Koç Üniversitesi’nde taşeron isyanı!

İşçilerin üniversite yönetiminden baskı görmesi ise bardağı taşırdı. Koç Üniversitesi çalışanları, öğrencileri, asistanları, öğretim üyeleri taşeronlara ve işten çıkarmalara karşı mücadele kararı aldı. Üniversite çalışanları, 1 Nisan Pazartesi günü 12.00’de Koç Üniversitesi Rumelifeneri kampüsünde eylem yapmaya hazırlanıyor.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ’NDE İŞÇİ KIYIMI

“İşçi kıyımına hazırlanıyor” başlıklı haberler ile gündeme gelen Koç Üniversitesi kampüsünde taşeronlaşmaya karşı mücadele başladı. Kötü çalışma koşullarına dikkat çekmek amacıyla imza toplayan bir işçinin yaka paça dışarı atılıp “ücretli izin” adı altında işten çıkarılmasıyla başlayan süreç taşeron firmayla Koç Üniversitesi’nin anlaşamaması üzerine işçilerin toplu olarak işten çıkarılıp taşeron firma tarafından başka çalışma sahalarına gönderilmesi kararıyla sonuçlandı. Ancak işten çıkarılan çalışanların evlerine çok uzak, vardiya sistemleri farklı, hatta işçi açığı bile olmayan yerlere gönderildikleri, bir kısmının ise tazminat sorunları yaşadığı; süreç içerisinde Koç Üniversitesi’nden de baskı gördükleri ortaya çıktı.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN İŞÇİLERE DESTEK

İşçiler bu konuya tepki gösteren bir grup öğrencinin, öğretim üyelerinin ve idari personelin desteğini alarak harekete geçtiler. 27 Mart’ta Sosyal-İş Sendikası’ndan avukatlar ve örgütlenme uzmanlarıyla, 28 Mart’ta ise taşeron firma yetkilileriyle görüşen işçilerin temel ve kitlesel talebi okuldaki işlerine devam etmek yönünde oldu. Görüşü alınan avukatlar ise, Koç Üniversitesi’nin dilediği takdirde tüm işçileri kadrolu olarak istihdam edebileceğini yahut yeni anlaşma yapacağı taşerona tüm işçileri çalıştırmaya devam etmesini hukuken şart koşabileceğini belirttiler.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNDEN ÇALIŞANLARA PSİKOLOJİK BASKI

28 Mart Perşembe günü mesai sonrasında öğrenciler ve öğretim üyeleriyle birlikte düzenlenen dayanışma toplantısına katılmak isteyen çalışanlar, özel güvenlik tepkisinden çekindiği için yaklaşık 50 kişilik bir öğrenci ve öğretim üyesi grubu tarafından karşılandı ve toplantı saatine kadar alkışlar eşliğinde bir arada beklediler. İmza topladığı için işten çıkarılan bir işçi, aynı toplantıya katılmak üzere okula geldiğinde özel güvenlik tarafından önce zorla dışarı çıkarıldı fakat öğrencilerin ve öğretim üyelerinin güvenliğe yaptığı baskılarla tekrar içeri alınması sağlandı.

İŞÇİLER TAŞERON FİRMA İSTEMİYOR

Yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda işçiler çalışma hayatı boyunca pek çok zorlukla karşılaştıklarını, hastayken çalıştırıldıklarını, iş kaynaklı sağlık problemleri yaşadıklarını, çanta arama, zorla belgelere imza attırma, savunma yazdırma gibi muamelelere maruz kaldıklarını belirttiler. Geçen sene 250 olan işçi sayısının 160’a indirildiği ve geçtiğimiz haftadan itibaren işçilere iş çıkış belgelerinin sunulduğu, atama belgelerinin baskı altında imzalatıldığı, yapılan itirazların ve verilen dilekçelerin ise kabul edilmediği dile getirildi. İşçiler artık yollarına taşeron firmayla devam etmek istemediklerini, Koç Üniversitesi bünyesinde kadrolu olarak işe alınmak istediklerini ve bu yolda mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini söylediler.

