Kındılçeşme mitingi 13’ünde

Antalya Kemer’de halkın kullanımına açık tek mesire yeri olan Kındılçeşme’de başlatılan inşaat faaliyetine karşı 13 Haziran’da dev bir miting düzenlenecek. Kındılçeşme, 2 Eylül 2005’te Bakanlar Kurulu kararıyla milli park statüsünden çıkartılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş, ardından 10 yıllığına özel sektöre kiralanmıştı. Ardından çitlerle çevrilerek halkın kullanımına kapatılan alanda başlatılan inşaat çalışmalarında yüze yakın asırlık çam ağacının kesildiği öğrenildi.

HALK KIYILARDAN UZAKLAŞTIRILIYOR

Beydağları Sahil Milli Parkı sınırlarındaki Kındılçeşme’de yürütülen inşaat faaliyetinin durdurulması ve iptali talebiyle Kındılçeşme önünde Antalya’nın çevre örgütleriyle birlikte ortak bir basın açıklaması yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, “Antalya’nın 1980’li yıllarda çıkarılan Turizmi Teşvik Kanunu çerçevesinde bir çok doğal değerini kaybettiğine değinerek yerel halkın kıyılardan uzak, doğal değerlerden yoksun ve çarpık yapılaşmayla kaderine terk edildiği belirtildi. Bu uygulamaların son örneğinin Kındılçeşme ve Göynük’te ortaya çıktığı öne süren Gündüz, bu iki alanda doğanın acımasızca tahrip edildiğine ve bölge halkının hiç yerine konularak alay edildiğine dikkat çekti.

BULDOZERLER EŞLİĞİNDE AÇIKLAMA

İş makinelerinin inşaat çalışmalarını sürdürdüğü Kındılçeşme önündeki açıklamada, Kemer’in tek mesire yeri olan Kındılçeşme’nin halkın kullandığı bir alan olarak kalması gerektiği vurgulandı. Bu alandaki olası bir çevre felaketinin yaratacağı etkilere dikkat çekilen açıklamada, yetkililerin bir an önce bu yanlıştan dönmeleri istendi. 13 Haziran 2009 tarihinde Kındılçeşme’de büyük bir miting yapma hazırlığı içinde olduklarını söyleyen Gündüz, “ Kındılçeşme, Olympos Milli Parkı sınırları içerisindeki Kındılçeşme’nin kamp alanı olarak kalması, vatandaşların bu güzelliklerinden her zaman faydalanmaları için biz çevreciler, sivil toplum örgütleri olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu amaçla da 13 Haziran günü Antalya, Göynük, Kemer ve ülke genelinmdeki çevrecilerin katılımıyla burada çok büyük bir miting düzenlemeyi düşünüyoruz” dedi.

14. MADDE HATIRLATMASI

Milli Parklar kanununun 14. Maddesine atıfta bulunulan açıklamada, ayrıca şu görüşlere yer verildi: “Bu Kanun kapsamına giren yerlerde tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, Yaban hayatı tahrip edilemez, bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz, Tabii dengeyi bozacak her türlü orman ürünleri üretimi, avlanma ve otlatma yapılamaz, Onaylanmış planlarda belirtilen yapı ve tesisler ve Genelkurmay Başkanlığınca ihtiyaç duyulacak savunma sistemi için gerekli tesisler dışında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmadıkça her ne suretle olursa olsun hiçbir yapı ve tesis kurulamaz ve işletilemez veya bu alanlarda var olan yerleşim sahaları dışında iskan yapılamaz.”

BÖLGE YABAN HAYATI İÇİN SIĞINAK

Özel bir turizm şirketi tarafından 48 adet “kır evinin” inşa edileceği öğrenilen 140 dönümlük alana sahip Kındılçeşme’de 3 bin adet asırlık çam ağacı bulunuyor. İnşaat çalışmaları sırasında yüze yakın çam ağacının kesildiği öne sürülen Kındılçeşme yaban hayatı için de önemli barınma alanlarından biri. Üveyik, baştankara, ibibik, karatavuk, ardıç kuşu, kızıl gerdan, kuyruk sallayan ve keklik gibi çok sayıda kuş türünün barındığı Kındılçeşme’de ayrıca bölge halkının “yatır” olarak kabul ettiği Kındıl Dede’nin mezarı bulunuyor.

Ayrıntılı bilgi için: 0 532 703 02 20, 0 541 711 02 20
[email protected]

1494090cookie-checkKındılçeşme mitingi 13’ünde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.