı. Ayrıca hazırlanan iki proje de yedek proje olarak işlem gördü. Söz konusu projeler kapsamında, İngiltere’ye 5 ve İspanya’ya 10 olmak üzere toplam 15 Turizm ve Otel Işletmeciliği Programı öğrencisi stajlarını yapmak amacıyla yurtdışına gönderilecek.

TÜYED’in 5. Olağan Genel Kurulu Yapıldı…

Kısa adı TÜYED olan Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği’nin 5. olağan genel kurulu 24 Mayıs 2005 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Genel kurulda, derneğin son çalışmalarının değerlendirilmesinin yanı sıra, önümüzdeki iki yıl için görev yapacak yönetim kurulu üyeleri de belirlendi. Yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: Kerem Köfteoğlu, Osman Aydoğan, Hasan Kılıç, Haluk Akalın, Erol Karabulut, Bünyamin Tokmak, Gönül Yıldırım.

FOTOĞRAF: Güzel Atlar Ülkesi Üniversitesi

1107370cookie-checkKÜLTÜR SANAT KISA KISA…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.