1 NİSAN’DA EYLEM YAPACAKLAR

Toplantının sonucunda işçilerden, öğrencilerden, idari personelden ve öğretim üyelerinden oluşan bir komite oluşturulması, 1 Nisan Pazartesi günü kitlesel bir eylem örgütlenmesi ve eylemden sonra işçilerin yeni sözleşmelerini baskı altında imzaladıklarına dair dilekçe vermeleri kararlaştırıldı. Sloganlarla sona eren toplantıda yer alan konuşmalardan dikkat çekenler ise şöyle:

‘GÜVENLİK GÖREVLİSİ BENİ DIŞARI ÇIKARDI’

“Rektörlük bölümünde 10 yıldır çalışıyorum. Evrak taşıyorum. İmza topladığım için beni okuldan uzaklaştırdılar. 53 gün mazeretli izin verildi. Bugün toplantı için okula geldiğimde güvenlik beni dışarı çıkardı. Öğrenci arkadaşlar beni tekrar içeri aldı. Talebimiz Koç Üniversitesi’nde kadrolu çalışabilmek.”

‘TEK İSTEĞİMİZ İNSAN GİBİ YAŞAMAK’
“İşe servis elemanı olarak başladık ama yaptığımız iş sadece çaycılık ve mutfak değil. Yeri geldiğinde hocalarımızın fotokopilerini çekiyoruz, mailleriyle uğraşıyoruz, seminerlerini hazırlıyoruz, postalarını dağıtıyoruz. Biz her işi yapıyoruz, asgari ücret almamıza rağmen rahatsızlık duymuyoruz, bizden neden rahatsızlık duyuldu bunu öğrenmek istiyoruz. Gidecek miyiz, hakkımız verilecek mi haberdar değiliz. Biz işimizi yapıyoruz, Koç’u seviyoruz, burada kalmak istiyoruz. Ama tek şartla, biz taşeron istemiyoruz. Tek isteğimiz insan gibi yaşamak, Koç bizi bünyesine alsın. Çok mu zor?”

‘TAŞERON KALKSIN ARTIK’

“Koç Üniversitesi’nde yurtlar bölümünde çalışıyorum. Önceden 1 binaya 2 personel düşüyordu, şimdi 2 binaya 1 personel. Performansın düştüğünü iddia ediyorlar, ama iki binaya bir personel bakarken performansın aynı olmasını bekleyemeyiz. Şimdi de emeklerimizi göz ardı edip bırakın gidin diyorlar. Taşeron kalksın artık. Koç Üniversitesi’nde devam etmek istiyoruz. Atandığımız yeri aradığımızda kontenjan dolu cevabını alıyoruz. Zorla imza attığımız evraklar var.”

“5 senedir tuvalet çalışanıyım. Rektörlükte çalıştım, spor salonunda çalıştım, ağır kaldırmaktan bel fıtığı ameliyatı oldum. Taşeron istemiyoruz, Koç personeline geçmek istiyoruz.”

BİZE ZORLA İMZA ATTIRIP ‘HAKKINIZI ALAMAZSINIZ’ DEDİLER

“Biz 4 yıldır çalışıyoruz. Fakülteler, yurtlar her yere baktık. Bize zorla imza attırıp da siz hakkınızı alamazsınız, atama yapıldığınız yere 3 gün içinde gitmezseniz hakkınız gider dediler. Neden bir açıklama yapılmadı? Topkapı’ya atandım. Sarıyer’den Topkapı’ya kaç vasıta değiştiriliyor biliyor musunuz? Taşerona lanet olsun diyorum. 3 aylık çocuğumu bırakıp geldim buraya, taşerona hakkımı vermem. Bizim hakkımızı versinler, biz bunu istemiyoruz. Başka yerlere gittiğimizde biz sizi istemiyoruz diyorlar, açıklama yapılmıyor. Açıklama istiyoruz. Size karşı bir hatamız mı oldu? Hırsızlık mı yaptık? Her şeyi dört dörtlük yaptık, bize düşeni yaptık. Onlar niye kendine düşenleri yapmıyorlar? Hakkımızı versinler, süründürmesinler. Zorla imza attırıp, gittiğimiz yerden geri döndürülmek istemiyoruz.”

1548900cookie-checkKoç Üniversitesi’nde taşeron isyanı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.