‘Kümes ruhsatıyla villa’ davasında tazminat talebine red

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan beldesindeki Kalamar koyunda, imarsız tarım alanında kıyı yasası delinerek inşasına başlanan 34 villayı kamuoyunun gündemine taşıyan Gazeteci Yusuf Yavuz ile haberi yayınlayan gazetelerden yerel Likya Haber Gazetesi’nin sahibi Özer Yılmaz’a karşı açılan 10 bin liralık tazminat davası sonuçlandı. Koydaki villaların sahiplerinden biri olan eski AKP Milletvekili Hasan Özyer tarafından iki yıl önce gazetecilere açılan davayı gören mahkeme, haberin doğru olduğuna ve hakaret içermediğine hükmederek tazminat talebini reddetti.

DENİZE SIFIR KOYDA MİLYON DOLARLIK VİLLA SKANDALI
Ocak 2010’da Gazeteci Yusuf Yavuz’un haberiyle ortaya çıkan Kalkan’daki imar skandalı uluslararası bir vurgunu da gözler önüne sermişti. Denize sıfır konumdaki 130 dönümlük ‘tarımsal niteliği korunacak’ zeytinlik araziyi 34 parsele bölerek üzerinde villa inşaatlarına başlayan yatırımcıların, her birine yaklaşık 3 milyon dolar değer biçildiği öne sürülen villaların bir kısmını daha inşaat aşamasındayken İngiliz ve Amerikalılara sattıkları öne sürülmüştü. Tarımsal alanda inşa edilen villalar, bölgede ‘kümes ruhsatıyla villa’ tartışmalarına neden olmuştu.

YAĞMAYI HABERLEŞTİREN GAZETECİLERE 10 BİN LİRALIK DAVA
İmar skandalının gündeme gelmesinin ardından konuyu haber yaparak kamuoyuna duyuran Gazeteci Yusuf Yavuz ve haberi yayınlayan gazetelerden biri olan yerel Likya Haber Gazetesi’nin sahibi Özer Yılmaz’a karşı villa sahipleri arasında bulunan eski AKP Muğla Milletvekili Hasan Özyer tarafından 10 bin liralık manevi tazminat davası açılmıştı.

MAHKEME TAZMİNAT TALEBİNİ REDDETTİ
TBMM bünyesinde kurulan bayındırlık, imar ve çevre komisyonlarında görev yapan eski vekil Özyer’in açtığı ve iki yıldır devam eden davanın, Fethiye 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde önceki gün gerçekleşen son duruşmasında mahkeme, söz konusu haberin doğruluğuna ve hakaret içermediğine hükmederek Özyer’in tazminat talebinin reddine karar verdi.

KOÇ: ‘GAZETECİLERİ YILDIRMAK İÇİN HER YOL DENENİYOR’
Kararı değerlendiren Yusuf Yavuz ve Özer Yılmaz’ın avukatı Tuncay Koç, iki yıl önce Kalamar koyunda gerçekleşen imara aykırı yapılaşmayı haber yapan iki gazeteciye karşı açılan manevi tazminat davası reddedildiğini belirterek, “çevre ihlallerini haberleştiren gazetecilerin bu konularda haber yapmalarını engellemek için açılan davanın reddedilmesi olumlu. Karar, hukukun gereği olduğu gibi basın özgürlüğü ve çevre hakkı kapsamında da önem taşıyor. Şirketler, halkı ve gazetecileri yıldırmak için her yolu deniyor. Yaşam savunucuları ve gazeteciler ise buna direniyor” diye konuştu.

VİLLALARIN RUHSATLARI İPTAL EDİLDİ
Villa skandalın ortaya çıkmasıyla Antalya Valiliği tarafından başlatılan soruşturmanın ardından hazırlanan teknik raporla yapıların ilgili yasa ve yönetmeliklere açıkça aykırı olduğu belgelenmişti. Raporun ardından harekete geçen Kalkan Belediyesi yetkilileri, 23 Eylül 2011 tarihinde ruhsat sahiplerine bir tebligat göndererek, 25 villanın ruhsatlarını iptal etmişti.

KALAMAR KOYUNDAKİ ‘DERİN VURGUN’
Kalkan’ın AKP’li eski Belediye Başkanı Mustafa Şalvarlı döneminde inşaat ruhsatı verilen parsellerin sahipleri arasında, eski vekil Hasan Özyer’in kurucusu olduğu Fethiye merkezli Denizhan Gayrimenkul A.Ş’nin yanısıra, uzun süre Kalkan’da yaşayan ve geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Eski ABD Kongresi üyesi Stephan J. Solarz, CFR (Council on Foreign Reletions-Dış İlişkiler Konseyi) yöneticisi Jehuda Reinharz, uzun yıllar Bank of America’nın Genel Hukuk Danışmanlığını yürüten Margaret M. Grieve ve New York Times yazarı Richard Bernstein’ın da bulunması dikkat çekmiş, uluslar arası boyuttaki imar skandalı soru önergeleriyle bir çok kez TBMM’nin gündemine taşınmıştı.

1367100cookie-check‘Kümes ruhsatıyla villa’ davasında tazminat talebine red

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.