Koç’a müfettiş ordusu

Gezi sürecinde yaralı insanların bakımı için kapılarını açan Divan Otel hükümet tarafından hedef gösterilmişti. Bizzat Erdoğan, Koç grubunu işaret ederek ‘Hedef sorulacak’ demiş, hükümet yanlısı medya otelde molotof imal edildiğini öne sürebilecek kadar ileri gitmişti. Hemen ardından Koç Grubu’na dönük incelemeler başlayınca, hükümet ‘Rutin inceleme, şikayet var’ demişti. İşin öyle olmadığı birkez daha ortaya çıktı.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay’ın haberine göre Uzan’a bile 35 müfettiş görevlendirilirken, Koç grubu için tam 200 müfettiş görevlendirildi!

Gezi eylemleriyle hükümetin açık hedefi haline gelen Koç Grubu’nun üç şirketini incelemek için, Türkiye tarihinin en büyük Maliye ekibi kuruldu

Maliye Bakanlığı’nın, Koç Grubu’nun enerji şirketlerine yönelik vergi incelemesinde “evrakların” toplanma ve numune analizleri işlemleri tamamlandı. Numunelerden, cezaî işlemi gerektirecek bir bulguya rastlanmadı. Maliye Bakanlığı ise, üç enerji şirketinin evraklarını toplama ve ekip oluşturma işlemlerini tamamladı. Buna göre, üç enerji şirketi için toplam 200 kişilik ekip oluşturuldu. Söz konusu ekip, üç enerji şirketinin geriye dönük beş yıllık defterlerini inceleyecek.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, emniyetten gelen bir ihbar mektubu üzerine, Koç Grubu’na ait Tüpraş, Opet ve Aygaz şirketlerinde “aramalı vergi inceleme” başlatmıştı. Bu inceleme sonucunda, üç şirketinde yönetimine polis eşliğinde baskın düzenlenmişti. Bu baskın kapsamında, üç şirketten de birçok evrağın kopyası alındı. Söz konusu evraklarla ilgili olarak ise denetim kurulu başkanlığı, ayrı ayrı ekipler oluşturdu. Ekiplerin her biri ayrı konuda inceleme yapacak. İncelemeler sonucunda ise, yine ayrı ayrı rapor hazırlanacak.

100’DEN FAZLA RAPOR

Maliye Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, üç enerji şirketinin vergi incelemesinde, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 200 kişilik vergi müfettişi çalışacak. İncelemeler ise geriye dönük beş yıla kadar gidecek. Vergi müfettişleri, kurumlar ve KDV gibi vergi kalemlerinin dışında, akaryakıt üzerinden tahsil edilen tüm vergiler için de ayrı ayrı inceleme yapacak. Bu kapsamda üç şirket için hazırlanacak rapor sayısının da 100’ü geçebileceği belirtildi.

NUMUNELER TEMİZ ÇIKTI

Öte yandan, üç şirketten alınan numunelerle ilgili testler de sonuçlandı. Testler, TÜBİTAK’ta, Ege Üniversitesi’nde ve Sanayi Bakanlığı’nın tesislerinde gerçekleştirildi. Üç ayrı kurumda, numunelere, marker başta olmak üzere diğer kriterlere uygun olup olmadığını araştırdı. Yapılan testlerde, tüm numunelerin kriterlere uygun olduğu ve tespit edildi. Numunelerle ilgili tüm raporlar EPDK’da toplandı. EPDK, raporların tamamını tek tek ele alacak. Ancak EPDK’dan raporlara göre bir ceza çıkması beklenmiyor.

İŞKENCE GİBİ DENETLEME

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın Koç Grubu’nun şirketleriyle ilgili başlatığı vergi incelemesinde, ekipler yeni oluşturuldu. Aramalı incelemelerde, mahkeme kararı üç ay olarak çıkıyor. İnceleme tamamlanmadığı zamanlarda da süre üçer aylık dönemler halinde uzatılıyor. Koç Grubu’nun şirketleriyle ilgili alınan ilk üç aylık süre de doldu. Ancak inceleme tamamlanmadığı için, inceleme süresi üç daha uzatıldı. İncelemenin, seçimlere kadar devam etmesi bekleniyor. Kaynaklar süre uzadıkça Koç Grubu üzerindeki belirsizliğin devam edeceği, bunun da Türkiye’nin en büyük şirketlerine zarar vereceğini belirtiyor.

UZAN’I BİLE 35 MÜFETTİŞ İNCELEDİ

KOÇ Grubu şirketlerinin icelenmesi için görevlendirilen vergi müfettişi sayısı da tartışmalra yol açtı. Maliye Bakanlığı kaynaklarının “200 civarında” diye verdikleri sayı içinde, aramalı incelemede görevlendirilen ve envanter sayımı yapan Bakanlık elemanları da bulunuyor. Söz konusu rakam her açıdan rekoru ifade ediyor. Örneğin, Türkiye’den 8 milyar dolar kaçırdığı iddia edilen Uzan Grubu hakkında yaklaşık iki yıl devam eden inceleme 35 yakın vergi elamanı görevlendirilmişti. Benzer şekilde 5 milyar lira vergi cezasına çarptırılan Doğan Grubu’nun incelemesi sırasında görevlendirilen personel sayısı 20’nin altındaydı.

1397200cookie-checkKoç’a müfettiş ordusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.